Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 373 от 419 ПърваПърва ... 273323363371372373374375383 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,721 до 3,730 от общо 4186
    Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Тук слънчогледа започна лека полека да тръгва от 1ви, Юли и сега вече се засилват пчелите. Роилите ми семейства са слаби ... Обаче рояците от тях, които излязоха май месец, са вече кошери и на един съм сложил магазин, на другите предстоят, малко по - късно да не ги бързам. Ходих и с колелото, много е зелено още навсякъде буйна растителност и ливади ... Нетипично за тази част от годината. Ама и то не е имало от тези гадните жеги досега, само няколко дни. И до средата на юли няма да мина 30 31 градуса максимум в някои от дните. Аз пък нямам време да му се невиди, много работа и движение. Тази година така стана, много промени. Ама крака ми вече е добре и движа спокойно, даже си спортувам, когато остане време .. и съм на "почивка" в София.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    ПероУ, тая година мед нема. И да си го изкарал пролетния, все тая, оти и цена нема.
    Има, има. Или по-точно ще има, само да го запечатят
    Нали знаеш че на едро не продавам и ми е все тая.
    Между другото успях сам да извъртя десетина рамки този уикенд и донесох няколко буркана, че много ме напъва клиантелата.
    За втори път в София хващам рояк без майка, две шепички пчели, дойдоха подарък за имения ми ден. Интересното е, че десетина пчелички бяха започнали да градят малка част от основата, явно по инстинкт. Обединих ги с другия, който беше пристигнал 3 седмици по-рано. Те пък отличници на 5+рамки. Бяха си построили всичко, даже отстрани в кухините бяха пуснали далаци, отляво с работнически, отдясно с търтееви. Ухаеше на липов мед и за капак на крайната рамка имаше три захранени маточни чашки за самосмяна. Какво повече да иска човек. Или казано другояче: Аз доволен
    да ме прощава Ачката, че плагиатствам

Почетен Автор
    Регистриран
    17.04.2021
    Пчеларски район
    Брезово
    Цитат Първоначално публикувано от Pero Melifero Виж публикацията
    Аз доволен
    да ме прощава Ачката, че плагиатствам
    Простено да ти е чаадоо.Макар,че думите не са мои.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Относно пролетния мед, в един от силните ми кошери има почти един магазин акация и някакви билки. Обаче не ми се занимава да си играя с него, та подпъхнах още един магазин сега за слънчогледа. Този мед дали може да стане някакъв проблем при този дълъг престой ? ?

Миналата година след слънчогледа оставих по един магазин на семействата да си свалят и да не ги похранвам. Наистина не съм подхранвал въобще за есента, обаче и меда си остана в магазините. И като тръгнах да го центрофугирам, гризнах дръвцето понеже не искаше да се центрофугира. Явно от жегата и сушата тогава, много бързо се сгъсти и кристализира. Честно не очаквах това да се случи със слънчогледа. Та после голяма играчка. Предложиха ми да потопя рамките във вода и така меда да се отцеди и да сложа това на ракията. ....
    Обаче не ми хареса тоя подход, голяма играчка, рамките се прецакват, после като ги сушиш мравки. А пък и плесенясаха някои леко ...

Затова че имам обеца на едното ухо. Мед да се вади навреме. Обаче за един магазин, да цапам и да мия после, не си струва.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Относно пролетния мед, в един от силните ми кошери има почти един магазин акация и някакви билки. Обаче не ми се занимава да си играя с него, та подпъхнах още един магазин сега за слънчогледа. Този мед дали може да стане някакъв проблем при този дълъг престой ? ?

Миналата година след слънчогледа оставих по един магазин на семействата да си свалят и да не ги похранвам. Наистина не съм подхранвал въобще за есента, обаче и меда си остана в магазините. И като тръгнах да го центрофугирам, гризнах дръвцето понеже не искаше да се центрофугира. Явно от жегата и сушата тогава, много бързо се сгъсти и кристализира. Честно не очаквах това да се случи със слънчогледа. Та после голяма играчка. Предложиха ми да потопя рамките във вода и така меда да се отцеди и да сложа това на ракията. ....
    Обаче не ми хареса тоя подход, голяма играчка, рамките се прецакват, после като ги сушиш мравки. А пък и плесенясаха някои леко ...

Затова че имам обеца на едното ухо. Мед да се вади навреме. Обаче за един магазин, да цапам и да мия после, не си струва.
    За да се оползотвори такъв мед, се слага под семействата, а не над тях. Ако целта е да се преработи, се и надрасква, но задължително по време на паша.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    За да се оползотвори такъв мед, се слага под семействата, а не над тях. Ако целта е да се преработи, се и надрасква, но задължително по време на паша.
    Е няма как, моите са от старите дадан блат, които не са на части, а корпуса и дъното са едно. Няма вариант да го сложа отдолу. А защо като се надраска меда, трябва да е по време на паша ? Питам понеже аз това съм го правил през различни периоди и никога не съм имал проблеми. Ако е топло времето го правя вечерта, когато няма летеж или е силно намален. Кофти е понеже всички пчели са вътре, но пък и кражбите са трудни.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Е няма как, моите са от старите дадан блат, които не са на части, а корпуса и дъното са едно. Няма вариант да го сложа отдолу. А защо като се надраска меда, трябва да е по време на паша ? Питам понеже аз това съм го правил през различни периоди и никога не съм имал проблеми. Ако е топло времето го правя вечерта, когато няма летеж или е силно намален. Кофти е понеже всички пчели са вътре, но пък и кражбите са трудни.
    Едно е да надраскаш участък от някоя пита, друго е да надраскаш един магазин.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    При мен слънчогледа свърши, познавам по поилката и това че вече никъде няма жълтo. Има някакъв принос, но не съм сигурен от кое точно. Вчера вадих цаст от меда. Беше с една идея по-хладно около 30 и няколко градуса. Извадих до сутринта на 25 градуса температура. А предната нощ и миналта някаква буря с интензивен дъжд. Дали това е причината, или че вадя меда преди напълно да е спряла пашата или и че има влажност. Обаче за първи път откакто вадя слънчоглед, пчелите са толкова спокойни. Аз го вадя с тръскане и смитане, не мръднаха да хапят. А имах един с 3 магазина, смятайте колко тръскане е било. От първия да ги тръсна върху втория. След това айде пак от втория върху първия и тн ... Като цяло въпреки че роиха, стана това което очаквах. Роевете дадоха мед, а старите семейства не. Тоя мед сега се чудя какво да го правя, в тенекия ли да го слагам в буркани малко ли да сложа.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    При мен слънчогледа свърши, познавам по поилката и това че вече никъде няма жълтo. Има някакъв принос, но не съм сигурен от кое точно. Вчера вадих цаст от меда. Беше с една идея по-хладно около 30 и няколко градуса. Извадих до сутринта на 25 градуса температура. А предната нощ и миналта някаква буря с интензивен дъжд. Дали това е причината, или че вадя меда преди напълно да е спряла пашата или и че има влажност. Обаче за първи път откакто вадя слънчоглед, пчелите са толкова спокойни. Аз го вадя с тръскане и смитане, не мръднаха да хапят. А имах един с 3 магазина, смятайте колко тръскане е било. От първия да ги тръсна върху втория. След това айде пак от втория върху първия и тн ... Като цяло въпреки че роиха, стана това което очаквах. Роевете дадоха мед, а старите семейства не. Тоя мед сега се чудя какво да го правя, в тенекия ли да го слагам в буркани малко ли да сложа.
    Само в буркани в тенекии слагат промишлените и търтейте

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Само в буркани в тенекии слагат промишлените и търтейте

Сега ходих и взех 48 буркана и 70 капачки = 55 лева ) .. ... Добре ли е ? Ако трябва да напълня всичкия мед от тази година, ми трябват сигурно над 100 буркана. Имам мед и от миналата и от по-миналата година . Затова се чудя дали да започна да слагам част от него в тенекии. Това е причината. Да не го складирам в буркани а в тенекии поне.

Не ми се мисли догодина с тези 13 кошера какво ще стане. Те семействата като не роят и са в нормално състояние ми дават по 2 магазина слънчоглед задължително + 1 магазин с акация.

Страница 373 от 419 ПърваПърва ... 273323363371372373374375383 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •