Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 37 от 91 ПърваПърва ... 2735363738394787 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 361 до 370 от общо 901
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Ти сигурен ли си, че ходят да крадат? Някой оплакал ли се е? Може въпреки всичко нещо да отделя нектар. Освен това в определени часове пчелите се облитат и това създава усещането за силен летеж.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Няма как да съм сигурен,само се съмнявам.Тук в нашия край нищо не цъфти по това време.Няма къде да ходят.Дори тръните и бодилите изсъхнаха.Не съм говорил с никой пчелар от село,че все нямам време,пък и не се засичаме.Има доста хора с 2-3 кошера и едни млади момчета миналата година сложиха около 50 кошера,но съм забелязал че ходят в 4 посоки.Не смея да отворя кошер сега за да видя какво носят,че може да стане белята за секунди.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    И аз си мислех така докато не отворих кошерите. А там задръстено с мед.Пробвай привечер да надникнеш в един кошер. Виж дали пчелите са спокойни.Ако е така просто нямаш проблем.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.01.2011
    Пчеларски район
    Свищов
    Гроздето почна да зрее, осите го погнаха а след тях и пчелите .

Koлегата е от район Югоизточен при нас отдавна няма паша да речем с последния дъжд преди 70 дена. Едва ли има нещо задръстено в плодниците аз отворих 5 семейства (в плодниците) и до там спрях всички бяха с доста пило на предпоследна рамка. И гроздето да зрее и прасковите да капят стига толкова колкото да вземат дневната си дажба за тях.
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от ivootur
    Здравейте колеги,имам един въпрос.Какви са признаците когато един кошер се е преърнал в крадец?Има ли начин да се прекрати това състояние?
    Случаят е следният,наблюдавам вече няколко дни най силните ми семейства са като полудяли,такъв интензивен летеж ,като при главна паша,а има и много блуждаещи пчели в пчелина.От мойте кошери няма нападнат,виждам ги че ходят в няколко посоки и силно се съмнявам за пробиви в съседните пчелини.Съмнявам се че са набарали някъде по слабички семейства и крадът здраво,защото по това време няма никаква паша.Възможно ли е да е така?И има ли няякакъв начин да се спре това настроение?Страх ме е да не се прехвърлят и в моя пчелин.
    Отвори някое семейство привечер и ще разбереш дали вкарват нектар. Време е маната да тръгне, е ако имаш гори наблизо, иглолистни или дъбови.
    Иначе само с подхранване можеш да спреш пчелите да крадат. Сироп вечер по 200 грама или може и суха захар в хранилките.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от todorksavov
    Здравейте колеги пчеларствам от тази година с ДБ 10 и 12.Искам да споделя нещо с по опитните от вас и да ми кажете правилна ли ми е преценката . Тази година си хванах няколко ройчета.Един от тях съм настанил в ДБ12.При първият му преглед след настаняването му открих майката която беше бялязана с бяло.След известно време семейството заложиха няколко маточника като за самосмяна.Доста време не можех да открия белязаната майка.Наложи ми се да замина за чужбина за 10 дни . Прегледах въпросното семейство и установих запечатан маточник.След като се върнах след 10-12 дни го прегледах не открих майката маточниците бяха исчистени не открих и прясно снесени яйца . След още около седмица при проверка на същото семейство открих прясно снесени яйца но имаше и по две в килийка и залепени от страни на стените . Това ме притесни да не е станало търтовъчно но като продължих прегледа огкрих и белязаната майка . Тогава се сетих че съм чел че младите оплодени майки в стремежа си да снасят могат да снасят по няколко яйца в килийка.Друга майка не видях но съм чел че може две майки за известно време да съжителстват та явно имам млада излюпена и оплодена майка. Та интересуваме правилно ли мисля и някой друг сблъсквал ли се е с такъв проблем ако може да се нарече проблем.
    По принцип , когато е самосмяна, могат да съжителстват 2 майки, но докато има паша, после старата изчезва.
    Млада и качествена майка може да снася по 2 яйца в килийка, но на дъното ще са яйцата. Ако са по стените, тогава може и да е лъжлива майка. Изчакай да запечатат пилото и ще разбереш.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    .
    Отвори някое семейство привечер и ще разбереш дали вкарват нектар. Време е маната да тръгне, е ако имаш гори наблизо, иглолистни или дъбови.
    .
    Евгени това в коя книга го пише?
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Лалов
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    .
    Евгени това в коя книга го пише?

Вероятноста да се предизвика кражба,при проверка направена привечер е нищожна.Докато при проверка през деня вероятността е голяма.Предполагам че това е имал предвид.

Потребител
    Регистриран
    01.03.2012
    Благодаря за отговора Евгени така и ще направя

Страница 37 от 91 ПърваПърва ... 2735363738394787 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •