Ти сигурен ли си, че ходят да крадат? Някой оплакал ли се е? Може въпреки всичко нещо да отделя нектар. Освен това в определени часове пчелите се облитат и това създава усещането за силен летеж.
Ти сигурен ли си, че ходят да крадат? Някой оплакал ли се е? Може въпреки всичко нещо да отделя нектар. Освен това в определени часове пчелите се облитат и това създава усещането за силен летеж.
Няма как да съм сигурен,само се съмнявам.Тук в нашия край нищо не цъфти по това време.Няма къде да ходят.Дори тръните и бодилите изсъхнаха.Не съм говорил с никой пчелар от село,че все нямам време,пък и не се засичаме.Има доста хора с 2-3 кошера и едни млади момчета миналата година сложиха около 50 кошера,но съм забелязал че ходят в 4 посоки.Не смея да отворя кошер сега за да видя какво носят,че може да стане белята за секунди.
И аз си мислех така докато не отворих кошерите. А там задръстено с мед.Пробвай привечер да надникнеш в един кошер. Виж дали пчелите са спокойни.Ако е така просто нямаш проблем.
Гроздето почна да зрее, осите го погнаха а след тях и пчелите .
Koлегата е от район Югоизточен при нас отдавна няма паша да речем с последния дъжд преди 70 дена. Едва ли има нещо задръстено в плодниците аз отворих 5 семейства (в плодниците) и до там спрях всички бяха с доста пило на предпоследна рамка. И гроздето да зрее и прасковите да капят стига толкова колкото да вземат дневната си дажба за тях.
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Отвори някое семейство привечер и ще разбереш дали вкарват нектар. Време е маната да тръгне, е ако имаш гори наблизо, иглолистни или дъбови.Първоначално публикувано от ivootur
Иначе само с подхранване можеш да спреш пчелите да крадат. Сироп вечер по 200 грама или може и суха захар в хранилките.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
По принцип , когато е самосмяна, могат да съжителстват 2 майки, но докато има паша, после старата изчезва.Първоначално публикувано от todorksavov
Млада и качествена майка може да снася по 2 яйца в килийка, но на дъното ще са яйцата. Ако са по стените, тогава може и да е лъжлива майка. Изчакай да запечатат пилото и ще разбереш.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Евгени това в коя книга го пише?Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!
Първоначално публикувано от Лалов
Вероятноста да се предизвика кражба,при проверка направена привечер е нищожна.Докато при проверка през деня вероятността е голяма.Предполагам че това е имал предвид.
Благодаря за отговора Евгени така и ще направя
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))