Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 37 от 61 ПърваПърва ... 27353637383947 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 361 до 370 от общо 601
    Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    За регистрациите никой не спори.Прецизирането трябва да бъде точно в частта с колко да бъдат стимулирани отделните пчелари които са в долните групи и искат да се изкачат.Аз съм сигурен,че не всеки ще поиска да увеличава бройките.При това положение той може да отиде в друга подкатегория,която да обслужва базовите нужди на тази категория.Нека пчелар,който изяви желание да се развива да влезе в друга подкатегория и там да може да кандидатсва за увеличаване на бройките.Нека същото разделение бъде направено и в останалите категории.По този начин едновременно ще се подпомага базово дори и най-дребния пчелар,в същото време ще се стимулира да израства и средствата ще се разпределят по-прецизно.За да проработи подобна система според мен ще са нужни няколко години за да се види кой какво желае и след това да се преразпределят парите където са най-необходими.За да стане това ще трябва да се вземе някаква база и след това тя да се прецизира.Мисълта ми е да има сравнително добро покритие във всички групи и подкатегории.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Матеев,по твоята аритметика излиза че работим половин година за държавата.Аз си мисля,какво ще се получи ако на всички регистрирани при ветеринарите се отпусне супсидия на кошер с пчели.Така както е на декар зем. производител.Дали няма да излязат на светло повече пчелари?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    Интересен подход. А има ли някаква статистика как са разпределени процентно пчеларите и семействата според твоята класификация?
    Според набързо претупания и недобре обработения файл на БАБХ, статистиката е следната (не е отчетен Търновски окръг):

1..150 кошера - 12350 пчеларя с общо 482000 кошера
    150..300 - 612 пчеларя със 127000 кошера
    300..600 - 100 пчеларя със 38700 кошера
    над 600 - 16 пчеларя с 14700 кошера

Изводи:
    1. В България преобладават ХОБИ ПЧЕЛАРИТЕ, които не са в състояние да се самоиздържат, ако не работят някъде другаде.
    2. Самоиздържащите се пчелари са САМО 5% от общия брой хора, но те притежават почти 30% от общия брой кошери.
    3. Ако лимита вместо 150 го намалим на 100 кошера, то тогава пчеларите с над 100 кошери ще бъдат около 10%, но ще притежават над 50% от кошерите в страната

На практика се набива в очите следното:
    Около 10% от по-едрите пчелари контролират над 50% от бранша, и те всъщност са АКТИВИСТИТЕ, които са потенциални кандидат-членове на конфедерацията, и които наистина искат СЕКТОРА ДА СЕ ПОДОБРИ. Останалите 90% обаче са преобладаващо ПАСИВНИ и НЕЗАИНТЕРЕСОВАНИ поради малкия брой кошери, но тяхната голяма бройка като хора всъщност движи сектора към разруха.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Какъв е проблема да се приеме коефициент от брой кошери на глава(пчелар).
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ...
    На практика се набива в очите следното:
    Около 10% от по-едрите пчелари контролират над 50% от бранша, и те всъщност са АКТИВИСТИТЕ, които са потенциални кандидат-членове на конфедерацията, и които наистина искат СЕКТОРА ДА СЕ ПОДОБРИ. Останалите 90% обаче са преобладаващо ПАСИВНИ и НЕЗАИНТЕРЕСОВАНИ поради малкия брой кошери, но тяхната голяма бройка като хора всъщност движи сектора към разруха.
    Е как го каза... чак ти се чудя... Помисли в УС и Контролния съвет, колко са хобитата и колко профитата... И слагането под общ знаменател не е никак Лидерско. Така са ме учили поне...
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от argilov Виж публикацията
    Матеев,по твоята аритметика излиза че работим половин година за държавата.......
    Точно така - нима това ти не го знаеш? Държавата се изхитрява от всеки един спечелен лев да прибере минимум 50 стотинки за себе си. И това го прави толкова хитро и интелигентно, че повечето индивиди на обществото това не го осъзнават - ха-ха....

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    На мен ми е интересно друго - държавата има интерес отрасъла да се развива за да има работещи и повече събрани налози.ЗАЩО след толкова години на упадък,държавата не предприема нищо?Рибата да не излезе че се е вмирисала отгоре.Ако това е така,каквато и организация да им сервирате,резултатите ще са близки.Аз нямам поглед върху целия отрасъл и затова коментирам твърдението, че всичко е в разруха.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    Е как го каза... чак ти се чудя... Помисли в УС и Контролния съвет, колко са хобитата и колко профитата... И слагането под общ знаменател не е никак Лидерско. Така са ме учили поне...
    Няма как с по-подбрани думички да излъжем статистиката. Цифрите пак ще си останат същите. Ако ги премълчим или скрием - нещата няма да се променят към по-добро. Помисли - конфедерацията се учреди от 50 човека при потенциални 13500. Тоест активната част са само 0.3-0.4% от всички регистрирани пчелари. С новите кандидат-членове със зор ще достигнем до 1%. И това ни е членската маса, с която ще се борим срещу вождове, биещи се в гърдите че имат по 7-8 хиляди члена всеки един от тях. И ако държавата (МЗХ) не се съгласи да направи проверка на реалната членска маса, как ще докажем, че ние сме истинската голяма организация?

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Невероятно, но факт. Толкова години съм пчелар, а и ЗП. Регистрации, пререгистрации и накрая поглеждайки в списъка на БАБХ, какво да видя. Няма ме в списъка. Ха кажете как да не им.............и на асоциациите и на конфедерациите. Пари, субсидии, калпаци, мераци.........дрън, дрън. Пък после съм бил лош, че пиша по начин, който не се харесва на дадени хора. Ха сега ми кажете по какъв начин да пиша? Ще сипя само суперлативи, но свързани с нечия майка.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    scutellator -a пак е много краен "ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРОГРАМИ ПО ПЧЕЛАРСТВО ТРЯБВА ДА БЪДАТ СПРЕНИ!!!!!". Тези добиви 50 -100кг някакъв мираж ли са?
    Дори повишение със 300% над средния добив не са утопични илюзии. Защо иначе на обикновенните пчелари (т.е. пчеловъди) са им всичките тези усложнения с контролираното оплождане/изкуственото осеменяване???? За да се хвалят пред другите, показвайки го в кутийка на разни сбирки??? За престиж???? За да си повишат добивите с някакви си там 20%? Защо им е на пчеловъдите да трошат средства и време за да се сдобият с прескъп и трудно достъпен разплоден материал, от който я излезе нещо, я не? Ако беше за някакви си там 20-50% повишение на добивите, по-добре да вземат да си купят няколко селектирани свободно оплодени майки по 15 евро и да си пренасят от тях, спестявайки си останалите главоболия????

Ето за туй ви е нужен апарат - него може да си го ползвате цял живот, пък като ви отпуснат някакви пари за да си купите лентички, от тях няма да остане и помен още същата година.

Колкото са по-неблагоприятни пашовите условия, толкова е по-голям е ефекта от селекцията за медопродуктивност. Естествено има и значение какво със какво се сравнява. Ако база за сравнение е някоя нископродуктивна пчела, то добива лесно би могъл да се повиши и със 500%. Ако база за сравнение е някоя добра пчела, то постигането на прогрес става все по-бавно с наближаването на потенциалния лимит, който е възможен въобще.

Ето това е накратко, което се опитвам да ви обясня толкова години. Да обаче, на вас повече ви харесва да слушате разни руснаци с по 30 кошера, обясняващи тяхната "промишлена" и високопродуктивна технология за отглеждане на пчелни семейства. Вярно е че не всичко е само селекция, правилните принципи (съпоставено срещу технология) при отглеждането на пчелни семейства, както и по-обилната паша, също играят значителна роля в допълнителното повишаване на добивите, но нито едно от трите не трябва да се счита за самодостатъчно условие.

Успеха (или провала) зависи от уменията (и интуицията) на пчеловъда и генетичния материал който има на разположение, и не е задължително гарантиран, но потенциала за по-голям успех (от това да ползваш нечии други майки за разплод) съществува и е напълно реален. Та, защо да не започнеш вадиш от една паша, толкова колкото преди е бил добива за цялата година, ей така, без да променяш нищо друго?
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Страница 37 от 61 ПърваПърва ... 27353637383947 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •