Искам да кажа и за още една самозаблуда, която масово се шири сред нашите среди. Това е самозаблудата, че някъде там НЯКОЙ ДРУГ Е ДЛЪЖЕН ДА НАПРАВИ НЕЩО ЗА НАС. Държавата, евросъюза, пчеларските организации, разните му еврокомисари, изкупвачи, фирми-износителки и т.н. - защо си мислите, че те са ни длъжни със нещо? Защо въобще търсите вината за собственото си положение в някой друг? Не можахте ли да осъзнаете, че в този живот ако вие лично не направите нещо за себе си, никой друг няма да го направи. На вълка му е дебел врата, защото сам си гони плячката. Ако се беше оставил на държавата или еврокомисарите или на когото и да било друг, щеше да е кожа и кости.
Това също е от нещата, които не бива да ги казвам публично, защото ще си навлека врагове, но в този живот нещата са така устроени, че ако човек САМ НЕ НАПРАВИ НЕЩО ЗА СЕБЕ СИ, никой друг няма да го направи. Именно поради тази причина аз още от самото начало започнах да търся методи за намаляване на себестойността на произведения мед, защото това е единственото нещо, което АЗ САМ МОГА ДА ГО НАПРАВЯ. Всички останали - прекупвачи, износители, държава, евросъюза и т.н. - всички останали защитават своите си интереси, а не моите. Няма никакъв шанс ако се появят някакви излишни пари, да ги дадат точно на мене. Да не би кукувица да им е изпила акъла. Просто съм реалист и това ми помага в живота да вземам малко по-правилни решения от идеалистите, които вечно чакат някой друг да направи нещо за тях или вместо тях. Може би в някой друг по-добър живот ще победи идеализма, но в този живот човек трябва да е реалист, твърдо стъпил на земята, и запретнал ръкави САМ ДА СИ РЕШАВА ПРОБЛЕМИТЕ, без да чака помощ от никого.