Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 366 от 419 ПърваПърва ... 266316356364365366367368376416 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,651 до 3,660 от общо 4186
    Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Друго нещо тази година за отбелязване е нашествието на мравки вкъщи, по-рано и има доста. А пък по кошерите по таванките има от огромните черни мравки, които други година са много много по-малко, не са ми правили впечатления. Сега ги има на много от кошерите. Т.нар пчелни вълци и оси, с които миналата година имах проблеми, сега са в доста по-малки количества, да не кажа никак.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    ...Т.нар пчелни вълци и оси, с които миналата година имах проблеми, сега са в доста по-малки количества, да не кажа никак.
    Е изчакай малко де, пак ще имаш, само да мине време. Самките, гледах оня ден, още си търсят място за гнездене...

Почетен Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Аааа актуални са но напоследък с тия харпове де ги ползват за щяло и нещяло не ги бързам много разсадите, че стават цигуляви без слънце април месец пък после май месец като ги подкарат с кемтрейлса и им опадат първите завръзи. Пък съм си и на възраст вече та много много зор не си давам а той помощника е голяма работа колкото две малки
    Аз вече всичко съм засадил, оня ден колове забивах, даже пръсках с нимазал, че вече ги бяха налазили буболечките. Ужким студено, но природата не чака. Аз обаче чакам акацията, но още е на кокал. Не знам дали сте коментирали с помощника ти, но на мен вчера ми каза, че бил хвърлял боб и нямало да я бъде тази година, ще видим...

Автор
    Регистриран
    31.03.2023
    Напоследък, в БГ се внася един фалшив фасул, от китайската провинция Сми'-Ля'н,
    който няма нищо общо със смилянския фасул.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Pero Melifero Виж публикацията
    Аз вече всичко съм засадил, оня ден колове забивах, даже пръсках с нимазал, че вече ги бяха налазили буболечките. Ужким студено, но природата не чака. Аз обаче чакам акацията, но още е на кокал. Не знам дали сте коментирали с помощника ти, но на мен вчера ми каза, че бил хвърлял боб и нямало да я бъде тази година, ще видим...
    Нищо още не сме засадили но помощника не се удържа нова пазарна ниша откри 12 вида разсад домати предлага от жълто чери до черни кримски
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	2.jpg
Прегледи:      157
Размер:	266.1 KB
ID:	12063Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	3.jpg
Прегледи:      161
Размер:	240.2 KB
ID:	12064Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	4.jpg
Прегледи:      155
Размер:	259.5 KB
ID:	12065

П.П.Като се загледаш в разсада ще видиш що не бързаме да го садим

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Днес се прибрах по Плевен. Това което видях че на една акацийка едно клонче е побеляло, но е само на едно дърво. Което значи че ще тръгне след 7-8 дни почти сигурно, според времето. Само че тази година е студена, не виждам да има температури над 20-21 градуса, а даже ще има дни и с по-ниски , ще е облачно и ще вали ... ама поне не го дават да има бури и ветрове и с по - слаби дъждове ... знам ли ... утре ще е хубав ден и ще отворя да погледна в тези с магазините станало ли е нещо. Както и единия силен който го оставих без магазин какво е станало. И имаше един дето ми приличаше да рои и той ще ми е интересен.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Днес беше хубав топъл ден и видях че акацията напредва и то бързо. За съжаление следващата седмица не я дават добра. Нямам и на идея какво ще стане. Отворих и кошерите и това което ми направи впечатление е че развитието се е забавило, въпреки че ги подхванвах. Това с магазинните рамки дето е гледано пило и с тея мурафети да се качи майката в магазина просто не се случи. Мисля че тази година няма да хвана никаква акация, ама дано да бъркам

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Днес тръгнах да ги разширявам още. Много интересно стана. Двете най-силни семейства, едното го оставих с магазин, а другото без. И двете са в роево, и запечатани маточници. Обаче този с магазина има супер много прашец, докато другия няма. Тръгнах да търся майката, ама мисия невъзможна. Търсих и една така ме рендоса по ръката и ме заболя толкова много. Ядосах се взех един фазер и го подпрях отпред на прилетната дъска. Изтръсках всички пити отпред и махнах маточниците всичките. Най-интересното е че този кошер, който не беше с магазин, всичките пчели се прибраха и вече го разширих. А на другия част от пчелите останаа под дъската която засенчва прелетната. Сега кибичат там, мен ме боли крака и мисля да полегна да си почина. След като се потроших, вече не им цепя много басма, не стига че ме боли крака ами и ме хапят.а пък аз ще ги галя с перце. Като поспя малко ще ида да видя тези дали са още на грозд отпред и ще ги събера в нов кошер, ако са ощще там ... Или нещо друго да правя ?

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Днес тръгнах да ги разширявам още. Много интересно стана. Двете най-силни семейства, едното го оставих с магазин, а другото без. И двете са в роево, и запечатани маточници. Обаче този с магазина има супер много прашец, докато другия няма. Тръгнах да търся майката, ама мисия невъзможна. Търсих и една така ме рендоса по ръката и ме заболя толкова много. Ядосах се взех един фазер и го подпрях отпред на прилетната дъска. Изтръсках всички пити отпред и махнах маточниците всичките. Най-интересното е че този кошер, който не беше с магазин, всичките пчели се прибраха и вече го разширих. А на другия част от пчелите останаа под дъската която засенчва прелетната. Сега кибичат там, мен ме боли крака и мисля да полегна да си почина. След като се потроших, вече не им цепя много басма, не стига че ме боли крака ами и ме хапят.а пък аз ще ги галя с перце. Като поспя малко ще ида да видя тези дали са още на грозд отпред и ще ги събера в нов кошер, ако са ощще там ... Или нещо друго да правя ?
    Виж да няма майка там в кълбото де кибичи

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Ами за 2 часа явно си взеха слънчева баня и се прибра безработната измет, тъкмо докато спях. С това тръскане и махане на маточниците ми е интересно какво ли ще стане. Сигируно пак ще направят. Третия кошер беше най-напреднал, имаше една излюпена майка ... Понеже и в него не можах да намеря старата, разделих ги както дойде, оставих им по един маточник, на този дето ще го преместя, оставих тази младата майка, която е неоплодената. Турих им и по 1-2 основи и да се оправят.
    Голям гърч днес, то и затова има забавяне в развитието, просто силните са изпаднали в роево. Другите които бяха по-слабички сега са добре, обаче няма чак толкова много пчели, да видим дали ще хванат поне те акацията.
    За първи път успях да видя и кърлеж на една от пчелите, досега никога не съм виждал на пчела. Те доста ясно се виждат, дори не предполагах. То е по лесно да намериш пчела с кърлеж отколкото немаркирана майка по това време...

Та това е при мен от 6 кошера, 3 в роево, другите 3 са добре. Сложил съм и един капан, защото почти сигурно от този дето го разцепих на 2 ще излети някой рояк, дано да се хване поне. Тези другите 2 на които изчистих маточниците, се чудя дали ще работят на акацията или ще си кибичат.

Догодина вече трябва да променя начина на работа, така или иначе времето лошо нелошо, винаги при мен роят по едно и също време ... досега 5 години. Точно седмиата преди акацията вече са готови, а започват отпреди това. Даже специално предния път си бях маркирал че са заложили маточник и са го осеменили, ама понеже съм много умен а и ме болеше крака, исках да видя дали сметките ще са точни ... и наистина още тогава съм написал че майката ще се излюпи на 8ми май.....

Страница 366 от 419 ПърваПърва ... 266316356364365366367368376416 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •