Останах учуден когато го видях да ми звъни, понеже имахме едни разправии относно една друга сделка с мед преди около две години и мислех че ми е сърдит, но точно това ме попита „дали съм си продал меда“ и като разбра че съм го продал уж между другото взе да ми се оплаква че няма търговия и цена на меда, но въпреки това купувал на цена около 3,60- 3,70 лв. без проби и договори (последното не е много сигурно). Пак казвам човека е търговец на местно ниво и не е от ранга на Апимел , Апитрейд и др. подобни. Но факта че ми се обади е ...... много интересен?
Преди нова година ми се обажда местен прекупвач и ми предлага цена на липата 4,50 лв - беше взел проби. Казах му: Човек, имам оферирана цена 5,30 лв., и той се опули. Вика ми: това е мираж, ако не ти вземат меда на тази цена ми се обади. Е, не съм се обадил още, а и не мисля да го правя.
Здравейте,
Относно колегите, записали се за проба, с които в последствие не сме се свързали: в настоящата ситуация, дори при най-добро желание от наша страна, няма как да вземем проба и изкупим меда на всеки един пчелар, който е в списъците. На нас също ни се иска това да не е така, но в последните месеци търговията с букет / слънчоглед е изключително затруднена поради слабия интерес на купувачите към този мед. Както и преди съм обяснявал тук, самото записване за проба не ангажира която и да е от двете страни с конкретика, ние и по телефона казваме, че не можем да дадем точна дата за взимане на проби. Обвързваме се с изкупуването, срока и цената, по която ще стане то при взимане на пробата. Пробваме и купуваме толкова мед, колкото ни е нужен, а логиката, по която се взимат пробите, наистина е по райони и количества. Например, не е обосновано да вземем проба от 2 тона мед от Видин например, когато може да го направим от Стара Загора. В момента в списъците ни има стотици пчелари, а общото количество мед, чакащо за проба е няколкостотин тона - нещо изключително необичайно за това време на годината.
Причината за всичко това, както и преди съм казвал, е основно Украйна. Понастоящем украински мед се доставя на големите купувачи в Европа на цена около 1.85 Евро за кг, доставено на купувача в Германия / Франция / Италия, с платено мито. Митото е 17.3%, а безмитната квота е 5000 тона. Тя и тази година, както обикновено, бе изчерпана в първата седмица на януари. Погрешно някои хора смятат, че щом квотата е изчерпана, вносът спира - напротив, Украйна 2016-та година е продала в ЕС повече от 35 000 тона мед. А от голямата част от квотата се възползват самите украински износители, които имат регистрирани свои фирми в ЕС и чакат да се отвори приема на документи за квотата и веднага играят за нея. По този начин те се възползват от тези 17.3% и това е добре известно на всички в бранша. Ниската цена на украинския мед от своя страна е следствие на силно обезценената им валута и спрения износ към Русия. Всичко това рефлектира върху цената не само на българския мед, но и на всички останали износители от Източна Европа - наскоро пчелар от Сърбия бе писал някъде тук какви са изкупните цени при тях. Така е и в Румъния и Унгария. С други думи, повишение на цените в следващите месеци е много малко вероятно, а достигане на нивата от 5 лв и повече - нереалистично.
Поздрави
Днес минаха и ми изкупиха меда както бяха обещали момчетата на Терзиев. Букета беше изкупен на цена 4.20лв. както писах и вчера.
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))