Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 35 от 683 ПърваПърва ... 2533343536374585135535 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 341 до 350 от общо 6828
    Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от storm
    Колега buci59,при мен не става въпрос за осиротели семейства.Майките са на лице във всички семейства.Става въпрос за обединяване на 2 смейства,с цел подсилване и спасяване и на двете,и не на последно място,с оглед допълнителното отпадане на още зимни пчели.
    Сега е едно и също,дали ще обединиш заради осиротяване или обединяване поради отслабване на с-та.Искаше лично наблюдение и мнение,моето го дадох а избора си е твой.

Цитат Първоначално публикувано от LoGo
    Окей на есен Благодаря колеги
    Юри, като идва грип слагаш ли си ваксина или чакаш да те хване пък после да се лекуваш?
    Не. Ако се разболея, се лекувам. Нозестата, не е ваксина.

Потребител
    Регистриран
    07.03.2011
    Колега buci59,при мен не става въпрос за осиротели семейства.Майките са на лице във всички семейства.Става въпрос за обединяване на 2 смейства,с цел подсилване и спасяване и на двете,и не на последно място,с оглед допълнителното отпадане на още зимни пчели.
    Към колегата mahagon-не намирам връзка дефицита на прашец с малкото останали пчели в семейството,в случая 2-3 междурамия.И как ще ги спаси точно прашецът?Иначе храна имат,дори и питки над тях-Apifonda.Имат и прашец на някои от питите.Но понеже ме съветваш да не ги обединявам,ще се радвам да ми обясниш по-подробно защо да не го правя!?
    Ако имат пило,аз няма да обединявам,а ще ги свия максимално,както са ме учили...Все пак всеки решава сам за себе си.Колегата buci59 ти е обеснил,ако решиш какъв е начина

Към колегата mahagon-не намирам връзка дефицита на прашец с малкото останали пчели в семейството,в случая 2-3 междурамия.И как ще ги спаси точно прашецът?Иначе храна имат,дори и питки над тях-Apifonda.Имат и прашец на някои от питите.Но понеже ме съветваш да не ги обединявам,ще се радвам да ми обясниш по-подробно защо да не го правя!?
    Според мен ги сложи едно над друго със снеглерова дъска помежду им. Силно под слабо. Може и да стесниш преди това. Най-малка интервенция, запазваш майките, подобряваш пролетното развитие. Долните семейства се хранят най-лесно с хранилка-рамка (тя е последна рамка и само малко отместваш горния корпус за да може да налееш сиропа в хранилката)или през дъното. Вярно, не увеличаваш изведнъж пчелната маса, но с напредъка на пролетта може да почнеш да помагаш на СИЛНИТЕ с пило от слабите. Техника която с успех използвам при лежака, където е свързана с по-малко усилия. Впоследствие можеш или да смениш снеглеровата дъска с ханеманова решетка или да формираш семейства за мед и отводки. Отводките може да ползваш цялата година като източник на пчели и да обединиш есента с медовите, за да зазимиш по-силни семейства.

Ако са много слаби всички, може да обединиш 2 за да формираш долното семейство и да сложиш над снеглеровата дъска 1 слабо. Така ще запазиш поне 1 майка повече.
    "Спокойствие и само спокойствие" - Карлсон който живее на покрива.

Взел съм решение така или иначе,ще обединявам слабо в силно и така.Някой може ли да даде съвет,да слагам ли вестник м/у тях като ги обединя,или как да постъпя?Някой колеги казват,по това време няма да има бой м/у пчелите и всичко ще е наред,няма какво да слагаш вестници!?И така сега се чудя,пък време няма,щото в сряда дават малко повишаване на температурите и смятам да действам.Давайте повече съвети,моля Ви!

Наблюдател
    Регистриран
    14.06.2012
    Миналата пролет обединявах семейства без майки към семейства с майки само с разпечатана медна пита между тях . Нямаше бои между пчелите .

Потребител
    Регистриран
    17.01.2013
    Колеги,при разширяване на семейството при ДБ кошер,мога ли да сложа върху плодника корпус от ЛР кошер и така лека-полека да ги преместя изцяло в многокорпусен кошер?

Потребител
    Регистриран
    16.04.2012
    Цитат Първоначално публикувано от donald
    Колеги,при разширяване на семейството при ДБ кошер,мога ли да сложа върху плодника корпус от ЛР кошер и така лека-полека да ги преместя изцяло в многокорпусен кошер?
    Може,но няма гаранция,че ще се преместят в корпуса. Сега пчелите са малко и по-добре е да отрежеш рамките с по 7см.и да решиш въпроса.Аз режа дървото с ножица за поли-пропиленови тръби/за по-бързо/,а восъка с макетен нож.
    Всичко трябва да се прави толкова просто,колкото е възможно.Но не по-просто. Алберт Айнщайн

Потребител
    Регистриран
    17.01.2013
    А ако майката се качи горе(или се премести ръчно)да снася и после се ограничи с решетка,какво става?

Потребител
    Регистриран
    01.03.2012
    Здравейте колеги имам въпрос и ако някой може да ми отговори ще съм много благодарен.В руските видео клипове за пчеларство наблюдавам че се използва масово покривка вместо покривна табла.Въпроса ми е от какъв материал е това платно и някой от форума използва ли такова?

Страница 35 от 683 ПърваПърва ... 2533343536374585135535 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •