Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 35 от 82 ПърваПърва ... 25333435363745 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 341 до 350 от общо 819
    Потребител
    Регистриран
    09.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от kando
    А другите ти семейства как са - имаш ли подобни проблеми с някое от тях (и сравни по сила как са спрямо това "проблемното")
    Не с другите семеиства нчмам такав проблем като сила са еднакви при този долу пчелите седят една върху друга плодника е задръстен с пчели и пило но неискат да се качат в магазина друг път съм имал такива проблеми но с разместване на пилото или вдигане на две три рамки с пило от плодника в магазина сам си решавал проблема но този път нестава next_mad; това ми е едно от силните семеиства

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Паша?

п.п.пробвай първо съвета на Angel_A,ако не сполучи пак пиши.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Докато работех с ДБ, никага на съм имал подобен проблем и честно казано, не знам каква е причината. Може би ако питите са съхранявани, някъде, където може да са поели някаква неприятна миризма която отблъсква пчелите. През 2008 имах случай на семейство, което разширих с пити от "изчезнало" през зимата семейство. След време забелязах, че в 3-те ЛР корпуси нямаше и една свободна килийка, с изключение на 5-те пити във втория корпус, които бяха една до друга. Странното в случая е, че на тези пити нямаше нито една пчела. А в кошера нямаше ХР или каквито и да е прегради и пчелите преливаха. След слагането на още един корпус, веднага заработиха в него, но не и в онези 5 пити.
    Тук си проличава едно от предимствата на ЛР. Ако работеше с такива, можеше да разделиш заетите от пчелите пити в 2 корпуса и да разшириш от страни с празни пити и основи.

Потребител
    Регистриран
    09.03.2011
    kando ште го пробвам задалжително ако нестане ше вида кво да го права. Но само питите с пило ли дА разпечата меда или може и по другите. Това до сега не сам го правил.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Юрка аз премълчавам за сега,че да не се усъмнят хората нещо,но наистина през цялата си практика никога не съм имал проблеми със качването на пчелите в магазините и буквално съм изненадан как из форумите прелива от подобни оплаквания т.е.наистина и аз не знам какви са причините.

Знам само следното - ако семейството има нагласа за роене,макар и рядко се наблюдава подобно поведение,другия вариянт е както сам каза,миризма.Другото което знам е по-комплексно т.е.ако няма паша и да е въз слабо семейството,или има една такава по-особенна ситуация ако се забавиш със слагането на магазините.

И за това питам поред на номерата - уж някакъв ориентир да намеря,било то в пчеларска грешка,неправилна преценка или нещо от поведението на пчелите,но ..... не знам наистина не знам,а не са малко такива случаи из форумите.

Естествено както сам казваш е тука вече започва да се вижда предимството на многокорпусните системи - и за това рекох на човека,ако пак не стане по съвета на колегата ангел,да пише пак и ще го измъча със принцип на многокорпусното отглеждане (т.е.ти вече си го написал) .... малко че се препоти,ама като се е стигнало до тука,друго решение просто не мога да измъдра.

п.п.използвах за разширение абсолютно всички пити от изчезналите ми семейства от тази година - никакъв проблем,всичките усвоени,всичките наснесени и изобщо ...... видим проблем със тях за сега не виждам.

За случая, който описах и до сега нямам обяснение. Тогава от 29 семйства, презимува само едно и то беше "светите мощи". Много от другите пити влязоха в употреба, всички по-стари претопих, а тези бяха светло кафяви и много добре изградени, но защо и не ги погледнаха, нямам представа.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Ами то за този случай както виждаш в съседната тема и науката все още няма обяснение - уви.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Автор
    Регистриран
    09.01.2011
    Колеги,
    От личен опит Ви казвам имал съм тези проблеми с качването (усвояването) на магазини (и не само на Дадан-Блат). Основният проблем при ДБ е, че при силни семейства понякога при по-силна пролетна паша правят много дебел венец над пилото и повече не искат да се качат в магазина. Друг проблем при който не искат да се качат (също съм го имал), понеже в България никой не спазва БДС стандарт за рамки една година при слагане на магазините съм разменил няколко магазина и на два от тях разстоянието между плодниковата рамка и магазинната се беше получило над 3 см. (просто на този магазин рамките бяха по-къси защото на неговият си кошер има фалц и ако сложиш нормални не лягат на релсичките). По този начин установих, че при разстояние над 2 см не се качват (имаше някакви опити да правят мостове между плодниковите и магазинните рамки, но явно неуспешни и тръгна да се рои. Добре, че бях там та да ги оправя.) Успех.
    Вдъхновяват ме позитивните хора от които съм заобиколен.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    За рамките мога да се съглася - но искам да уточним другия вариянт.

Какво да разбираме под по-силна пролетна паша - това овошките ли имаме в предвид или .....?

п.п.това говорим за периода преди рапица,нали?

п.п.2 питам,защото тука нямаме такава и може би за това не съм имал подобни проблеми.

Автор
    Регистриран
    09.01.2011
    Цитат Първоначално публикувано от kando
    За рамките мога да се съглася - но искам да уточним другия вариянт.

Какво да разбираме под по-силна пролетна паша - това овошките ли имаме в предвид или .....?

п.п.това говорим за периода преди рапица,нали?

п.п.2 питам,защото тука нямаме такава и може би за това не съм имал подобни проблеми.
    Колега,
    Имам предвид точно овошките пчеларствувам в Родопите и също нямам рапица, но както писах по-горе някои семейства се развиват по-бързо от останалите независимо, че са гледани по един и същ начин и точно някои от тях (понякога) имат този проблем с дебелият венец (по-бързо са донесли нектар и майката не осеменява в горната част на питата). Успех.
    Вдъхновяват ме позитивните хора от които съм заобиколен.

Страница 35 от 82 ПърваПърва ... 25333435363745 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •