Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 35 от 91 ПърваПърва ... 2533343536374585 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 341 до 350 от общо 901
    VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Хората са големи пчелари имат знания и системи ,някои работят по календари и точни дати.Пчелите имат инстинкти и усет и живеят въпреки пчеларите по-вече от милиони години.Та, почнат ли пчелите да гонят търтеите(най-лесно се забелязва),значи са започнали да се готвят за зимата.
    А какво правят пчеларите,при тоя сигнал, зависи от опита и самочувствието им.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Наблюдател
    Регистриран
    16.07.2012

Няколко въпроса на бързо

Здравейте, бих искал да попитам ако пчелните семейства се подхранват сега ще градят ли? И другото въпросче - има ли програми за финансиране и наистина ли финансират(плащат ли?)

Автор
    Регистриран
    01.01.2011
    Пчеларски район
    с.Средец и гр.Стара Загора
    Да си кажа всичките размисли и чуденки наведнъж.

l. Тазгодишна ДБ отводка от юни месец, отгледаха си майка която пронесе и почна да се развива кошера, в момента е на четири рамки с пило което е почти на целите пити.
    Преди две седмици белязах майката, на другия ден проверих и всичко беше наред. Последно преди пет дена го нагледах и всичко пак беше нормално. Днес го отварям пак, майката снася и т.н., ОБАЧЕ на едната пита по средата един маточник, на още една пита пак още един маточник по същия начин.
    Та сега се чудя как да постъпя с него.
    Да разруша маточниците, ама те като са решили да я сменят...
    Да оставя маточниците и каквото знаят да правят…
    Да разруша маточницете и да им подменя майката с тазгодишна оплодена от оплодните сандъчета…
    Да го обединя с някоя друга отводка, и без това не е много развит…

ll. Миналогодишна ЛР отводка, разви се и презимува, но напролет така и не тръгна като хората.
    За пробата му гледах сеира и до сега крета на един корпус, дори и не го броя за кошер. Бях решел да му сменя майката, но те ме изпревариха и направиха самосмяна преди месец. Майката почна да снася и т.н. Преди две седмици белязах майката, на другия ден проверих и всичко беше наред. Последно преди пет дена го отварях и всичко беше нормално. Днес майката я няма и на една пита заложени доста не запечатани маточници. Вероятността да съм убил майката при последния преглед е нищожна, защото я видях на коя пита е и я спуснах в празно пространство и я приплъзнах към другите пити. Но като гледам как и какви маточни са заложили все едно съм я убил.
    Мислите които ми минават за него са:
    Да разруша маточницете и да им придам тазгодишна оплодена майка от оплодните сандъчета.
    Да го обединя с някоя друга отводка, и без това ми е трън в очите.
    Да ги оставя да се оправят, но точно сега без майка да снася един месец, хептен ще я закъсат.

lll. Тазгодишна ДБ отводка от май месец, отгледаха си майка която пронесе и семейството започна да се развива много добре. Преди известно време се появи варовито пило. Предприех мерки и за сега се оправя, но кошера много отслабна и не знам дали да не го обединя с друга отводка, но като се оправи нацяло или сега с тази която прави самосмяна от първо римско (l.) Малко не ми се иска да го обединявам преди да съм на 100% сигурен, че се е оправил а и не ми се оставя ката сам да се оправя, защото не мисля, че ще си отгледа достатъчно ”зимни” пчели. Мога и да го оставя докато се оправи на 100% и да го подсиля с пило от силен кошери, но вместо да отслабвам друго семейство предпочитам да го обединя с някоя отводка.

Давайте насоки и препоръки как да постъпя че последния месец няколко броя се опитват за една година да ми изиграят доста номера накуп :D

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Да, ще градят и то идеални пити, без търтееви килийки, а само с работнически.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Аз бих оставила I да се оправя сам, нали има майка в момента. Време има нова майка да се оплоди и пронесе. Ако стане гаф, ще му мисля тогава.

II и III ще обединя.
    В случай, че имам някакви съмнения относно III, след обединението ще извадя питите, принадлежали на III. Ще допълня с несъмнителни пити или всичките ще подменя със светли пити и основи. Ще подхранвам за изграждане и запасяване.
    Като си имал варовито пило, редно е да смениш и майката. Това би трябвало да стане след отнемането на съмнителните пити, едновременно с поставянето на нови пити и подреждането на гнездото.

А най-чисто е на II и III да придадеш по една нова майка, без да обединяваш, нали за това са резервните майки, за такива случаи.

Цитат Първоначално публикувано от Alex77
    Ами и аз имам един проблемен кошер, дето му придадох купена майка, уж я приеха, но тя така и не пронесе и за няколко дни я убиха. Сложих веднага пита с яйца и пчелите изградиха маточници. От тях взех един и го присадих на др. нова отводка с пчели от др. кошер. Отводката вече се развива, майката в нея е оплодена и още преди 10-ина дни пронесе. В къръшкия кошер майката се излюпи, изглежда оплодена (едра, красива и чевръста), но все още не е проносила, а би трябвало това да се е случило поне от седмица насам. За сега мисля да почакам още 2-3 дни и да предприема вече нещо, но някой може ли да каже какъв е този случай, каква е причината и какво е правилно да направя?
    Както са писали по доло , чакай.Аз имах майки които пронесоха на 40 - тия ден противно на всичко написано.
    Другото което е , в момента ако имаш паша (както е и при мен)в отвотките има само мед, майка има , но място за снасяне никакво , при опит да сложиш пита или да градиш , с цел осмеменяване няма да постигнеш успех ,понеже още докато сложиш изградени пити ги заливат с нектар, или ако е основа за градеж още не доизградени килийките пак ги заливат с нектар(това ако имаш паша ).

Потребител
    Регистриран
    12.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Kiril8305
    Както са писали по доло , чакай.Аз имах майки които пронесоха на 40 - тия ден противно на всичко написано.
    Другото което е , в момента ако имаш паша (както е и при мен)в отвотките има само мед, майка има , но място за снасяне никакво , при опит да сложиш пита или да градиш , с цел осмеменяване няма да постигнеш успех ,понеже още докато сложиш изградени пити ги заливат с нектар, или ако е основа за градеж още не доизградени килийките пак ги заливат с нектар(това ако имаш паша ).
    Ами все още чакам... всички така ми казват, но минаха поне 2 седмици от както сестра и на тази майка пронесе. Вчера пак погледнах и все същото. Има място за снасяне и това не е проблема. Ще чакам... дори заради експеримента, просто да видя какво ще стане и колко ще задържи.

Автор
    Регистриран
    01.01.2011
    Пчеларски район
    с.Средец и гр.Стара Загора
    borislav aleksandrov

Ако обединя І и ІІІ и взема майката на ІІІ, този кошер остава с майката и маточниците от І. Тогава каква е вероятността тези от ІІІ да не разрушат маточниците?!? Въпреки, че аз съм доволен от майката в І но пчелите явно не са. А ако оставя майката от ІІІ (тя е от тази година от оплодните сандъчета и като се появи варовитото пило им я дадох) в този сборен кошер а махна от І майката и маточниците няма ли да е по-добре?

На ІІ мога да му дам тазгодишна майка от оплодните сандъчета вместо тази от ІІІ. Но цяла година му гледам сеира да се развие и сега като стана така все ме тегли да го събера с някоя ЛР отводка и поне да знам, че е силен кошер а не да го зазимявам на един корпус…

Млади майки имам достатъчно в оплодните сандъчета, дори и в повече, за манипулации.

iris

Склонен съм да оставя І да се оправя сам. Идеята за обединението с друга отводка беше, защото така вместо да бутам две отводки ще има един кошер за които, евентуално, ще съм по спокоен.

ІІ и ІІІ не, че не мога да ги обединя, но ІІ е ЛР а ІІІ е ДБ и ще стане много мешано. Не мисля, че е оправдано при положение, че имам други ЛР и ДБ отводки с който мога да ги обединя.

Може и така да направя, да не обединявам нищо и всичките да станат с нови млади майки и каквато им е съдбата, но така ще отидат повече грижи да се развият и презимуват.

Отводките се наложи да ги правя поради заигравките на времето, да спася положението от роене и тогава така реших, да не ги правя сборни или като помощни семейства на основните, а да видя как се развива отводка, защото за първа година правя.

Със семейството с варовито пило съм извършил всичките описани мероприятия. То отслабна, защото на два пъти изхвърли много пило и сега няма млади пчели, тепърва ще си отглежда такива... Затова и са ми мислите за обединение с друга отводка.

Благодаря за насоките и помощта. Ще видим как ще постъпя.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Да, много работа създават слабите семейства, състоянията на търтовъчност, липсата на майка, болестите.

Успех, каквото и да направиш!

Потребител
    Регистриран
    12.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Kiril8305
    Цитат Първоначално публикувано от Alex77
    Ами все още чакам... всички така ми казват, но минаха поне 2 седмици от както сестра и на тази майка пронесе. Вчера пак погледнах и все същото. Има място за снасяне и това не е проблема. Ще чакам... дори заради експеримента, просто да видя какво ще стане и колко ще задържи.
    Дочаках

Страница 35 от 91 ПърваПърва ... 2533343536374585 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •