Здравейте,
някой използвал ли е руският продукт "пчелит" за инвентиране на сироп и дали е нормално сиропа да остане по-мътен, а не бистър както е например Апиинверта. При мен след 48 часа сиропа все още е мътен, концентрацията му е 60%, като идеята е да добавя още по 200 мл на литър екстрат от билки или други неща, които искам да включа за пролетното развитие. Благодаря предварително на отзовалите се.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Благодаря за отговора Зуница, наистина не може да се провери степента на инвертаза, но със сигурност е по-добре от неинвентиран сироп, пък аз за момента не разполагам с мед собствено производство, затова ще разчитам на заместители.
Инвертирай с ИНВЕРТАЗА. Инвертирания сироп е прозрачен, пък и самото инвертиране излиза поне 2-3 пъти по-евтино спрямо инвертирането с ПЧЕЛИТ. 12 гр. инвертаза се слага на 150 кила захар и 64 литра вода. Като цяло за да се инвертира 1 кг захар се добавя по-малко от 10 стотинки инвертаза или оскъпяването е само 10%.
Да бих могла, но самият процес е по-трудоемък и изисква подходящо оборудване, а за момента за два кошера, ми се струват излишни главоболия, използвам Апиинверт, но изпробвам и различни други методи, един от тях с Пчелит, за да видя разликата и за в бъдеще да имам по-голяма подготовка. Ще използвам случая да попитам, дали някой е прилагал Beetonik,комплекс аминокиселини , мисля че бяха на турска фирма, купих ги от изложението в Плевен, препоръчват се в периоди с недостиг на прашец?
Разходите за ел. енергия и инвертаза са нищожни спрямо тези за оборудването.
Просто пишеш думичката ИНВЕРТАЗА в Google и на първо място излиза сайта, от които купуват всички в България:
http://www.analytica-bg.com/bg/enzym...ful/invertase/
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))