Здравейте. Налага се да сложа питка на няколко семейства в нужда. Имам останали от миналата зима от 2.5 килограмовите, но са надули пликовете. Търся мнения и съвет дали бих могъл да ги дам или да не рискувам.
Надули, какво означава? Ако са променили формата си лятото от топлоната най вероятно и няма нищо, но ако е ферментирала храната и е шукнала ще умориш пчелите. Аз не бих рискувал, купи нова. Тази може да я дадеш през годината ако има гладен период или на одводки. Успех!
Едва ли е вкиснала храната. Аз намерих в една кофа няколко пакета забравена храна от преди 4-5 години. Беше разтекла и втечнила част от нея, но нямаше признаци на прокисване. Според мен проблема, който може да има колегата е, че в това топло време има вероятност да се разтече там, където пчелите образуват кълбото.
Надут е плика там където е останал добре запечатан и вакуумиран. Самата храна е без промяна в цвят и консистенция. Това което ме притеснява е да не е тръгнала някаква ферментация. Просто реших, че се е случвало и при други колеги.
Като начало–Честита Нова година!!! Здраве и много късмет при отглеждането на пчелите.
Слагай храната спокойно.За десеттина отводки бях купил 2 кашона от същата разфасовка,но останаха няколко пакета. И покрай болежките ми съм ги забравил в склада.Миналата зима ги открих в кофата–надути леко,някои втечнени на 5% отгоре. Като ги слагах,обърнах плика с твърдата част надолу/към рамките/. След 3–4 дена бяха отнели всичката течна част и си хрупаха от твърдата. Проблем не е имало след вземането на цялата питка.
Сега съм им напълнил торбички по 2 кг. с мед/рапица+овощия/ и към 15 01 ще им ги сложа,че това топло време ги открехна на пило,а то иска хранене.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))