Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 349 от 419 ПърваПърва ... 249299339347348349350351359399 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,481 до 3,490 от общо 4186
    Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от dvd111 Виж публикацията
    Лошо!...
    Някакви хипотези?
    Нозематоза.
    Тежко се говори с глухи!
    Трудно се показва истината на слепи! Ужасно се спори с идиоти!

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от dvd111 Виж публикацията
    Лошо!...
    Някакви хипотези?
    Сигурен съм, че не е акар, или нещо произлизащо от него. Като цяло, годината беше изключително лоша. Март застудя и имаше голямо във времето прекъсване на пилото. След това хвана суша и семействата така и не се развиха достатъчно добре. Утре, ще направя по-обстоен преглед и ще обединявам.

Р.Р. Мисля, въпреки подхранването Август, не можаха да направят достатъчно зимни пчели, старите постепенно отпадат...

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Сигурен съм, че не е акар, или нещо произлизащо от него. Като цяло, годината беше изключително лоша. Март застудя и имаше голямо във времето прекъсване на пилото. След това хвана суша и семействата така и не се развиха достатъчно добре. Утре, ще направя по-обстоен преглед и ще обединявам.

Р.Р. Мисля, въпреки подхранването Август, не можаха да направят достатъчно зимни пчели, старите постепенно отпадат...
    Моето мнение, е че си на грешн път. Аз тази година сложих контроли и следях всичко сериозно. Направих опит на 10 кошера август им спрях пилото точно когато правеха зиманата пчела, въпреки вички писаници, третирах за акар и пуснах майката, в момента са на 10 рамки пчели. Положението при мен следното. 20 броя от които пданха сумарно около 500 акара от всички третирания са на 8-10 рамки пчели. 70 броя от които паднага сумарно около 2000 акара са на 4-6 рамки с пчели и 10 броя на които паднаха над 5000 акара са по на 1 рамка и по малко пчели. Извода е че акара направо изяжда пчелите, другия извод, е че при наличието на пило, всяко третиране е слабо ефективно, да не кажа изобщо. Вчера разформирах 6 семейства и наслагах мед на другите, поне да не давам пари за питки.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Според теорията над 85% от Вароа е в търтиевото пило.Та всякаква борба по това направление било и био тя води до намаляване на тоя % нещо напоследък баш взех да си не сменявам майките много често

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Моето мнение, е че си на грешн път. Аз тази година сложих контроли и следях всичко сериозно. Направих опит на 10 кошера август им спрях пилото точно когато правеха зиманата пчела, въпреки вички писаници, третирах за акар и пуснах майката, в момента са на 10 рамки пчели. Положението при мен следното. 20 броя от които пданха сумарно около 500 акара от всички третирания са на 8-10 рамки пчели. 70 броя от които паднага сумарно около 2000 акара са на 4-6 рамки с пчели и 10 броя на които паднаха над 5000 акара са по на 1 рамка и по малко пчели. Извода е че акара направо изяжда пчелите, другия извод, е че при наличието на пило, всяко третиране е слабо ефективно, да не кажа изобщо. Вчера разформирах 6 семейства и наслагах мед на другите, поне да не давам пари за питки.
    Не съм записал дата, но около 20-ти Септември правих тест. Паднаха два акара на сто пчели...
    И тогава семействата си бяха слаби, в сравнение с предходни години. Може би трябваше тогава да обединявам...

Почетен Автор
    Регистриран
    17.04.2021
    Пчеларски район
    Брезово
    Силния "организъм" не се страхува от акара.Демек,преди акара,има нещо дуго.......

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Не съм записал дата, но около 20-ти Септември правих тест. Паднаха два акара на сто пчели...
    И тогава семействата си бяха слаби, в сравнение с предходни години. Може би трябваше тогава да обединявам...
    Тия тестери, не са вярни. При мен от кошер паднаха 2 акара на 150 пчели и после след третиранията паднаха над 5000 акара. И аз се заблудих като теб, охлабих третиранията и сега си сърбам попарата.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    Цитат Първоначално публикувано от Angel Yosifov Виж публикацията
    Силния "организъм" не се страхува от акара.Демек,преди акара,има нещо дуго.......
    Ами нали това пиша. Като няма приток на нектар, какъв силен "организъм" да се развие?

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Angel Yosifov Виж публикацията
    Кошери, силни с малди майки, акара ги занули за месец и малко. Това е масово явление около мен.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Миналата година правих тест с мой тестер .. пудра захар. Тази година реших да не правя никакви тестове а да си третирам по схемата, без да прекалявам. Вчера третирах с ОК за първи и последен път и повече няма да ги пипам, махнах им по една пита, за да ги свия. ПРи мен също има намаляване на пчелите, но ми се струва нормално. Даже за първа година оставам един на пълен обем и другите с по една махната пита.

Имам и един дето ви пиша за него на 3 пити с млада майка. То като го погледнах пчела няма почти и не съм сигурен че ще оцелее, даже ако оцелее ще ми е трудно да повярвам.

Въпроса е че тази година времето е още по идиотско. Досега всяка година, виждам смъртноста, по броя на пчелите пред кошера. Ама сега не е имало един лош ден, в който пчелите да са останали. Затова няма нито една пчела долу, а явно си умират навън и далеч. Отделно на това тук сушата по плевенско, всяка година става все по сериозна и по-сериозна.
    Пускам днес кладенеца, ми то от помпата едвам върви вода, при положение че не се ползва почти .... Абеее ... И тъпото е че времето ще продължава да е така. Само сега събота и неделя ще повали малко и после пак ще е сравнително топло и сушаво ....
    Накрая нищо нема да стане

П.С - ами все пак размислих и така и вие като пишете, може и да са понамалели пчелите повече отколкото ми се иска ... Ама така или иначе няма много какво да направя и ги оставям по живо и по здраво, има достатъчно мед .. Заравям главата в сеното и ще се правя поне до Януари края, че не притежавам пчели ....

Само тея пчелни вълци ... ще ги разкатавам пролетта.

Страница 349 от 419 ПърваПърва ... 249299339347348349350351359399 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •