Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 34 от 45 ПърваПърва ... 24323334353644 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 331 до 340 от общо 444
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Лежаков Виж публикацията
    Половината са изградени пити, останалите ВО. Поставят се през една.
    Да. Ясно е, че така ще се направи, но ефекта какъв ще е? При силна паша ще изградят основите и заедно с празните пити ще ги напълнят, но има вариант майката да ги осемени или пък през това време пашата да привърши и да останат само едни изградени основи и тук - там напръскани с нектар. Виждали сме го в магазините. Силен градеж и след ден два всичко спира. Значи факторите са доста които да се случат за да се получи успех. Не е 100% гаранция както и много други неща в пчеларството.

Никога няма 100% гаранция. Винаги има поне едно "АКО". Идеята на този метод на разширяване, е да не се безпокои семейството за по-продължителен период. През това време /при добри климатични условия/, пчелите намират начин да изградят 3-4 восъчни основи. Майката осеменява празните пити /колкото може/. Семейството се придвижва към входа /бавно/, а нектара /колкото дал господ/ се складира по рамките в дъното на кошера. Тъй като, през цялото това време аз не пипам, то и грешките са сведени до минимум.
    "Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Никога няма 100% гаранция. Винаги има поне едно "АКО". Идеята на този метод на разширяване, е да не се безпокои семейството за по-продължителен период. През това време /при добри климатични условия/, пчелите намират начин да изградят 3-4 восъчни основи. Майката осеменява празните пити /колкото може/. Семейството се придвижва към входа /бавно/, а нектара /колкото дал господ/ се складира по рамките в дъното на кошера. Тъй като, през цялото това време аз не пипам, то и грешките са сведени до минимум.
    Така го пише по книгите, но важно е какво ще се получи в крайна сметка в кошера? А в повечето случаи при нормално отглеждане на пчелните семейства рядко се получават чудеса. Като казвам "нормално" имам предвид почти без намесата на пчеларя.

Смятам, че темата за едноразовото разширяване се изчерпа. Започваме да навлизаме в дебрите на философията, а там съм слаб.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Смятам, че темата за едноразовото разширяване се изчерпа. Започваме да навлизаме в дебрите на философията, а там съм слаб.
    А! Тя тъкмо започна, а ти казваш, че се е изчерпала. Жалко, тъкмо си наострих молива.

На стр.29 забелязах неясноти по отношение на страничните прелки при лежаците. В момента нямам време, но скоро мисля да внеса малко яснота по този въпрос.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Половината са изградени пити, останалите ВО. Поставят се през една.
    Лежаков бъркаш , не е точно така .

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    От няколко години ми се върти една идея и тази година ще я направя с лежаци .
    При нормални условия Слънчо , ще ми дадат повече от Дадан-Блат .

Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Лежаков бъркаш , не е точно така .
    И кое по точно не е така ????

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Рамките през една .

Страница 34 от 45 ПърваПърва ... 24323334353644 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •