Голем си !
Голем си !
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Имам големи мераци, да си правя домашна пещ. Да видя кога ще я почвам!
Здравейте,
На всички, които празнуват, Честит Имен Ден. Бъдете живи и здрави, и големи постижения в пчеларстването!
Бат Венци, и на мен като Тянката ми е мерак пещта. Би ли споделил чалъмите при направата. Благодарности!
Поздрави, и НАЗДРАВЕ! Г. Георгиев
Почвам да чертая и ще го пуликувам.
Здравейте. Мисля да ви представя последния ми проект "Кулинарен център". Той ще включва огнище, скара, работен плот и пещ.
Малко късно започнах със снимките, но то всеки се сеща кое как е стигнало до това дередже. Все пак..
Отлях стъпки за основи от бруто бетон. Зидах с хоросан трите "носещи" стенички. Излях плоча (малко тънка се оказа, но ще я ъпгредвам поетапно. В частта където е "дъното" на скарата в бетона поставих старо, но здраво строително платно.
Купих огнеупорни тухли "секънд хенд". От тях и стандартни тухли (10-годишно наследство), съответно с шамот и хоросан направих огнището, "оградката" на скарата и контура на пещта. В огнището вградих комин от етернитова тръба, която експлодирапри тестовото варене на една шкембе чорба
Замених я с обикновен кюнец.
Така се получи това:
![]()
Пода на скарата - платното го нараязах с ъглошлайфа през 3-4 санта, за да има от къде да диша. Скатата я направих от квадратна шина с размер 8х8мм. Отидоха общо 12 метра. Размера на получения уред е 45 на 35 см. с извити дръжки. Ей така исглежда:
![]()
![]()
От остатъци направих 4 двустепенни крачета за регулиране на височината на която ще стои скарата.
Веднага тествах. Карагьоза, филето от сом и кюфтаците станаха вълшебни и то с 2 шепи въглища.
Т.нар. контур на пещта (два реда нормални тухли с хоросан, запълних до половината с пясък, трамбовах и отгоре наредих пода на пещта от огнеупорни тухли. Ето така:
![]()
Фугирах с шамотна смес и за сега съм до тук:
![]()
Малко подготовка за следващия етап.
![]()
С тухли на подложка от МДФ 8мм оформих арката на пещта. Трябва да я направя симетрична и да я "размножа". защото това ще е скелето на свода на камерата.
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Скелето за свода е изрязано и сковано:
![]()
Кипи усилен труд. Първия ред е почти готов, а пишман майстора се хили 'щото не знае 'кво го чака
![]()
Идеята за отвора на комина дойде внезапно и на пръв поглед изглежда абсурдно, но все си мисля, че това е печелившото решение...
![]()
![]()
И вторият ред е готов, скелето е извадено. Ракиено време
![]()
На другия ден, след закуската за децата и ново бъркало мат'риал, почти приключвам етапа
![]()
Това е бъдещата пещ:
![]()
Какво следва. Зидане на предната стена, с "входна" врата. Не лека задача. мястото малко... тавата голяма. Извода е, че според тавата ще се строи
Отвора ще е със свод и през него трябва да минава тавичка широка 40см. За по-сигурно мисля да купя първо тавата
Нататък. Запълване са фугите с пясък. Изолация с камена вата, стиропор, мрежа и замазка. Все още се чудя дали да стъкмя едно покривче с керемиди над всичкото това, за предпазване от дъжд и други метео инервенции.
Георги Корчев се казвам
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Като начало малко плануване за входа на "пещерата"...
![]()
След това по същество - запълване на фугите и по-големите неравности с пресят и трамбован пясък.
![]()
Следва пласт каменна вата ( колкото има толкова...)
![]()
След това 30мм студопор и лека замазка.
![]()
На другата суртин, ново бъркало с шамот и предната стена е факт:
![]()
Подготвена е и "дограмата" на бъдещата врата на пещта...
Междувременно дъното се изолира и подмазва на "първа ръка".
![]()
Нов ден нов етап...
![]()
Подмазвам "вратата", пипкава но и деликатна работа...
Докато чакам да засъхне замазката, изрязвам вратата и и слагам дръжка. Известно време ми отнемат и вътршните ограничители, но все пак ефекта е задоволителен.
![]()
Та така... за сега до тука я докарах.
![]()
Остава да направя навес над цялата пещ и комин над однището и скарата.
Дано да ми стигнат топлите дни до края на сезона.
Разбирасе има и какво още да се прави по декорацията, ама това вероятно ще почака довършителните щрихи...
Георги Корчев се казвам
DSCF2544 (Копировать).jpgDSCF2546 (Копировать).jpgDSCF2548 (Копировать).jpgDSCF2549 (Копировать).jpgDSCF2550 (Копировать).jpgDSCF2551 (Копировать).jpg НЕ ПРАВЕТЕ ФУРНА С ОГНЕУПОРНИ,ЦИМЕНТОВИ,КЕРАМИЧНИ И ДРУГИ ПОДОБНИ ТУХЛИ!!!Калъпът се изработва от дъбови летви.Набавя се достатъчнно дървена или друга пепел.Служи за поръсване на калъпа.Формоват се тухлите и се сушат на слънце до бисквит.Зидат се със същата кал.Външната страна на купола се измазва.Входа на фурната е отлят с огнеупорен цимент.Подът на фурната е покрит също със сурови тухли и измазан с кал.
Няколко години и агнета по-късно: Може и без студопора, но не пречи и с него. Разтопи се само отпред на входа, когато пламъците "подлизват". Но това не пречи на функционирането на уреда. Ето доказателства:
Преди:
agne01.jpg
След:
agne1.jpg
И с шамана жертвоприносител
agne03.jpg
Георги Корчев се казвам
Брей, да му се не види! Благодаря колеги- напълнихте ми душата с майсторлък и мерак. Да сте живи и здрави!
В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))