Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 329 от 419 ПърваПърва ... 229279319327328329330331339379 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,281 до 3,290 от общо 4186
    Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Ако имаш перга и мед и има празни килийки и е изчезнало откритото пило съм в недоумение за какво иде реч.
    Сигурен ли си че е имало яйца и ларви и че не са нещо прегряти и измрели че нещо дзверски не си ги тръскал да махнеш пчелите от питата
    Сигурен съм че ги нямаше, но за второто наистина тръсках и може да съм повредил нещо. Може и питата да е постояла по - дълго навън а имаше вятър. Затова вчера много внимателно сметох с четката и я сложих веднага. Няма да го мисля повече, вече съм на софия. Като се прибера събота -неделя, ще са минали 5-6-7 дни и може да проверя какво е положението.
    Въпроса е дали да бърникам пак за проверка и за всеки случай, или както каза Трендафил, да не пипам въобще.

П.С - след около 7 дни би трябвало да има почти готови маточници ако няма майка или ако има майка, пилото трябва да е запечатано почти. А там където имаше яйца, трябва да има все още открито пило. Това очаквам и аз... Дано да не стане като предния път, някаква тотална изненада.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    На 25.06. ги оставих рендосващи прилетните си дъски. Слънчогледа току беше започнал да разцъфва, но както писах, нямаме наблизо тая година и не го бяха надушили още. Оня ден, на 08.07 следобед отивам и ги заварвам в същото състояние. Тотална апатия, рендосва се всичко и навсякъде и в общи линии се тупка топката. Викам си все е било немане, ама чак толкова не е било. Но с присъщото си умение да гледам нещата от хубавата им страна си казах: още по-добре, таман няма да се занимавам с най-досадното ми нещо от цялото пчеларство. Миналогодишен слънчоглед имам към 50 кг, майски мед си изкарах достатъчно, аз съм си
    На следващия ден сутринта, видях че се разлетяха, та реших да отворя 1-2 кошера да погледна как е хавата и ми стана лошо. Отворих ги всичките. Мед до горе, запечатват крайни рамки в 2ри или 3ти магазин. Успях да скалъпя още два магазина с рамки набързо и ги сложих на най-нуждаещите се. Е, имам едни дето не са усвоили още първия си магазин, зациклиха го завалиите с някаква самосмяна, дето така и не им се получава. Та искам не искам, тоя уикенд ще се върти. Сега обаче почвам да се чудя, дали да не си купя 4-5 тенекии и да не го налея в тях вместо да сипвам по буркани, то буркан с капачка гони левче, 150 лева излишно да набутвам в амбалаж, а и повече място заемат отколкото тенекиите, само дето после от тенекето нема вадене като кристализира тая гад

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Pero Melifero Виж публикацията
    На 25.06. ги оставих рендосващи прилетните си дъски. Слънчогледа току беше започнал да разцъфва, но както писах, нямаме наблизо тая година и не го бяха надушили още. Оня ден, на 08.07 следобед отивам и ги заварвам в същото състояние. Тотална апатия, рендосва се всичко и навсякъде и в общи линии се тупка топката. Викам си все е било немане, ама чак толкова не е било. Но с присъщото си умение да гледам нещата от хубавата им страна си казах: още по-добре, таман няма да се занимавам с най-досадното ми нещо от цялото пчеларство. Миналогодишен слънчоглед имам към 50 кг, майски мед си изкарах достатъчно, аз съм си
    На следващия ден сутринта, видях че се разлетяха, та реших да отворя 1-2 кошера да погледна как е хавата и ми стана лошо. Отворих ги всичките. Мед до горе, запечатват крайни рамки в 2ри или 3ти магазин. Успях да скалъпя още два магазина с рамки набързо и ги сложих на най-нуждаещите се. Е, имам едни дето не са усвоили още първия си магазин, зациклиха го завалиите с някаква самосмяна, дето така и не им се получава. Та искам не искам, тоя уикенд ще се върти. Сега обаче почвам да се чудя, дали да не си купя 4-5 тенекии и да не го налея в тях вместо да сипвам по буркани, то буркан с капачка гони левче, 150 лева излишно да набутвам в амбалаж, а и повече място заемат отколкото тенекиите, само дето после от тенекето нема вадене като кристализира тая гад
    Като започнах да чета и в един момент си помислих, че фабрика за мед ще ни трябва, а то за 150 бурканЯ ставало дума. Да ти изпратя пък ти като ги напълниш ще ми ги върнеш!?
    Тежко се говори с глухи!
    Трудно се показва истината на слепи! Ужасно се спори с идиоти!

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Pero Melifero Виж публикацията
    )) Доста ме развесели поста ти .. Значи ти си ги хванал, само докато рендосват дъските а си пропуснал най-важното което е станало по - средата. Само че може би моите кошери, можеха да минат и без 3ти магазин, че тъкмо го сложих и то взеха да намаляват доста нещата. А ма следващата седмица ще го махам меда.

П.С - чакай че забравих. Наблюдавам някакъв интересен феномен .. Не стига че буркана с капачката е нагоре. Аз специално подарявам доста мед на познати и близки. Обаче по-интересното е че даже и буркана с капачката не ми връщат .. )
    И излизам че съм бах ти и пчелара )) Баш хоби ми е, понеже съм на стабилен минус. Най-малкото пътуването плевен-софия с тоя 3,50 лева за дизел .

Почетен Автор
    Регистриран
    24.07.2019
    Пчеларски район
    Харманли
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    ...П.С - чакай че забравих. Наблюдавам някакъв интересен феномен .. Не стига че буркана с капачката е нагоре. Аз специално подарявам доста мед на познати и близки. Обаче по-интересното е че даже и буркана с капачката не ми връщат .. )
    И излизам че съм бах ти и пчелара )) Баш хоби ми е, понеже съм на стабилен минус. Най-малкото пътуването плевен-софия с тоя 3,50 лева за дизел .
    Всъщност, въпреки, че не е най-печелившето нещо на света, най-важната ни мисия е именно да бъдем добри!

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Така като гледам от днес пчелите започват да се трупат доста по поилката. И последния слънчоглед е приключил напълно вече. Мисля утре да вадя меда. Или пък да изчакам още няколко дни ??

Аз и друго щях да питам. Утре и вдругиден са последните по-хладни дни. После започват много топли дни с температури до 38 градуса. Като вадя меда, да оставя ли по един магазин с рамките на кошера ? Не за друго ами в тези жеги да не им е задух и тясно, само на плодник. Вие как процедирате ? Аз досега като съм вадил меда, ги оставям на плодник .. Но обикновено го правя края на Юли други години.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Така като гледам от днес пчелите започват да се трупат доста по поилката. И последния слънчоглед е приключил напълно вече. Мисля утре да вадя меда. Или пък да изчакам още няколко дни ??

Аз и друго щях да питам. Утре и вдругиден са последните по-хладни дни. После започват много топли дни с температури до 38 градуса. Като вадя меда, да оставя ли по един магазин с рамките на кошера ? Не за друго ами в тези жеги да не им е задух и тясно, само на плодник. Вие как процедирате ? Аз досега като съм вадил меда, ги оставям на плодник .. Но обикновено го правя края на Юли други години.
    В малка стая ли ще ти е по-горещо или в голяма!?
    Проветряване трябва.
    Тежко се говори с глухи!

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Харесвам логиката , но не е ли коректно и да попитам. Кога ще ти е по топло в една стая, с 3-4 човека или ако си сам ? Аз съм планинар и знам какво е, когато в една голяма стая има 1 човек и има 10, особено зимата .

И друго да попитам, при положение че температурата е висока, какво проветряване ще спаси положението. По-добре е да, но температурата си е температура ...

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Харесвам логиката , но не е ли коректно и да попитам. Кога ще ти е по топло в една стая, с 3-4 човека или ако си сам ? Аз съм планинар и знам какво е, когато в една голяма стая има 1 човек и има 10, особено зимата .

И друго да попитам, при положение че температурата е висока, какво проветряване ще спаси положението. По-добре е да, но температурата си е температура ...
    Трябва да им се отворят прелките напълно, да се спусне дъното или изобщо да се махне за горещите дни. Те сами ще си доставят хладен въздух чрез вентилиране.
    Тежко се говори с глухи!

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Трябва да им се отворят прелките напълно, да се спусне дъното или изобщо да се махне за горещите дни. Те сами ще си доставят хладен въздух чрез вентилиране.
    Аз съм спуснал дъното, но може ли да се махне изцяло и отдолу да няма нищо ?

Иначе относно темата, аз съм се замислял и много кратно съм наблюдавал въздействието . Човека е мор за природата. Гората е живот. Там където има естествена сянка и растения живи, тя не може да се замени от нищо, защото е жива материя. Всяка една мъртва материя, не може да засенчи нищо, тя се награвя, каквато и да е. Бетони, излъчват. Дори дървото, което е най-добър изолатор, пак като е мъртва пак се нагрява и акумулира топлина. Та затова че според мен, в момента в който има кошер, на пчелите не им е супер. Колкото и дъна да има и да става проветрение. Но пък ако има сянка от дърво е добре. Аз имам един голям орех който хвърля сянка, но за няколко кошера идва малко късно ..

Страница 329 от 419 ПърваПърва ... 229279319327328329330331339379 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •