Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 32 от 44 ПърваПърва ... 22303132333442 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 311 до 320 от общо 819

Преглед на хибрид режима

забравих да кажа нещо/ чел съм в книгите а и тук в форума, че майката не снася в пресно изградени пити, вярно ли е?щото ако е вярно това вече е проблем защото аз нямам стари пити.а ще сложа в всеки кошер наи малко по 3-4 основи. а другите пити са задръстени с мед. а моята цел е като сложа тези основи да се изградят и майките от магазините да слезнат в плодниците и да снасят там.и второ това пило от магазинните рамки какво следва да бъде???? търтиево или на работнички защото току що прочетох в едно списание, че от магазинни пити излизат само търтеи.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Батка виж сега - без четене няма как да стане,това е първа забележка,а втората имаш невероятен късмет със колегата Станко,защото аз лично ми е трудно да се занимавам да обяснявам и показвам практически на новобранци и примерно ако съм на негово място направо ще ти кажа,че си несериозен или му висваш на главата на човека и ако трябва обличаш работните дрехи или изобщо не го занимавай.

Сега казвам ти стъпка по стъпка и по етапно какво да направиш,по просто и подробно обяснение със думи няма - за това е хубаво да виждаш на практика кое как става,но .....

Етап първи:
    стъпка 1.нагласяш си сандък - напълно празен без пити
    стъпка 2.нагласяш си магазин пак така
    3.смъкваш магазин първи и го слагаш настрани
    4.същото и със втория магазин
    5.местиш кошера не на 30см.,а на повече разстояние,да можеш да застанеш поне м/у него и новия кошер,инак как ще работиш ... местиш го направо на място,на което ще зимува и ще запролети и да не мърда от там
    6.слагаш новия сандък на негово място - входовете отворени
    7.почваш да ръсиш всяка една рамка със пило от стария кошер и я поставяш във новия сандък - ма всяка една рамка,като изключение правиш само и единствено на онези които имат яйца*,тях си ги оставяш във сегашното семейство.
    8.на тяхно място постави пити или основи - не те знам какво имаш,може и от двете.
    9.постави му магазин номер едно
    10.сложи преградна дъска във новия кошер
    11.постави му празния магазин
    12.повтаряш стъпка 7 със магазина по абсолютно същия начин - като естествено питите ги поставяш в новия празен магазин
    13.повтаряш стъпка 8 за магазина
    14.сега върни и магазин номер 2
    15.повтаряш стъпки - 7,8,12 и 13
    16.затвори и двете семейства.

ВАЖНО - като стръскваш пчелите,понеже все пак може да остане и някоя друга на питата,внимавай да не се окаже,че сред тях е и майката.Не се престаравай много в стръскването,това че ще останат 5 пчели не е фатално,също и не се престаравай със пушека - работи се умерено,плавно,ще има пчели около теб не бой се.

Етап номер две - повтаряш етап номер едно със второто семейство.

Етап номер три - остави пчелите да си починат от теб,поне една седмица.

....................
    *ако по питите със яйца,които ще оставиш във семействата със майките,има маточници унищожи ги до един!!!

п.п.и спри да четеш списания,прочети книгата на Радоев.

Цитат Първоначално публикувано от kando
    Батка виж сега - без четене няма как да стане,това е първа забележка,а втората имаш невероятен късмет със колегата Станко,защото аз лично ми е трудно да се занимавам да обяснявам и показвам практически на новобранци и примерно ако съм на негово място направо ще ти кажа,че си несериозен или му висваш на главата на човека и ако трябва обличаш работните дрехи или изобщо не го занимавай.

Сега казвам ти стъпка по стъпка и по етапно какво да направиш,по просто и подробно обяснение със думи няма - за това е хубаво да виждаш на практика кое как става,но .....

Етап първи:
    стъпка 1.нагласяш си сандък - напълно празен без пити
    стъпка 2.нагласяш си магазин пак така
    3.смъкваш магазин първи и го слагаш настрани
    4.същото и със втория магазин
    5.местиш кошера не на 30см.,а на повече разстояние,да можеш да застанеш поне м/у него и новия кошер,инак как ще работиш ... местиш го направо на място,на което ще зимува и ще запролети и да не мърда от там
    6.слагаш новия сандък на негово място - входовете отворени
    7.почваш да ръсиш всяка една рамка със пило от стария кошер и я поставяш във новия сандък - ма всяка една рамка,като изключение правиш само и единствено на онези които имат яйца*,тях си ги оставяш във сегашното семейство.
    8.на тяхно място постави пити или основи - не те знам какво имаш,може и от двете.
    9.постави му магазин номер едно
    10.сложи преградна дъска във новия кошер
    11.постави му празния магазин
    12.повтаряш стъпка 7 със магазина по абсолютно същия начин - като естествено питите ги поставяш в новия празен магазин
    13.повтаряш стъпка 8 за магазина
    14.сега върни и магазин номер 2
    15.повтаряш стъпки - 7,8,12 и 13
    16.затвори и двете семейства.

ВАЖНО - като стръскваш пчелите,понеже все пак може да остане и някоя друга на питата,внимавай да не се окаже,че сред тях е и майката.Не се престаравай много в стръскването,това че ще останат 5 пчели не е фатално,също и не се престаравай със пушека - работи се умерено,плавно,ще има пчели около теб не бой се.

Етап номер две - повтаряш етап номер едно със второто семейство.

Етап номер три - остави пчелите да си починат от теб,поне една седмица.

....................
    *ако по питите със яйца,които ще оставиш във семействата със майките,има маточници унищожи ги до един!!!

п.п.и спри да четеш списания,прочети книгата на Радоев.
    съгласен съм но, Станко и не само той а всеки един тук в форума а и не в форума а попринцип, всеки човек си има някакви лични задължения и проблеми за решаване. ако отида и висна на Станко на главата това значи че трябва да отнема от времето на човека и да го занимавам с моите глупости. едно е да ми даде съвет, едно е да го карам да ми отделя няколко часа за мен.факт е че ако му се обадя и го помоля да ида ще каже ела, и ще ми покаже всичко ама по такъв начин трябва да загубя от времето на човека, което би трябвало да отдели за себе си и семеиството си. пък и форума доколкото схващам е за това, да споделяме проблеми ние начинаещите, а вие големите в това начинание да ни помагате. а не да ходим и да разкарваме хората нагоре надоло. колкото до книгата на Л. Радоев съм я прочел за 1 месец не знам вече колко пъти. на теория са ми ясни нещата, но като отворя кошера и теорията отива на ....... си.важното е че наистина много ми помагате тук, а и не само на мен. и от всеки черпя идеи какво да сторя. накрая ще взема от всички наи добрите стъпки според мен и ще деиствам. пък каквото ще да става. пчелата няма да се затрие каквото и да става. дали ще е чрез отводка или чрез налитане както по горе каза някои не е важно, важен е резултата.ще подготвя нещата утре, и в другиден ще направя нещо по въпроса.след тва изчезвам на мотосъбора на ядрените от козлудуи за уикенда. след като се върна ще ги прегледам на какво дередже са.за тези 4-5 дена. ще си проличи има ли ефект или не.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от gillan
    съгласен съм ноако отида и висна на Станко на главата
    виж аз ти говоря за това
    Цитат Първоначално публикувано от gillan
    днес дори трябваше да ида до станко да ми покаже за отводките
    т.е.подразбира се,че предварително сте се разбрали - изникнала ти работа добре,но трябва да потърсиш вариянт все пак да се видите,защото това което ще ти покаже е във пъти по-полезно и практично и ще ти свърши много повече работа,от това което ще ти кажем всички взети заедно във/от форума.

Правенето на отводки,особенно ако не е голяма бройка и имаш силни семейства,както при теб не е никак сложна задача,но просто трябва да се види,да ти се покаже,така ще ти просветне и ще си наясно какво и защо го правиш.Но така само питайки и ние само приказвайки,може да направим такава плетеница,че типичен пример е,как семействата ти били слаби и нямали мед,па след три дена пълни с мед и заложили маточници - липсата на практически опит,не може да се замени със теория и съвети,това важи за всяка една съществуваща професионална сфера.

то не е тук мястото ама аиде де. та моята работа е по една европеиска програма, тук в селото и работя за 180 кинта. минават ми на проверки всяка седмица. и днес имах проверка и ми се обадиха да ида до монтана, понеже е областния ни град за да се оправя. нямаше как да не ида, щото нашия край е доста беден. тук хората масово са без работа.има цели семеиства дето никои от членовете му няма работа, не защото не иска, а защото няма такава. познавам момчета на моята възраст които ходят овчари за да изкарат някои лев за да вържат някак нещата.от безпаричие хората тук превъртат, има хора дето вървят и си говорят сами по пъря и то млади хора. преди дни един много добър мои приятел които има дете и жена, много добър каменоделец и дърворезбар е... та тоя мой приятел от безпаричие превъртя преди дни и счупи един паметник в центъра на берковица.така че нямаше как да не ида днес на монтана, щото аз разчитам на тази заплата. не че майка ми, баща ми, баба и дядо няма да ми помогнат ако поискам, но е срамота да съм на 26 и да се моля на роднините.ака че пчелите са си пчели, аз ги гледам най много поради здравословните ми проблеми, те няма да се затрият така лесно. но като не си свърша нещата които са ми определили и не дам отчет какво съм свършил оставам без работа а от там без пари. а знаеш че парите в днешния сват значат само едно а именно живот за нас обикновенните хора. а в българия всеки е такъв, държавата е готина ама управниците са кофти. та те трябва да се замислят за отводки на хора че както са я подкарали, хора скоро няма да останат тук. ще останат само пчелите който гледаме. щото пчела така лесно не се затрива знам аз

kando много добре си описал, как да се направят отводките. Само искам да те питам, защо се ръсят пчелите от питите? Много хора го практикуват. Моите наблюдения са, че ако се прави сборна отводка по този начин, пчелите в нея въобще не се бият, а веднага се заемат да обслужват пилото и тека се омешват по-бързо. Но при индивидуална отводка, не виждам смисъл.

Гилъне, ако точно съм ти разбрал въпроса за пилото от магазина. Ами и негого разделяш по равно в новите 2 кошера, на които си слагаш магазините. А това, че от магазина излиза само търтеево пило си е откровенна лъжа. Зависи какви са били килийките на тези пити. Пилото може да е всякакво. Различава се много лесно. Ако не си виждал. помоли Станко или някой друг да ти покаже търтеево и работническо пило и повече никога няма да го сбъркаш. Направи някоя снимка ако имаш възможност, за да помогнем и ние.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от yuri
    Само искам да те питам, защо се ръсят пчелите от питите? Много хора го практикуват. Моите наблюдения са, че ако се прави сборна отводка по този начин, пчелите в нея въобще не се бият, а веднага се заемат да обслужват пилото и тека се омешват по-бързо. Но при индивидуална отводка, не виждам смисъл.
    Това е възможно най-лесния начин да си направиш,както сам употреби много правилно термина индивидуална отводка чрез налитане.
    По принцип този метод аз го наричам с едно понятите,което в пчеларските среди се ползва за малко по-различен метод,а именно - на това аз па му викам гол рой.

Сам знаеш и го практикуваш,че иземането на летящата пчела на едно семейство предотвратява понататъшни грешни помисли за роене - обаче това не винаги е така.Случвало ми се е,като извършвам тази манипулация семейството вече да е изпаднало в роево настроение - ако ситуацията е такава,че в момента да няма никаква паша + семейството да е супер силно,дори изземането на тази пчела не възвръща роевото настроение.

Пробвал съм и другия метод - знам го от дядо ми и всъщност се е оказвал по сполучлив от отнемането на пчели,а именно да отнемеш всичкото пило.Да речем този метод е по-сполучлив със една идея повече от иземането на пчели - и всъщност това е метода,който ползвам най-често.Обаче той изисква малко повечко опитност - налитането на пчели е просто,защото им слагаш някакви пити + една със пило,а когато отнемаш пило трябва да набавиш пчели за него т.е.от къде,как,сбивания,кражби и т.н.могат да се получат.

За това на гилъна,за да съм 101% сигурен от тука т.е.давайки напътствия само със думи,един вид модифицирам Пелетовата система (знаеш много пъти съм ти казвал на лични,че това за мен е системата със най-гъвкавите принципи,с която съм работил) - не напразно се изказах по-остро за колегата Станко,защото човека не само ще му каже,а и ще му покаже,но .....И за това в случая ще отнемем и пилото и пчелите - но защо ръсим пчелите,както сам питаш

Ами много просто :D - ръсиш пчелите във основното семейство,за да не се отнеме майката т.е.всичко става наистина много бързо и контролирано,знаеш със абсолютна сигурност,че не си отнел майката,знаеш и със абсолютна сигурност,че ще има пчели,които ще отглеждат пилото и ще заложат маточници,знаеш и със абсолютна сигурност,че основното семейство няма да напъне да рои,и ще бъдеш уверен,че отводката ще направи такова развитие,че още тази година ще вадиш мед от нея.

п.п.естествено можеш да разделиш просто пилото и питите по равно и да налетиш пчела,където е майката ще си пердаши,където е няма ще си залагат маточници и прочие,и така става да - но при горе посочения,след извършването му,със сигурност поне 10 дена нямам абсолютно никаква работа по пчелите,изобщо няма никакъв смисъл да ги човъркаш!!!(как да кажа,обичам при работа с пчелите,да контролирам аз ситуацията,да съм наясно във всеки един момент къде,какво има и какво да очаквам ..... а бе въпрос на лични предпочитания и удобство)

п.п.2 а това за търтеевото пило и магазина е такава простотия,която на няколко пъти виждам как се коментирва във форумите,че ...... нямам нерви да обяснявам,то бива да не разбираш,да не знаеш,ама колеги със стаж да ръсят такива дивотии просто ..... а е не ми се обяснява,айде гилъна не знае кое пило какво е,ама за другите,че да вземат да си бръкнат в магазините и да погледнат деба,не само да приказват на изуст.

Сега вече те разбрах. Надявам се, че и колегата те е разбрал. Иначе ще поизпишем още 5-6 страници tongueout; . За това му предложих най-лесния вариант, макър, че има и по-удачни, но за сега не са за него.

ANIBAL
    Guest
    Гилане!Приятелю!
    Шашна целия форум,колега.Но от теб си личи породата пчеларска.Не изоставяй пчелите никога.Щото си роден за тях.

Поздрави от някой като теб!

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.10.2010
    Пчеларски район
    Севлиевски
    И мене ме разби тотално ,но от тебе ще стане пчелар-успех

Страница 32 от 44 ПърваПърва ... 22303132333442 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •