Първоначално публикувано от
kaloyanv
То при мен е малко несъразмерна работата. Тези магазини които купувам са по "новия стандарт" и те са по малки с по около 1 см на страна, затова ги отковаваме с баща ми и надграждаме с други летви и слагаме после "стоковата" върху тях. Тези магазини са с перваз, затова че ми е малко трудно да вкарам повдигача точно и този перваз ми пречи малко. Това с ламаринките е добра идея, но ме е страх ако го сложа на тези и без това правени на око кошери, дали няма да повдигне ... Ама то и да искам май няма да мога да ги сложа тези ламаринки ... Те всъщност са 12 кошера, които стояха две години незаселени отвън и не им бяха сложени отдолу подложки, съответно и краката са им малко изгнили. След това аз ги чистих, дезинфекцирах и ги прибрах на сухо. Обаче има някои в горната част дето са се понадули и като преправям магазина , трябва да му отпусна аванс, за да може да пастне върху единия и другия кошер, обаче не трябва да е прекалено много, понеже като сложа магазин върху магазин, там са по тесни и пчелите започват да излизат и ме гледат лошо от там ...
Аз и преди съм казвал, някакъв рояк се засели в един от тези кошери и така станах пчелар. Всички ми казваха е така да имам 2-3 кошера, случайно ако на единия му стане нещо да имам резерв да прехвърлям. Обаче се оказа че нещата не са толкова лесни и съответно вече станаха 8 кошери и сега съм подготвил 9-тия като резервен и днес му правих табла, че нямаше и ще го боядисвам.
Относно магазините, винаги съм си мислел че максимум до 2 ще ми трябват. Обаче като гледам как за 4 дни напълниха единия, започвам да се съмнявам, дали ще мина само с 2. Иначе така би ми било най-добре, като сложих вторите въобще да не барам повече.
Аз така мислех след там някакви дни, да надигна горния магазин и да гледам отдолу. Ама въпроса е дали ще мога да разбера колко мед има и дали ще ми трябва друг магазин. Ако надигна магазина , дали ще мога да го подпра с едно колче и после от долния магазин съвсем леко с повдигача да повдигна някоя и друга питка в единия край само колкото да видя ...
П.С - другото нещо е че постоянно изпадам в някакви заблуди .. Мислех си че кошерите са отслабнали, а то не се оказа баш така. 2 само са отслабнали малко, като единия просто е останал без майка. Явно само по летенето не се познава. Наблюдавах много добре през различни периоди на времето . Този който ми се стори че работи най-много и лети, като отворих се оказа че има по-малко пчели в магазините от другия .. Не мога да разбера как става този номер.