Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 318 от 413 ПърваПърва ... 218268308316317318319320328368 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,171 до 3,180 от общо 4126
    VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Не е запечатан, направих точно това. Новия магазин го сложих на плодника а този пълния е най-отгоре. Сега мисля след 5 дни да проверя какво е положението или 4 дни. Да надигна магазина и да погледна. Въпроса е че много трудно ще преценя дали магазина е пълен или не е ... Иначе да махам настрани пълния магазин ми се струва доста трудоемко, а пък и ще дразня пчелите за няма нужда ... Но това се замислям че без да сваля горния (пълен) магазин няма как да видя какво е положението в долния ... Дилема ..

П.С - аз съм все още сравнително силен и тренирам когато имам време, обаче този пълния магазин барабар с пчелите си е доста тежък, особено като се вдига по стандартния начин, не е и много удобно. Пък и трябва да си много внимателен как го вдигаш, къде го слагаш и после как го връщаш, че да не мачкаш пчелите.
    На клипчетата гледам ,че не ползваш повдигач.А иначе с повдигача отлепяш магазина от четири страни.Вдигаш и поставяш върху обърнатия покрив на диагонал. Магазина опира в четири точки и вероятността да смачкаш много пчели е малка.За да не мачкаш преди вдигането, при отлепянето на магазина подпушваш между магазините.Когато вдигаш нагоре същевременно въртиш в страни за да отлепиш рамките от долния, които са залепили за горния магазин.Щом спортуваш вдигането на 15-20 кг ще са ти само за разгрявка. За нас си е хамалогия заради годините и спортуването на маса.
    п.п. Искаш да видиш и да знаеш? Трябва да се потрудиш."Що си требе, оно си го сака!" е казал природния интелигент Шопа.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Ами понеже кошерите са стари, като започна да натискам с повдигача и започва да се кърти горната част на кошера , или магазина, затова гледам да опитам със сила преди това без повдигач. И според мен тези тежат повече от 20 кг с пчелите, то въпроса е че идва малко неудобно за вдигане и местене ..

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    А не се ли сещаш да ковнеш тенекийки по ъглите и да мушиш там повдигача? Моите кошери са над 30 годишни и освен да отковавам перваза на магазина друго не съм успял да им навредя.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    А не се ли сещаш да ковнеш тенекийки по ъглите и да мушиш там повдигача? Моите кошери са над 30 годишни и освен да отковавам перваза на магазина друго не съм успял да им навредя.
    Нещо такова.Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	20220701_160439.jpg
Прегледи:      76
Размер:	140.1 KB
ID:	11356

Почетен Автор
    Регистриран
    24.07.2019
    Пчеларски район
    Харманли
    Не е запечатан, направих точно това. Новия магазин го сложих на плодника а този пълния е най-отгоре. Сега мисля след 5 дни да проверя какво е положението или 4 дни. Да надигна магазина и да погледна. Въпроса е че много трудно ще преценя дали магазина е пълен или не е ... Иначе да махам настрани пълния магазин ми се струва доста трудоемко, а пък и ще дразня пчелите за няма нужда ... Но това се замислям че без да сваля горния (пълен) магазин няма как да видя какво е положението в долния ... Дилема ..

П.С - аз съм все още сравнително силен и тренирам когато имам време, обаче този пълния магазин барабар с пчелите си е доста тежък...

Ами понеже кошерите са стари, като започна да натискам с повдигача и започва да се кърти горната част на кошера , или магазина...
    Клея не може да се отлепи от раз, нужно му е малко време. Когато магазина е много залепнал, не натискай повдигача рязко и силно, а по-продължително и внимателно... И ще се получи.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.04.2021
    Пчеларски район
    Брезово
    ... Но това се замислям че без да сваля горния (пълен) магазин няма как да видя какво е положението в долния ... Дилема ..
    Има два начина да рабереш!
    Единия начин да разбереш е през ушите,а другия начин през гърба.
    Ето ти един начин за през ушите -сваляш капака,вадиш 1-2 централни рамки от горния магазин и надничаш в долния.......пъхаш повдигача м/у горния и долния магазин,отлепяш,повдигаш само задния край на горния магазин и пак киризиш,без да сваляш магазина.Или,купуваш си кантар,слагаш го под кошера ииии следиш топуза....
    Този пост е редактиран от Angel Yosifov; 01.07.2022 в 20:41.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    То при мен е малко несъразмерна работата. Тези магазини които купувам са по "новия стандарт" и те са по малки с по около 1 см на страна, затова ги отковаваме с баща ми и надграждаме с други летви и слагаме после "стоковата" върху тях. Тези магазини са с перваз, затова че ми е малко трудно да вкарам повдигача точно и този перваз ми пречи малко. Това с ламаринките е добра идея, но ме е страх ако го сложа на тези и без това правени на око кошери, дали няма да повдигне ... Ама то и да искам май няма да мога да ги сложа тези ламаринки ... Те всъщност са 12 кошера, които стояха две години незаселени отвън и не им бяха сложени отдолу подложки, съответно и краката са им малко изгнили. След това аз ги чистих, дезинфекцирах и ги прибрах на сухо. Обаче има някои в горната част дето са се понадули и като преправям магазина , трябва да му отпусна аванс, за да може да пастне върху единия и другия кошер, обаче не трябва да е прекалено много, понеже като сложа магазин върху магазин, там са по тесни и пчелите започват да излизат и ме гледат лошо от там ...

Аз и преди съм казвал, някакъв рояк се засели в един от тези кошери и така станах пчелар. Всички ми казваха е така да имам 2-3 кошера, случайно ако на единия му стане нещо да имам резерв да прехвърлям. Обаче се оказа че нещата не са толкова лесни и съответно вече станаха 8 кошери и сега съм подготвил 9-тия като резервен и днес му правих табла, че нямаше и ще го боядисвам.

Относно магазините, винаги съм си мислел че максимум до 2 ще ми трябват. Обаче като гледам как за 4 дни напълниха единия, започвам да се съмнявам, дали ще мина само с 2. Иначе така би ми било най-добре, като сложих вторите въобще да не барам повече.

Аз така мислех след там някакви дни, да надигна горния магазин и да гледам отдолу. Ама въпроса е дали ще мога да разбера колко мед има и дали ще ми трябва друг магазин. Ако надигна магазина , дали ще мога да го подпра с едно колче и после от долния магазин съвсем леко с повдигача да повдигна някоя и друга питка в единия край само колкото да видя ...

П.С - другото нещо е че постоянно изпадам в някакви заблуди .. Мислех си че кошерите са отслабнали, а то не се оказа баш така. 2 само са отслабнали малко, като единия просто е останал без майка. Явно само по летенето не се познава. Наблюдавах много добре през различни периоди на времето . Този който ми се стори че работи най-много и лети, като отворих се оказа че има по-малко пчели в магазините от другия .. Не мога да разбера как става този номер.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    То при мен е малко несъразмерна работата. Тези магазини които купувам са по "новия стандарт" и те са по малки с по около 1 см на страна, затова ги отковаваме с баща ми и надграждаме с други летви и слагаме после "стоковата" върху тях. Тези магазини са с перваз, затова че ми е малко трудно да вкарам повдигача точно и този перваз ми пречи малко. Това с ламаринките е добра идея, но ме е страх ако го сложа на тези и без това правени на око кошери, дали няма да повдигне ... Ама то и да искам май няма да мога да ги сложа тези ламаринки ... Те всъщност са 12 кошера, които стояха две години незаселени отвън и не им бяха сложени отдолу подложки, съответно и краката са им малко изгнили. След това аз ги чистих, дезинфекцирах и ги прибрах на сухо. Обаче има някои в горната част дето са се понадули и като преправям магазина , трябва да му отпусна аванс, за да може да пастне върху единия и другия кошер, обаче не трябва да е прекалено много, понеже като сложа магазин върху магазин, там са по тесни и пчелите започват да излизат и ме гледат лошо от там ...

Аз и преди съм казвал, някакъв рояк се засели в един от тези кошери и така станах пчелар. Всички ми казваха е така да имам 2-3 кошера, случайно ако на единия му стане нещо да имам резерв да прехвърлям. Обаче се оказа че нещата не са толкова лесни и съответно вече станаха 8 кошери и сега съм подготвил 9-тия като резервен и днес му правих табла, че нямаше и ще го боядисвам.

Относно магазините, винаги съм си мислел че максимум до 2 ще ми трябват. Обаче като гледам как за 4 дни напълниха единия, започвам да се съмнявам, дали ще мина само с 2. Иначе така би ми било най-добре, като сложих вторите въобще да не барам повече.

Аз така мислех след там някакви дни, да надигна горния магазин и да гледам отдолу. Ама въпроса е дали ще мога да разбера колко мед има и дали ще ми трябва друг магазин. Ако надигна магазина , дали ще мога да го подпра с едно колче и после от долния магазин съвсем леко с повдигача да повдигна някоя и друга питка в единия край само колкото да видя ...

П.С - другото нещо е че постоянно изпадам в някакви заблуди .. Мислех си че кошерите са отслабнали, а то не се оказа баш така. 2 само са отслабнали малко, като единия просто е останал без майка. Явно само по летенето не се познава. Наблюдавах много добре през различни периоди на времето . Този който ми се стори че работи най-много и лети, като отворих се оказа че има по-малко пчели в магазините от другия .. Не мога да разбера как става този номер.
    Не ми изглежда логично да купуваш нов инвентар и да го преправяш да пасне на стария. Аз бих купил 2-3 нови кошера и бих припасвал към тях старите магазини. Така де,...като станат 50-60 кошера, какво ще правиш.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Те старите кошери (инвентар) са 12 .. В интерес на истината не съм го мислил .. Все ми се струваше че по някое време ще понамалеят, ще обединя някое семейство, ама засега не се получава така . Затова ви питах за идеи как да запазя бройката. Вие казвате да обединявам, ама то няма какво, понеже се развиват много добре. В момента имам само едно семейство, което беше отводка, което не е на пълен плодник и то заради майката и черните пити, които така и не изкарах. Ама другия рояк, който литна от въпросната отводка и беше на 2 пити и половина сега работи в магазина .. Майка ми само ми мрънка, че съм ги увеличавал

П.С - само да добавя че днес тук в района на Плевен вече се усеща задуха, от тези няколко дни печена на слънцето. Доста е тегаво в момента и гледам единия от кошерите е направил брада, този от силните, който е с една идея по на припек. Сложих му от едната страна бъзе, утре ще наредя повече. Това горе долу помага май , ама ... не много баш.
    При пек, някой да прилага някакъв друг трик ?
    Преди като беше един кошер, ходех с един плажен чадър като малумен го въртях да му правя сянка .. И дойде една буря и този чадър литна на части, чак при съседа .

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    .Вдигаш и поставяш върху обърнатия покрив на диагонал. Магазина опира в четири точки и вероятността да смачкаш много пчели е малка.
    Ето например това което си ми писал и за което благодаря, е важно, но аз четох между редовете и не схванах. Добре че и друг колега е видял и ми е писал на лично .. И чак тогава осъзнах ... И преди бях писал че четенето с разбиране е важно. Ама в днешно време така идва с многото информация, че се чете през редовете. Особено от младите.

Страница 318 от 413 ПърваПърва ... 218268308316317318319320328368 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •