Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 315 от 807 ПърваПърва ... 215265305313314315316317325365415 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,141 до 3,150 от общо 8061
    VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Забравих да спомена че моя прадядо нямаше никакви проблеми с картиците и слепите кучета докато имаше гръсти в градината.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Забравих да спомена че моя прадядо нямаше никакви проблеми с картиците и слепите кучета докато имаше гръсти в градината.
    Това и аз съм го чувал, че те бягат от конопа поради специфичната му миризма. Някога, когато живеех в къща и имахме голяма градина, покрай доматите садяхме корени рицин. Поповото прасенце бяга от него като дявола от тамян!
    Някой виждал ли е скоро някъде да се продава лико?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Заключението ти вярно, предположението - не. Това е отпадъка след извличането на влакната - парченца кора, сърцевина и къси влакна. Използвали са ги за мазане на тавани. Смес от вар, пясък, ако има цимент малко и от него и пъздер или козина, или отпадъчна коса от бръснарските салони. Всичко това прави една гъста и доста лепкава смес. Таваните някога са били гредоред, накован с летви, с просвет от 2-3 сантиметра между тях. Летвите са накълцани малко с теслата от гладката (лицевата) страна. Майстора като метне тая смес с канчока със сила, тя влиза между летвите и се задържа. После изравнява с маламашката.
    На гредореда от вътрешната страна се кове рогозка. И на нея се маже хоросана с “чорлите“. Летвите се коват странично между гредите и върху тях се редят други парчета летви и върху тях се замазва слой кал омесен с житена плява. Аз живея в такава къща.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    На гредореда от вътрешната страна се кове рогозка. И на нея се маже хоросана с “чорлите“. Летвите се коват странично между гредите и върху тях се редят други парчета летви и върху тях се замазва слой кал омесен с житена плява. Аз живея в такава къща.
    Да, това е другата технология. Рогозки от камъш! Прилагали са я повече в по-стари времена в селата.
    И плявата, и камъша, и пъздера, омесени с кал имат по-добри топлоизолационни качества от много съвременни материали. И НЕ ГОРЯТ!
    По програмата за саниране налепиха маса блокове със стиропор. Трагедията ще е когато пламне първия пожар във висок жилищен блок!
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.01.2016
    Пчеларски район
    Павликени
    Ако не е мазана се казва кара таван.

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.01.2016
    Пчеларски район
    Павликени
    Това и аз съм го чувал, че те бягат от конопа поради специфичната му миризма. Някога, когато живеех в къща и имахме голяма градина, покрай доматите садяхме корени рицин. Поповото прасенце бяга от него като дявола от тамян!
    Какво лико,рафия ли?

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    А от какво се прави лико? Знаеш ли? Предполагам, но питам.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    А от какво се прави лико? Знаеш ли? Предполагам, но питам.
    Знам разбира се! Най-ползвания материал за връзване преди да се появи книжния канап и после сезала. Ама колко от младите са го виждали и знаят от какво се добива?

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Преди много пчеларски луни когато нямаше парени восако топилки тия човали от гръсти каква хубава работа вършеха,а сега трябва и цедка да се копува.
    С него имам чувството ,че по чист восък вадих.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Знам разбира се! Най-ползвания материал за връзване преди да се появи книжния канап и после сезала. Ама колко от младите са го виждали и знаят от какво се добива?

Е то дървата са скъпи вече,а и не остаха много много.

Страница 315 от 807 ПърваПърва ... 215265305313314315316317325365415 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •