Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 31 от 39 ПърваПърва ... 212930313233 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 301 до 310 от общо 494

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Домашно приготвения инвертиран сироп трудно кристализира. Миналата есен ми останаха 3 хранилки в едно сандъче. затрупал съм го и съм го забравил. Онзи ден го отворих и сиропа си беше все така както го оставих миналата есен. Освен това и не вкисва. Не мисля че пчелите се износват при пренасянето му в питите. В крайна сметка те не го преработват а само го принасят. Не знам как стоят нещата с апиинверта, но при домашния няма проблем. Вече няколко години го ползвам при зазимяване на проблемни семейства и до сега не съм имал проблем. Миналата година имах по скоро проблем с кристализирал мед при тези семейства, които не се наложи да дозапасявам, а при проблемните този проблем не съществуваше.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    При преработката на нектара или сиропа пчелите непрекъснато изпаряват излишната вода и при сгъстяването му те многократно го местят от килийка в килийка, като често изпускат капки от гушките навън и отново ги засмукват. Колкото повече е водното съдържание, толкова по-често пчелите пренасят нектара (сиропа) в гушките си и толкова повече ферменти добавят. (A. Malaiu, “Sporirea producţiei de miere”, 1976 г.)
    Според мен, разликата е в това, че инвертираният сироп е с голяма гъстота и се пренася еднократно. Затова и пчелите се износват по-малко.
    Пък и защо в такъв случай разпечатването на пити с мед е стимулиращо подхранване? Какво отключва това, щом само го пренасят? Не схващам логиката.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

създава се илюзията че има принос, и майката осеменява

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Пчелите не вярват на илюзии, а на храна. А пък майката за да снася трябва да яде мляко, пчелно мляко, а не илюзии.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

точно така, има принос в гнездото, пък бил той чрез разпечатване или от паша.Пчелите не знаят пита ли е или не, зад преградната дъска всичко е извън гнездото им.Започват да хранят майката и резултата е пило

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Там е работата, че не става само с въглехидрати (мед, захар). За отделянето на млечице трябва и белтък. Това имах предвид. А нали меда само го пренасят... уж...
    Sam Levenson

Бъркат от запаса с прашец, затова не се препоръчва късното хранене.Освен че намаляват запаса от прашец( това е най малката болка) най много се изтощават когато отглеждат пило.Аз имам още няколко майки дето снасят, и съм сериозно притеснен от този факт.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    А за да бъркат в запаса с прашец, значи отделят ензими, т. е. преработват храната и започват да чувстват потребност да хапнат някакъв белтък. А това не мисля, че би се случило ако става въпрос за съвсем безобидно преместване на хранителни запаси.
    Sam Levenson

тогава какво би било?Нещо ми бяга от картинката ама не го схващам какво е то

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Логиката е, че меда не просто го пренасят, а му добавят ензими, поради което започват да се хранят с прашец, в резултат на което пък почват да отделят млечице, с което хранят майката, а тя започва да снася яйца и т. н. Т. е. преработката на храната задейства една верижна реакция. Ако няма преработка на храната, тази верижна реакция не би се задействала.
    Ако медът зад преградните дъски, например, бива само пренасян, без да се обогатява с ферменти, не би се отключил целият този механизъм и това пренасяне не би представлявало никакво стимулиращо подхранване, а нали единодушно се смята за такова.
    Sam Levenson

Страница 31 от 39 ПърваПърва ... 212930313233 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •