Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 31 от 82 ПърваПърва ... 2129303132334181 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 301 до 310 от общо 819
    ANIBAL
    Guest
    Ахилис!!! cool; Не мога да повярвам ,че си сложил този аватар.Мисля,че беше на един друг колега това око.Но може и да сте едно и също лице.С променен ник.Какво толкова гледате не зная.Ще ти отговоря на въпроса.60% са работнически килии.Останалите са търтееви.Това напълно задоволява моите потребности от пити качествени.Ако те интересува може да го разработиш този метод.Аз това съм сторил вече отдавна.И бера плодовете на този труд.

мисля да увелича семеиствата. днес дори трябваше да ида до станко да ми покаже за отводките, но ми се отвори спешна работа в монтана и сега се прибирам.
    утре вечер мисля да ги деля, ама все още не съм наясно как. горе доло от станко придобих представа за отводките но.....
    1. какво да правя с пилото в магазините, то е и на 2та магазина и на 2та кошера. още повече може и майката да е в магазина.
    плодника е почти задръстен с нектар да има 2-3 пити с пило. и то запечатано. мисля да извадя 3 пити с мед и да сложа 3 основи в плодниците.така те ще ги изградят и маиката ще слезе доло. ако греша ме поправете.
    имам 2 празни нови кошера. ДБ 12 рамкови в тях мисля да са отводките. горе доло имам представа за целия фокус, ама горе доло.

Абе Гилане, ти преградни дъски нямаш ли? Ограничи рояка до последната рамка. Няма смисъл да го оставяш така и само да режеш далаци. Нека градят на рамките, дори и такива без основи.
    За отводките. Раздели пилото по равно и гледай и в двата кошера да сложиш пити с маточници. Майката ако не я намериш, не е голям проблем. Като има разбиеш гнездото с основи, най-вероятно ще започнат усилена работа и ще прекратят роевото настроение. Но е възможно и все пак да излее и рой със старата майка. За да не се случи това трябва след края на акацията да подаваш ударни дози сироп, с което ще имитираш обилна паша и така семейството на 99% ще възтанови нормалната си работа. Но винаги трябва да имат достатъчно място за работа.

Цитат Първоначално публикувано от ahilis
    Цитат Първоначално публикувано от yuri
    Е това е още един мит в пчеларството. Болно семейство не се рои.
    Болно семейство не се рои. Съгласен съм, но да помислим малко. Така. Семейството е нападнато примерно от молец или акар защото е слабо и поради тази причина напуска кошера под формата на рой-няма как по друг начин. Да но тъй като е слабо може и друго да носи в себе си в латентна форма. Като какво например- ами всичко. Сега според теб това мит ли е?
    Това което казваш е така, НО.
    Твърдението ми се отнася за роеве излезли през "нормалния" роеви период. За Б-я това е най-често Май-Юни, като в зависимост от климатичните особености, може да е в по-широки граници Април-Юли. Опаразитените от акар семейства излизат през друг период на годината. Обикновенно през есента. Разбира се всяко правило си има изключения.

Абе Гилане, ти преградни дъски нямаш ли? Ограничи рояка до последната рамка. Няма смисъл да го оставяш така и само да режеш далаци. Нека градят на рамките, дори и такива без основи.
    За отводките. Раздели пилото по равно и гледай и в двата кошера да сложиш пити с маточници. Майката ако не я намериш, не е голям проблем. Като има разбиеш гнездото с основи, най-вероятно ще започнат усилена работа и ще прекратят роевото настроение. Но е възможно и все пак да излее и рой със старата майка. За да не се случи това трябва след края на акацията да подаваш ударни дози сироп, с което ще имитираш обилна паша и така семейството на 99% ще възтанови нормалната си работа. Но винаги трябва да имат достатъчно място за работа.
    тва ясно но какво да правя с магазините??? пилото е там и майката предполагам се намира там.

п.п. имам преградна сложил съм. но далаците са на покривната, а не някъде другаде. има и 2 основи и една само обтелена рамка. основите са градили 50 процента от тях а на обтелената има 3 далака тех не съм ги пипал

Ами пилото си го оставяш там, а майката не е задължително да е там.

Ами пилото си го оставяш там, а майката не е задължително да е там.
    мен ми се върти една идея, вие ще кажете има ли смисъл в нея.
    та свалям покривната и започвам да подпушвам яко с пушалката върху горния магазин, та всички пчели да слезат в долния. след това махам горния магазин с пилото и меда и повтарям процедурата с подпушването върху долния магазин, та всички пчели да слезат в плодника. след като слезат махам и долния магазин. след това след като съм подготвил празен кошер, вадя от кошера със семеиството половината пити както са си с пчелите. ще ги разделя по равно със, пило запечатано, незапечатано младо и т.н. питите с меда и прашеца. и ги слагам в новия кошер, и между всяка пита слагам по 1 основа. и в новия кошер и в стария.за да няма грешки с маиката ще оставя и в двата кошера по 1-2 маточника. там където е маиката се предполага че маточниците ще бъдат разрушени. след това слагам 1 магазин в кошера дето досега е било семеиството, те ще си отгледат пилото и ще запечатат меда. втория магазин го слагам на новия кошер, е също би трябвало да си отгледат пилото и да запечатат меда. това сега ми идва на първо четене и ми се струва наи правилно. но вие сте капацитета тук и ако греша някъде споделете го.
    п.п. ще изместя стария кошер с 30 см настрани и новия ще го поставя до стария та ако има и налитане на връщащи се и излитащи стари пчели да се разпределят поравно. с една дума ще направя нещо средно между отводка и налитане

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Боже с това подпушване дека си го замислил,не им завиждам на пчелите ти.

Винаги съм се учудвал,когато цепите семейството просто на две,със цел да се създаде ново,какво толкова има да мислите - както и да го направиш просто няма какво да сбъркаш,с налитане,със пити,каквото ти дойде на ума,само не си тормози пчелите и себе си.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Добре си решил, само няма смисъл от такова яко напушване, както и колегата отбеляза.

Добре си решил, само няма смисъл от такова яко напушване, както и колегата отбеляза.
    ЗНАЕТЕ ЛИ ЕТО ТУК СИ ПРОЛИЧАВА КОЙ НАЧИНАЕЩИЯ И МАИСТОРА.
    НЕ СЕ БЯХ ЗАМИСЛИЛ И СТЕ ПРАВИ, НО ТОЛКО СЪМ ШАШНАТ И ТОЛКО МИСЛИ СА В ГЛАВАТА МИ ЧЕ НЕ МИСЛЯ МНОГО ТРЕЗВО.
    сега да ви попитам друго ако може де.
    значи кошерите както знаете са ми два. и на двата ще направя по една отводка-налитане. само че ще има ли проблем като сложа по 1 магазин в които има и пило и нектар от старите върху новите кошери.не ми е много за меда дали ще го запечатът. ако го запечатът ще е добре, тъкмо ще имам и практика върху ваденето и центрофугирането му. важното за мен е да запазя пилото в магазините и от тях да си се излюпят хубави пчели. та да запазя старите семеиства и да създам нови две, равни по сила.така ще имам 4 що годе подобри от средно силни семеиства, а защо не и 4те да са силни. отделно ще се занимавам и с рояка който заселих в един кошер. така ще посрещна зимата с 5 семеиства. и не напоследно място при нас липата ще цъфне след около 20-25 дена. а в двора ми има 10тина бая големи стари липи. дали ще вадя мед от тях не е важно, важното е че тези евентуално 4 семеиства които ще направя и рояка отделно ще имат какво да носят за развиване на силни семеиства

Страница 31 от 82 ПърваПърва ... 2129303132334181 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •