ще кача снимки веднага щом е в мен![]()
ще кача снимки веднага щом е в мен![]()
Какво ще стане ако разделя семейство в един кошер с плътна преграда и след като запечатат маточника махна преградата дали отводката ще предпази маточника(ците)
НЕ.Първоначално публикувано от dvidenov
Здравейте!
Прегледах мненията по темата, но не попаднах на информация кога според вас най-рано напролет може да се започне майкопроизводство. Трябва ли да се изчака появата на търтеи в собствени кошери или може да се разчита на търтовъчни семейства от друг пчелин наблизо. Предполагам, че никой няма да посочи точна дата, но все пак...
Точни дати в пчеларството няма!Правило при майкопроизводството е:най-ранното производство на майки може да стартира след запечатването на първото търтиево пило.В моя район това става около 10-20 април.Най ранно съм започвал на 20 април с йентеровата пита,но приемствеността бе по малка.Всичко е много относително!Много сме зависими от времето.Планирай си го за май месец според мен.Успех
1000 пчелари - 1000 технологии
Най- ранната дата е 1 Януари, но ако трябва да се оплождат в естествени условия, по-добре се придържай към биологичния цикъл на пчелите.Първоначално публикувано от Kavezu
На търтеи от друг пчелин наблизо по принцип не може да се разчита, освен ако не става въпрос за оплождане на единични бройки. Съседът ти няма откъде да знае че имаш майки в нуклеусите за да ти прави търтеи, щото на теб ти трябват.
Търтовъчните семейства също не са за разчитане. Първо - щом е търтовъчно, значи има проблем (болест вероятно). Семенната течност от търтея може и пренася вируси ( затова и в страните където е забранен вноса на майки с оглед да не се внесе някое заболяване, дори и всноса на семенна течност за изкустевно осеменяване, подлежи на строг ветеринарен контрол и е възможна само със специално разрешение)
И второ - малко вероятно е търтеите от такива семейства въобще да имат някакъв шанс да се съешът с някоя майка. Отгледаните в работнически килийки търтеи са негодни. Дори при оптимални условия повече от 3/4 от търтеите никога няма да достигнат полова зрялост (страдат от стерилитет).
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Тази есен зазимявам в отводка на 6 покрити ДБ рамки една неоплодена майка. Мн. добра на външен вид, дъщеря на най-добрата ми ланшна майка (критерии : миролюбиви, чисти, с доста пило). Прашец на склад имам. Ще я видим тази работа с ранните търтей догодина напролет. Ако тогава ми дойде желание за това де.
Тази година опита ми с Никот е позитивен, при това не съм се занимавал да местя личинки, а монтирах на рамката за маточници чашки с яйца. Само дето оплодни сандъчета не ми стигат (рошсфусови корпуси нямам).
"Спокойствие и само спокойствие" - Карлсон който живее на покрива.
Фазерът е ефтин (нуклеус за под 5 лв).... ииии на сянка. Ако има и къде да се сложи да не го вали дъжда , няма нужда и да се боядиства и в този случай от гледна точка на цена/функционалност е идеален.
Или Водоустойчив шперплат вместо фазер (ако някой се сеща за друг подходящ материал, нека сподели).
Едо бащино семейство по принцип не е много добра идея - трябва да са поне 4 (приготви си повече, в случай че нещо се обърка, както обикновено става), ако се очакват от тях най-високи резултати. Когато дадена майка е оплодена с търтеи от само едно семейство, в следващото поколение задължително трябва да се направи outcross.
Както и преди съм казвал, редовните майки могат да бъдат превърнати в търтовки като се поставят за няколко минути върху ледено кубче(не трябва да се прекалява за да не я убием).
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Благодаря Scutellator. Аз стоплих това (че едно бащино семейство е малко) и сам, но ще остане така за сега. Целта ми не е да конкурирам майкопроизводители а по-скоро да проверя спора на Колобус и Боро от преди някоя година на тема що е това мартенска майка и има ли почва по Етрополско. За тази цел съм си приготвил прашец на скалд и отсега съм прежалил някоя и друга пита пило за помощ на търтеевото семейство и още 2 семейства за 1 отглеждач след обединяване напролет. За мед догодина няма да натискам и без това трудно се продава.
"Спокойствие и само спокойствие" - Карлсон който живее на покрива.
Сподели резултата напролет, въпреки че до голяма степен го знам, или поне мога да го предполагам!Първоначално публикувано от valyo
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))