Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 3 от 10 ПърваПърва 12345 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 21 до 30 от общо 97
    АААА разбрах аз, ама вие не разбрахте.Всеки избира системата според региона, удобство, изградени навици и опит с дадената система.Много е тъпо, когато някой начинаещ пита с каква система да започне, и се почва едно безкрайно мрънкане, Д.Б. Л.Р., Фарар, Р.Д., Лежак и прочее.В крайна сметка примерно ако ви послуша, за Роже а региона му не позволява, какво правим.По удачно би било, да се Направи една анкета, в подфорума Кошери.В тази анкета да са различните системи.И там да се упоменава от всеки потребител, с колко бройки от дадената система е, какви са средните му добиви, направени отводки и нови семейства, смъртност, развитие и т.н.Като се сондират мненията на 100 потребителя, тогава може да се каже, ето тази система е по добра.Макар че и тогава няма да е напълно обективна.Аз започнах миналата година с 2 Д.Б., година и нещо по късно съм с 12, добивите са ми в пъти повече от миналата, смъртност нямах.Е за мен е логично да кажа че Д.Б. е класика и най доброто, но дали съм обективен????Не съм, защото трябва колегите ми съседи, с другите системи и те да извадят цифри и да се каже тогава кой кошер е най добрия.

От години се предъвква темата, но явно повечето пчелари,само си говорят на изуст, без въобще да се опитат да разберат разликата. Няма по-добра или лоша "система" кошери. Както е и огромна глупост да се мисли че дадена система кошери на са подходящи за даден район. Различните системи кошери не се отличават само по дизайн, а преди всичко по технологията на работа с тях. Няма как да прилагаш "ДБ технология" при работа с рутови кошери и да очакваш максимални резултати. Същото е и при работата с другите системи кошери.

От моторите си повредих доста здравето и най вече кръста, още на времето.Не включвам в това число катастрофата, и именно заради кръста аз започнах с Д.Б.Така че тук си напълно прав, и те подкрепям и с двете ръце.Примера с баща ти също е добър, и тук също съм ЗА.Но в крайна сметка навиците и изградения опит който, придобива човек с дадена система са най определящия фактор.Аз примерно съм доволен от Д.Б., свикнал съм с тях, изградил съм си навици който, ми спомагат за работата с този вид кошери.Самите вие знаете, миналата година как си ядях таратор и същевременно гонех рояци по поляните и джанарките :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D Но това ми беше за урок, и тази година нямах излетял рой, даже напротив.Макар че валя 20 дена по време на акацията, за 15=тина минути, избих роевият нагон от пчелите, и после цяло лято ми беше песен, работата по пчелите.Дори ми остана време, да помагам на двама приятели с техните пчели.Така че всичко е до изградени навици, аз съм на мнението че не пчеларя избира кошера, а кошера избира пчеларя.Сега ако взема 5 Л.Р. а нямам навици и опит с тях, колкото и да са добри кошери, резултатите ще са ми катастрофални, и обратното с Д.Б. Това е все едно да се води спор за автомобил.Защо да сменявам колата си, от която съм доволен като...Разход, возия, минимални повреди и прочее, за друга?Същото е и при кошерите, защо да сменявам Д.Б. от който съм доволен като резултати, добиви, новосформирани семейства, смъртност и прочее, за друга система.Винаги ще има, ЗА и Против за различните системи.Има държави в който се гледа само в тръвни, какво да кажем за тях.Че са столетия назад, че нямат представа от пчеларстване, че не е продуктивна тяхната работа ли?Не случайно скоро пуснах, един филм за работа с тръвни кошери в темата за Тръвните.

Точно това имах предвид. Имам познат с над 200 ДБ, който каза, че като ни гледал мен и Котларски с колко малко труд постигаме максимални резултати му идва да ги смени всичките. НО какво да прави всичкото това обурудване за ДБ и откъде да вземе толкова пари че да смени всичко с ЛР. Та за това този пчелин си е с ДБ вече над 50 години.

Потребител
    Регистриран
    29.05.2012
    дадан блат 9 рамков

и това е вярно, и няма да спорим.Аз преди имах навици да налазвам, само метълки и рокерки за гаджета, ама последните години си измених навиците :D :D :D :D :D :D :D Така че и това за навиците е вярно.Но има ли значение системата, когато пчелите ти дават радост, спокойствие, осмислят денят ти и още куп неща на който са способни.Аз съм голям нервак, но определено от както пчелите са в двора ми, съм по спокоен.Та и само за това си заслужава човек, да бъде пчелар.Важно е одухотворението което получаваме, след добре свършена работа.Чарли Шийн, с тези 9 рамкови на колко магазина са?

Автор
    Регистриран
    01.01.2011
    Пчеларски район
    с.Средец и гр.Стара Загора
    Вечния спор, дилема, ЛР или ДБ...

Най- важното е пчели да има в кошера, другото така или иначе ще се учи, с каквато и система да се захване човек.
    За начало какъвто кошер с пчели е на по-изгодна цена, когато се реши винаги маже да се прехвърли в друга с-ма кошер. Новото оборудване за всеки случаи се взима такова, че да позволява преминаване от една с-ма в друга.
    Когато се научи човек поне малко тогава вече може да избира система и то на база личен опит.

Такива са моите изводи като начинаещ.
    Галин Койчев www.dogo-hunting.alle.bg

Галине правилно разсъждаваш пич

Потребител
    Регистриран
    29.05.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Vlado-Gillan
    и това е вярно, и няма да спорим.Аз преди имах навици да налазвам, само метълки и рокерки за гаджета, ама последните години си измених навиците :D :D :D :D :D :D :D Така че и това за навиците е вярно.Но има ли значение системата, когато пчелите ти дават радост, спокойствие, осмислят денят ти и още куп неща на който са способни.Аз съм голям нервак, но определено от както пчелите са в двора ми, съм по спокоен.Та и само за това си заслужава човек, да бъде пчелар.Важно е одухотворението което получаваме, след добре свършена работа.Чарли Шийн, с тези 9 рамкови на колко магазина са?
    еми продават се а и тук в форума някой продаваше с магазини кат не с 8 рамков

може би за мое съжаление няма да купувам 8 и 9 рамкови , но аз не те питах за покупко-продажба, а с колко магазина работиш.

Страница 3 от 10 ПърваПърва 12345 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •