Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 3 от 7 ПърваПърва 12345 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 21 до 30 от общо 68
    И напълниха по един магазин от прасковите и черешите още един......... Колега гилан след иззимуването колко тежи един кошер и колко тежи преди това. Мойте бяха на пълни с мед от доло взех по 2 рамки при последното извъртане (ДБ10) подхраних ги есенно време съшо така и зимата не съм ги оставил подхранвани са с питки и запасите им бяха значително намалели. Плюс това с сиропа първо хранят пилото и тогава складират 500-800 като ги разхвърлиш на 1 седмица по колко се пада на ден. А и като гледаш и колегата advanced го посъветва какво да прочете както и аз. А и чети малко пчеларя е негов познат не този който ги копува! Не всеки продава да се отърве ако не може да ги гледа ако се е случило нещо с пчеларя това че си попаднал на такъв случай нищо не значи всеки си гледа от неговата камбанария.
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

пич при мене от няколко дни цъфти ябълката вече. черешите джанките и крушите прецъфтяха има и ливадни цветя сега.утре ще ти кача снимка да видиш.п.п. вообще не знам колко мед са имали есента и пролета че едвам ме сабраха у пирогов и ми е било до пели само. но е факт че нямам загинало семейство или майка тази година, при положение че неса гледани есента и началото на пролета до преди 20 дена.в плодника има запаси по всички пити изключвам 2 късни отводки от миалата година те са малко заслабнали ама ще се оправят.

Заслужил Автор
    Регистриран
    21.03.2011
    Змейче слагай веднага по 3-4 ленти варостоп и сипвай през ден по 0,5 литра сироп на кошер в сиропа е добре да сложиш стартовит, ако не са пълни с пити слагай по 1 восъчна основа за грдеж до пилото през 5 дена и гледй около гергиовден да сложиш магазините, за да ги негониш по баира.Това ти е за сега работа за по-натам, ще обясняваме пак.

неща да спориме а и станахме банални, всеки да си гледа пчелите както намери за добре.момчето каза че нищо не знае, според вас знае ли къде да слага лентите и как, как да подхранва и въобще не знае какво е и пило. а вие почнахте да го стягате за акациева паша. трябва преглед и след това всичко останало.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Рано е за магазини,ще охладите кошера.вечерите са студени.ако имате бъкани с пило,вадете и давайте на други по слаби.Лазаров знае какво говори

Аз като си ги взех първите 4 семейства имаше една изгубена майка ,при превоз е случват такива неща .После
    купих три с кошерите и нямаше загуби ,винаги като вземеш семейства е хубаво да се види след няколко дена какво е положението пак .

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана

ПЪРВИ СТЪПКИ

Привет на всички от един кандидат пчелар.
    Реших за се занимавам с пчеларство, ще гледам пчелите в едно село близко до Монтана. Зимата изчетох доста материал и се ориентирах към ЛР системата, поръчах 10 кошера и 10 отводки.
    Нямам никакъв опит с пчели, и няколко въпроса ми се въртят в момента.
    Първо разпитах съседите в селото и по тяхна информация има само 2-3 пчелина с не много кошери, това дали е знак че района не е богат на паша?
    Другото което ме притеснява е че нямам никакви изградени пити и когато взема отводките през Юни ще има ли градеж и колко пити ще трябва да изградя до зимата? И трето ще има ли проблем да иззимуват на нови пити, защото на всякъде пише, че е добре да зимуват на кафяви пити.

Наблюдател
    Регистриран
    10.01.2011
    С голяма бройка си решил да се захванеш ,но нищо ще се справиш въпреки всичко ако ти е мерак.
    Желателно е да вземеш отводките колкото е възможно
    по - рано .Явно по - рано от юни не можеш да ги вземеш, но не се бой ще имат време да изградят по 5 рамки , че и повече , но това зависи от мн.фактори.
    Съветът ми е да потърсиш помощ от опитен пчелар в региона.Не е нужно да откриваш топлата вода. wink;

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Желание имам и то голямо, а бройката не е чак толкова голяма, 2ма приятели почнаха с по 30 кошера преди 2 години и за сега се справят доста добре, но аз нямам финанси за повече.
    10 кошера по 200 лева са си 2000лв. а с стари кошерища не ми се занимава, даже имам 8 ДБ и стоят така в една стая. Дядо ми беше пчелар и трябваше да ги наследя, но не можа да се раздели с тях и ги взех след като умряха.
    Като дете му помахах да ги гледа, но бях едно хамале и не научих нищо тогава

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Колега, зависи какви семейства ще везмеш, отводки или развити семейства. Ако вземеш отводки през юни, ще трябва да ги доразвиеш докато изпълнят два корпуса и така да ги зазимиш. Мед не чакай от тях.
    Ако вземеш развити семейства, направо слагай отгоре по един корпус с ВО и ако има паша, чакаш да ги изградят и напълят с мед.
    Но все пак 10 семейства за начинаещ и то без опит, няма да ти е лесно.
    Успех и поздравления за правилния избор относно избора на система кошери - ЛР.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Страница 3 от 7 ПърваПърва 12345 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •