Я си вземи питки и им слагай периодично до пролетта, щом имаш опасения. Не се захласвай по тия измислени инверти. За обикновен сироп е малко късничко, макар че не е невъзможно да го усвоят, но времето (метеорологичното) е съществено за усвояване от пчелите. И нещо много съществено - пролетна отводка, да не може да се запаси, значи нещо куца и има вероятност догодина да е пак така. Сам си преценявай!
И аз не вярвам чистия мед да активизира майката, но за всеки случай към 25 ти ноември падат драстично температурите, ако нещо се притесняваш от това, сложи им за да го имат в запас. Та нали по принцип около тях има постоянно мед, това значи ли че той активизира майката. пчелите си знаят кога да се активизират, имат си биологичен часовник - повечето мед ще им трябва от началото на януари нататък.
Колеги не съм решил да слагам питки просто зададох въпрос,който ми се стори интересен.Някъде из книгите пишеше че семействата трябва да са ;обвити; с храна за да се чувстват сигурни което води до интензивно развитие.Убеден съм че сега не му е времето за интензивно развитие.
Бих искал да чуя повече по въпроса-защо нее добре.Благодаря.Първоначално публикувано от христо
Какво би станало ако сега им сложиш мед зад преградната дъска или в хранилката?Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
Първо- защото показва , че не са положени нужните грижи за семейството навреме за да се запаси с храна за зимата. Второ , защото подхранване по това време ще изтощи физиологично зимуващите пчели, понеже не консумират прашец. Трето- не е задължително да предизвика активиране на майката(снасяне на яйца) но е възможно, а студовете идват.Четвърто- щом отсега се подхранва, това би следвало да означава , че ще се храни цяла зима, което пък означава безпокоене, при застудяване и невъзможност за облитане може да доведе до още по неприятни последици.Затова според мен - само с цел спасяване от гладна смърт може сега да се храни. Но не ангажирам никого с това мнение и няма да споря с никой.
Мисля, че този отговор е достатъчно точен.
Следващите въпроси за подхранване по това време на годината трябва да са на друго ниво - анатомично, физиологично, дори цитологично(клетъчно) и кои клетъчни структури биха се увредили и как - цитоплазматичен ретикулум, митохондрии, апарат на Голджи и т.н.
Working....
Струва ми се че малко преигравате. Дори и да не се подхранва амортизации пак ще има. Щом диша, зачи е обречено да умре.
Моите пчели всяка година ги зазимявам на мед от слънчоглед. Каквозначение има дали ще ядат захаросания мед или кърмовото тесто. Купената храна дори е много по-добра за пчелите от захаросания мед.
http://www.bienenfutter.eu/bg/Produkte/Apifonda/
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Може ли при направата на инвертирал сироп да се използва пудра захар вместо кристална.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))