Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 3 от 9 ПърваПърва 12345 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 21 до 30 от общо 170

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    11.10.2010

Двумайчино семейство

Колеги, поради стекли се обстоятелства(уловен рояк без да имам резервен кошер) се наложи да пробвам двумайчино семейство. В момента състоянието е следното. ЛР кошер с конфигурация- два корпуса над дъното за плодник на старото семейство, над тях Ханеманова решетка, над нея магазин(16 см)следва нова Ханеманова решетка и над нея корпус с рояка, който за 20 дни ми изгради 8 рамки, и вече е почти пълен с пчели( имам предвид до онзи ден до когато бяха отделени двете семейства с мрежа непропускаща пчели).От три дни кошера вече е едно семейство с две майки. Трябва да слагам нов корпус тази Неделя. Имам само 5 изградени рамки и смятам да поставя този корпус с тези 5 изградени рамки и още 5 ВО над магазина и под Ханемановата решетка. Правилно ли е и ако се наложи по нататък (дай боже) да слагам друг- къде да се слага?

Автор
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Пробвах като беше писал donboneti ама не стана.Пчелите си бяха избрали едната майка а другата убиха.Според мен без снеглерова табла няма да стане.Като почне главната паша отворяш и долните отвори и пчелите започват да налетяват във средния корпус и там да слагад нектара и така двете семейства трупат на едно място.Във Белене тези които пчеларстват със лежаци почти всички са със две майки.Примерно ако е лежака 18 рамков на 15 рамки е основното семейство тънка и плътна преградна дъска и на три рамки другата майка.Когато пчелите от трите рамки напълнят със мед и пило започват да на литат на основното семейство и там да складират нектара.Като се замисля май лежака ще излезе най на далавера за двумайчино семейство.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Малко снимки от създаването на отводките над основните семейства.Отваряне след 10 дни за проверка дали е ополодена майката, и какво да видя май съм закъснял поставянето на восъчните основи. На третата снимка поредната порция маточници.Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	WP_20150712_09_50_40_Pro.jpg
Прегледи:      708
Размер:	161.7 KB
ID:	4664Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	WP_20150712_09_50_58_Pro.jpg
Прегледи:      702
Размер:	205.5 KB
ID:	4665Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	WP_20150709_19_13_01_Pro.jpg
Прегледи:      705
Размер:	196.0 KB
ID:	4666

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Бонев си го е написал много правилно и точно - като само добавя подробноста,че се бърка за МК и ДБ системи,при така приложен метода разлика няма никаква.

Във Белене и аз ги видях и не се залъгвай - опитах се да им намекна,но уви ..... кой ще ти слуша някакъв келеш.

Казвам ти го и на тебе,па си прави сам сметката - това което правят там няма нищо общо нито със двумайчино,нито със двусемейно отглеждане и дори това,което правят е сбъркано от А до Я.
    Пламене,много правилно си се ориентирал,че за този метод лежака е най-удобната от всички системи - но да знаеш човек,без четене няма да стане ..... и без експерименти.

Христев се е ориентирал правилно!!!
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Варненски
    Здравейте.Искам да попитам тези които практикуват двумайчино пчеларство над коя майка се слагат медовите корпуси по време на паша, или и нат двете майки
    Ако двама човека имат по една идея и нея споделят ще си останат само с нея но ако си я споделят и двамата ще имат по две.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Зависи от пашата-дали е първа дали е последна дали е силна или подържаща.Колко паши имаш...Колко време има м/у пашите.Ако си отговориш на тези въпроси и сам ще си отговориш на твоя въпрос wink; Дали м/у двете майки поставяш магазините или обединяваш и магазините отгоре.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Варненски
    Aleksey Сподели ти как определяш къде да са медовите корпуси според различните паши,защото при мен почти всички паши присъстват
    Ако двама човека имат по една идея и нея споделят ще си останат само с нея но ако си я споделят и двамата ще имат по две.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    "Да си представим, че в края на Март имаме обикновено две семейства едно над друго (разделени и с обикновен чувал от захар). И са на 6-7 рамки с пило. Изравняването става предварително с размяна на местата на двете семейства 2-3 пъти през седмица, подхранвания и пр."

Това пробвал ли си го? Ще стане такова меле че.....! И едната майка ще си отиде ако не и двете.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Пост №71 завършва с "питайте".Май няма кой да отговаря.

Наблюдател
    Регистриран
    05.10.2010
    Кога формирате двете семейства?

Страница 3 от 9 ПърваПърва 12345 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •