Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 3 от 3 ПърваПърва 123
Резултати от 21 до 30 от общо 51

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    27.08.2016
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    За мен и 200 са безумие, ама аз съм си тъпанар и не разбирам.
    Нищо лично към различен, да не се обиди.

Не се притеснявай, не се обиждам лесно.
    Написах го от гледна точка на идеалния случай. Разни учени са го смятали това и това е максимума, при всевъзможно най-добри условия, редуваща се и продължителна паша. А имайки в предвид, че България си е доста населена с пчелари и пчелини и 150 кошера на едно място вече не е оправдано, ако не е късно на есен и само за презимуването да са събрани, та по-лесно да се опазват и наблюдават, а и да им се оказва адекватна полза при нужда!

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    След тези потресаващи данни за добивите от ЛР кошерите, мисля, че от догодина всички на 100% минаваме на МК система - тва просто е неизбежно!.....темата така беше зададена, че изпрасках подобен отговор, без изобщо да го мисля сериозно.....така че се извинявам, ако съм засегнал някого! - аз самият съм дребен селски играч, с 25 дадан-блата и 15 ЛР-а.....но ще стана и аз голям играч - решил съм го вече!

Заслужил Автор
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от icopm Виж публикацията
    кой тип кошер е най подходящ за стопанства с 500 и нагоре кошера и защо
    Иван Венер работи с 2000 ЛР кошера ! Защото за него,това е кошера който го удовлетворява.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от asusat Виж публикацията
    Иван Венер работи с 2000 ЛР кошера ! Защото за него,това е кошера който го удовлетворява.
    Уважаеми колега! При положение, че даваш съвет на начинаещия в пчеларския бизнес, редно е да уточниш, че кошерите с които работи сърбина не са ЛР в чист вид. И т.н. А дали това го е удовлетворявало, ние няма как да знаем...
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Лично аз познавам трима пчелари, които са с между 150-250 бр. ДБ кошери и от година-две преминават към ЛР. Лично аз нямам работен опит с ДБ, а ползвам чистия вариант на ЛР, защото ми дава свобода на действие и повече възможности. Според мястото на пчелина, пашата в района и нейното количество и наличие през сезона, като и много др.фактори, сред които здрав кръст и свободно време... може да работиш и с ЛР с магазини или друг тип кошери, за предпочитане - корпусни.
    Иначе относно Вернер, то той от години не е сред нас. По инфо от съседите синът му не се занимава вече с кошери. При посещенията ми в Сърбия съм виждал да работят по неговата система, като споделиха, че в добиват около 100-120 кг от семейство.
    Keep Walking...

Цитат Първоначално публикувано от zayo Виж публикацията
    ...При посещенията ми в Сърбия съм виждал да работят по неговата система, като споделиха, че в добиват около 100-120 кг от семейство.
    Този добив при работа с двумайчините семейства ли е?

Потребител
    Регистриран
    15.02.2011
    Пчеларски район
    Чирпан, Ст.Загора
    Цитат Първоначално публикувано от malkia.sandanski Виж публикацията
    Този добив при работа с двумайчините семейства ли е?
    Двумайчини са по време на паша и двусемейни през безберитбения период. Добива дори достига и до 160 - 190 кг в добрите години.
    Nil satis nisi optimum

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Всичко е относително и зависи от много неща. Дали района е медоносен, дали си на стационар или на подвижно, дали ще се концентрираш в производството на мед или ще наблегнеш на развъдна дейност та дори и на други пчелни продукти, да не говорим, че дори и това какви паши имаш или ще преследваш също е от значение. Има много високо добивни технологии, било то с помощни семейства или създаване на медовици, но и при тях успеха или провала зависят основно от правилната преценка на пчеларя и създаването на благоприятни условия за медосбора, наличието на достатъчно инвентар, а в много случаи дори и на помощници. ЛР системата има повече предимства при големи стопанства, защото при нея се работи основно с корпуси а не с единични рамки и това способства за намаляване на разхода на труд. Освен това позволява по лесно и бързо развитие на пролет, както и повече възможности за избягване на родното. Проблем при тази система е правилното зазимявване.

Страница 3 от 3 ПърваПърва 123

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •