Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 3 от 5 ПърваПърва 12345 ПоследнаПоследна
Резултати от 21 до 30 от общо 46
    Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Абсолютно вярно. Но темата е кой колко кошера има, затова нека, който иска да се изфука с бройката да се изфука, а който го е срам, че не може да наддава, да замълчи. Но да сме наясно, че тези с големите бройки, ще тярабва да водят не само в резултата в тази тема, а ще бъдат наблядавани и за активността по другите теми и за това какви мнения изказват. Защото нали са професионалисти, ще очакваме професионални съвети и мнения.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от iris
    Абсолютно вярно. Но темата е кой колко кошера има, затова нека, който иска да се изфука с бройката да се изфука, а който го е срам, че не може да наддава, да замълчи. Но да сме наясно, че тези с големите бройки, ще тярабва да водят не само в резултата в тази тема, а ще бъдат наблядавани и за активността по другите теми и за това какви мнения изказват. Защото нали са професионалисти, ще очакваме професионални съвети и мнения.
    Колежката много точно го е казала. Ха сега наддавайте. Г-н Lazrov вие трябва да сте най - активен. Успех в наддаването.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2011
    Не не, не спирайте спора, тъкмо стана интересен. Подобни спорове са напълно нормални за пчеларски, рибарски и ловджийски форуми :D

Предлагам, във формата за регистрация да се добавят още няколко полета:
    - Занимавам се с пчеларство от: [ година ]
    - Брой семейства: [ Брой ]
    - Вид кошери: [drop down menu] ЛР, ДБ, Лежак, Смесено и т.н.
    - Пчеларството за мен е: [drop down menu] Хоби / Професия (разликата е че при професията се живее от практикуването на пчеларство).
    И под аватара в ляво на всеки пост, ще излиза:

Пепи
    Професионалист от 1982-ра
    с 200 семейства - ЛР

Или в моя случай:
    Advanced
    Хоби от 2010-та
    6 семейства - ЛР

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Аз имам 5 кошера и 3 нуклеуса.На този етап не мисля да ги увеличавам.Себестойноста на медът тази година ми е около 1,5лв,като включвам и разходите за нуклеусите.Ако се занимавах професионално с пчеларство със сигурност щях да практикувам подвижно и със сигурност няма да си дам продукцията на прекупвачи.Щях да търся колеги съмишленици с цел коопериране и затваряне на цикала.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Колеги,смешно е да използваме понятието професионализъм за пчеларството във България.
    Какво имаме тука - съюз ли,права ли,една майка като хората няма от къде да си купя,инвентара ръждиви тенекии и сандъци от преди комунизма,търговията ни на ниво търгашество .... какво питам,на какво се опирате,че толкова зор давате кой колко бил професионалист.
    Всичките сме такива аптърници,че ако вземем да парадираме за някакъв професионализъм пред колегите от чужбина,они че си умрат от смях със назе.

За пореден път апелирам за малко повечко смиреност и скромност - със тези изхвърляния не знам на кого,какво доказвате,освен да заблуждаваме самите себе си и да се караме,друг реален резултат не виждам.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Аз пчеларствам от 5 години , започнах със 3 кошера сега имам 12.Не смятам да ги правя повече.Пчеларствам като любител.Не искам да наблягам на бройката , а на количеството произведен мед.Отводките които направих тази година подарих на начинаещи пчелари със пожелание догодина да ги утроят.

Заслужил Автор
    Регистриран
    21.03.2011
    Подкрепям последното ти мнеие Kando ама ние сме си виновни колкото искаш пчеларски съюзи, ама нито един не върши никаква работа,един път не се организирахме да излезем на протест,затова нямаме и субсидии на брой пчелно семеиство нито за опрашване.Фермери и зърнопроизводители стачкувха и сега си взимат евросубсидии и дори национални доплащания,а нас само ни лъжат с пчеларската програма,която я направиха някой за да си приберът парите със скъпите им майки,отводки и кошери,себестоиността им е наполовина по-малка.
    А аз броя кошери ,вярвай ми не се изхвъгам и винаги съм помагал , показвал и уважавал по- младите пчелари ,защото и аз съм почнал с един кошер и неразпознавах майката от търтея,но смятам ,че няма лошо да споделим кой с колко кошера пчеларства и няма смисъл да спориме за глупости ,който иска ,нека сподели.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    За броя кошери нищо не казвам - глупак е онзи, който си мисли, че животновъдите не споделят помежду си броя на главите добитък или, че земеделците за декарите земя, при пчеларите е броя кошери.

Но относно професионализма - не натрапвам мнението си, но и нямам немерение да се самозалъгвам, че можем да говорим за някакво професионално ниво.

Относно фермерите - не е само до протеста и организираноста, там играят много пари от време оно, а многото пари променят играта. И точно за това в момента от държавни и евро субсидии, се облажават най-вече майкопроизводителите - нагоре са по етажите и въртят повечко парици от обикновенния пчелар.

А дали ние сме си виновни - виновни сме, но е наивно да се твърди, че само ние сме си виновни!!!
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Невероятно тъпа и излишна тема!!!!!

Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    Не искам да се изкарвам голям спец, но всичко в пчеларството е много относително.Никой по принцип не казва на 100 процента как получава високи добиви.Наистина има райони в България които са много медоносни,но това са не повече от 20 района за цялата страна/включително приморските/ където климатичните особености благоприятстват нектароотделянето.Друго всичко е метода на ЛЕЙКОВ, както беше казал един наш колега.Единственно мога да вярвам на колеги които практикуват подвижно,защото и аз съм минал по тоя път,но при едно условие,а то е да ми даде по джипиеса координатите и времето на престой на кошерите си и снимки кошер по кошер на камера за не по малко от 1 минута за всеки.Но до сега просто такъв човек НЯМА.Защо ли.... Защото по тази система се вижда каква растителност има,кога цъфти,кога е валяло дъжд в района, а по снимките от камера се разбира моментното състояние на всеки кошер.По точно колко летящи пчели има за 1 минута/уточнявам за периода от10 до16 часа/.Та това е положението.Всичко друго е грубо казано чесане на езици.Даже на видеоматериали не вярвам едно към едно,защото не знам какви хормони са блъскали на майката и отделно на пчелите.Виждал съм неща от които са ми настръхвали косите,но това просто не е за форума.Та да се върна на въпроса за това кой колко кошера има.Броя на кошерите според мен има значение,но това не прави пчеларя на 100 процента майстор.Виждал съм колеги и с по малко кошери/20 до40/, но с големи познания,защото се интересуват и четат/особено в нета/.Системата на кошера също има значение,но според мен това не е определящо.Определящо е да изсмучиш всичко от наличната система с която практикуваш,а това не е много лесно.

Страница 3 от 5 ПърваПърва 12345 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •