Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 3 от 5 ПърваПърва 12345 ПоследнаПоследна
Резултати от 21 до 30 от общо 43
    VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Aranis Виж публикацията
    Не е закъснял. Аз ги слагам на 1-ви септември и ги махам на 15-ти октомври. Никога не съм имал проблем с акара. Не мога и да кажа, че нямам на 100 %, но с лентички и с подигравателно наричания от някои колеги - "био" метод, успявам да държа (поне за момента) акара в разумни граници, без да е напаст и причина за загуба на цели семейства. Не си спомням да съм виждал безкрили пчели, нито парализирани, нито увредени по какъвто и да е начин. Почвам да се чудя дали няма ментаци от това лекарство или пък успехът на третиранията с него да зависи по някакъв начин от климатичните условия? Нямам логичен отговор на този въпрос, разбира се.
    Аз също третирам само с прословутите лентички, дето никой не ги харесва и чета за третирания кое от кое с по-сериозни киселини, по пчелите. По този случай не спира да ме гложди мисълта - как се отразява това на пчелите и при 7-8 есенни третирания с различни препарати, какво си мислят самите пчели по въпроса ?
    Дано не ти идва до главата да видиш какво е на всякъде да пълзят безкрили пчели. Пролетта всичко беше добре, но лятото все едно някой изсипа акара с кофи в кошерите, в пилото по 6-7 акара в килийка имаше. Третирах по 3 начина няколко пъти и всеки път падаха стотици акари. Предполагам че подхранването с витамини спаси работата иначе да почвам от нулата сега.

Наблюдател
    Регистриран
    30.07.2014
    Пчеларски район
    s.Dulevo
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Явно не е от броя на лентите.Мисля си дали не си закъснял малко.Преди години ,когато използвах перицин 0,64% гранули ,третирах още в началото на август.Колеги ,които тогава третираха през септември ,се оплакваха от безкрили пчели.Това е само мое предположение ,защото незнайно защо аз съм минал на пролетно третиране.Паметта ми ми изневерява вече.
    Младежо,който не помни си записва..Аз акара го моря с люта чушка,а пък молеца като му бая,направо бяга на подскоци.
    .

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.05.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Дано не ти идва до главата да видиш какво е на всякъде да пълзят безкрили пчели. Пролетта всичко беше добре, но лятото все едно някой изсипа акара с кофи в кошерите, в пилото по 6-7 акара в килийка имаше. Третирах по 3 начина няколко пъти и всеки път падаха стотици акари. Предполагам че подхранването с витамини спаси работата иначе да почвам от нулата сега.
    Стискам палци и то много сериозно , но каквото е рекъл тоя отгоре . Тя миналата година си беше шашава и аз с това си обяснявам, тоя бум на акар, а не толкова някакви организирани конспирации против пчеларството и т.н. Влажна, трудна за пчелите...общо взето много фактори благоприятстваха за развитието на болестотворни организми и паразити...

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Колега Aranis ,Незнам защо цитираш моя пост.Аз само си мисля ,че колегата е закъснял ,докато другите са уверени в това.Както и да е.Пожелавам ти същото ,като Ник.Незнам отколко време ползваш ленти.Аз ги ползвам откакто се появиха и вече издъхват май.За варостоп пиша.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    При мене варостопа спря да действува още на второто третиране. Миналата година пролетта си свърши работата, а есента нищо не можа да убие. Тогава реших, че съм купил фалшиви лентички, но може и резистентност да е имало при моя акар. След това повторих третирането с оксалова киселина и изпадна страшно много акар. Следващата година пролетта и есента третирах с оксалова киселина, но изглежда и на нея и се изчерпа потенциала. Тази пролет пак трябва да сменям с нещо друго.

Чудя се дали тази година да не пробвам със строителни рамки, сложени в центъра на пилото. Идеята е в ДБ плодник да сложа изградена ЛР пита (а в ЛР корпус - магазинна пита), и веднъж на две седмици да режа далака отдолу, който ще е с височина максимум 7 сантиметра и така няма да губя много яйца от майката. Тъкмо и малко восък да си произведа.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.05.2014
    Колега Атанасов, не е насочено или лично. Исках да изкажа опуниращо мнение за закъснянието с поставянето. Видях, че има и колеги които са на 180 градуса от моето мнение, но те още не го бяха споделили по това време . Извинявай, не съм искал да те обидя или да изостря спора с лентичките, а само да направя съпоставка на две разнопосочни мнения .

Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    При мене варостопа спря да действува още на второто третиране. Миналата година пролетта си свърши работата, а есента нищо не можа да убие. Тогава реших, че съм купил фалшиви лентички, но може и резистентност да е имало при моя акар. След това повторих третирането с оксалова киселина и изпадна страшно много акар. Следващата година пролетта и есента третирах с оксалова киселина, но изглежда и на нея и се изчерпа потенциала. Тази пролет пак трябва да сменям с нещо друго.

Чудя се дали тази година да не пробвам със строителни рамки, сложени в центъра на пилото. Идеята е в рутов корпус да сложа изградена магазинна пита, и веднъж на две седмици да режа далака отдолу. Тъкмо и малко восък да си произведа.
    Аз също мисля, че разковничето е в диференцираната борба. Силни семейства, сериозна работа със строителна рамка (аз слагам 2 от двете страни на пилото, предпоследни в долния корпус) и малко химикал разбира се, но разумно. В крайна сметка меда го ядат хора, а натрупаните по питите отрови се предават и на меда.

Заслужил Автор
    Регистриран
    08.02.2014
    колкото и да е ефикасно третирането не трябва да се повтаря пролет и
    есен с един медикамент а за строителната рамка за дб не е ли по добре да се ползва плодникова рамка посредата с допълнителна летва

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Темата доста се "изроди".
    С риска да се повторя, от мое писание в друга тема, както и други постове на колеги в тази тема, ще кажа от опит (подчертавам), че не е нужно да се третира 5-10 пъти с какво ли не, на принципа проба грешка, за да се убедим, какво е ефикасно. Аз лично доста се наложи да прочета (имах проблеми преди 2-3 години), както и да изгледам клипове на лектории из интернет, за да приложа ефективен метод с третиране само и единствено есен двукратно с мравчена и веднъж с ОК. Работя и със строителна рамка, но тя е само като допълнение на методите за третиране срещу акара, а и за добив на восък.
    Що се отнася до колегата, открил темата, мога да го посъветвам, да не търси отговора само и единствено в постовете на писачите тук. Ще е необходимо да вложи необходимия разсъдък, за да открие отговора на въпроса, който задава.
    Този пост е редактиран от kuline; 05.03.2015 в 19:41.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Темата доста се "изроди".
    С риска да се повторя, от мое писание в друга тема, както и други постове на колеги в тази тема, ще кажа от опит (подчертавам), че не е нужно да се третира 5-10 пъти с какво ли не, на принципа проба грешка, за да се убедим, какво е ефикасно. Аз лично доста се наложи да прочета (имах проблеми преди 2-3 години), както и да изгледам клипове на лектории из интернет, за да приложа ефективен метод с третиране само и единствено есен двукратно с мравчена и веднъж с ОК. Работя и със строителна рамка, но тя е само като допълнение на методите за третиране срещу акара, а и за добив на восък.
    Що се отнася до колегата, открил темата, мога да го посъветвам, да не търси отговора само и единствено в постовете на писачите тук. Ще е необходимо да вложи необходимия разсъдък, за да открие отговора на въпроса, който задава.
    Колега ,много категорично мнение за опит от 2-3г. с тези препарати.Понеже аз търся отговор от "писачите тук" ,някъде четох ,че мравчената киселина пречи на прашеца да се превърне в перга.Ти как се справяш с този проблем?Чувал съм за скапани майки от мравчената --вярно ли е?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от G.Kachulev Виж публикацията
    Младежо,който не помни си записва..Аз акара го моря с люта чушка,а пък молеца като му бая,направо бяга на подскоци.
    .
    Колега ,това "младежо " незнам обижда ли ме или трябва да те черпя.Ама внимавай ,че Дюлево ми е на един хвърлей камък.Мурафета с лютите чушки да не ги научи от Кольо?

Страница 3 от 5 ПърваПърва 12345 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •