а как разпечатвате питите надрасквате с вилицата за разпичатване или с валяка ,с кое става по добре?
а как разпечатвате питите надрасквате с вилицата за разпичатване или с валяка ,с кое става по добре?
С валяка е по-лесно,но сигурно друг ще каже обратното.Преценката е субективна.Когато питите са стари и восъка е твърд,трябва бая да стържеш отгоре,вследствие на което се нарушават килийките,докато с валячето просто правиш дупчици в капачетата.Има валяци с различни ширини,вземи си един по-тесен и един по-широк.
Който управлява знанието,управлява всичко!
"С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
"Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд
[QUOTE=marianski;55237]а как разпечатвате питите надрасквате с вилицата за разпичатване или с валяка ,с кое става по добре?[/QUOTE
Ако е в пчелина и са пити без пило може с малка газова горелка,ако са от склада може с пистолет за горещ въздух/тогава минавам цялата пита и където няма мед,тънкия слой плесен който се е образувал се почиства идеално/а върху меда задържам повече!Около пилото надрасквам малки площи и развъртам питите.
И от моя не беше,но го изрових скоро изпод едни боклуци и ми хареса повече от вилицата.Предполагам,че не гледаш ДБ.
"С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
"Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд
Колко скоро го изрови ,Павелчо ?Защото е още рано за разпечатване на пити,а ти вече си разбрал, че със валяка е по лесно отколкото със вилицата.Как стават тия неща, не ми е много ясно –може би защото съм само хоби пчелар.Аз гледам Д.Б. Ако обичаш ,обясни ми какво е значението на с–мата за вида на разпечатващото приспособление!Ще ти бъда много благодарен за предстоящото разяснение.
Колеги моля дискусиите да се провеждат по зададената тема.Валяка кой,кога и от къде го е изровил са дребнави забележки.
Милен Михов
Ееее колега,отдавна не се беше появявал.Виждам че си развълнуван много,но нека спазим добрия тон все пак.Предполагам,че си човек на възраст и би трябвало да си се научил вече да си сдържаш нервите.Не е полезно за сърцето да знаеш.
По въпроса - изрових го преди два месеца и разпечатах пити поставени хоризонтално над гнездото от горната страна.Предполагам,че ти не правиш това.Направих въпросното упражнение с цел да не подбуждам семействата с питки.Имах семейства които стояха над рамките,независимо,че имаха мед и реших да се презастраховам.Преди ползвах вилица и не ми допадаше,с валяка според мен се получи по-добре и много по-бързо.Относно системата - няма значение,но както и да ти отговоря ще останеш незадоволен,а това мисля,че ти е персонален проблем.Между другото казвам се Павел,приятно ми е.Желанието да се именуваш с известни личности показва известни проблеми.Това го казва психологията - прочети и ще се убедиш.Нищо лично,просто искам да ти помогна.Ще се радвам да споделиш поне името си.Нали все пак сме пириятели.
Започвам да разпечатвам когато цъфне дряна. Не гледам календара. Първо меда около пилото. Когато имат нужда от разширяване, вземам последната рамка, разпечатвам и я слагам между пилото, а студената от склада слагам на последно място да си я стоплят за следващия път. Ползвам само валяче. Вилицата не ми е удобна. Навремето когато не бяха излезли по магазините си правех валяче от кръгла четка за коса.
Колега,при мен дряна цъфна точно преди студовете заедно с бряста,лешника и минзухарите(дивия шафран).Имаше дори и цъфнали великденчета.Аз съм с югозападно изложение,затворен откъм изток и север.Няма как въпросния цъфтеж при мен да даде старта на разпечатването.Твърде е рано.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))