Добре дошли в Българският форум за пчелари.

Вижте резултатите от анкетата: Колко са вашите загуби през зима(2014-2015)

Гласували
180. Не можете да гласувате в тази анкета
  • 0%

91 50.56%
  • 10%

50 27.78%
  • 20%

16 8.89%
  • 30%

11 6.11%
  • 40%

6 3.33%
  • 50%

3 1.67%
  • 60%

2 1.11%
  • 70%

0 0%
  • 80%

0 0%
  • 90%

0 0%
  • 100%

1 0.56%
Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследнаПоследна
Резултати от 21 до 30 от общо 111

Преглед на хибрид режима

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Като видите умряло семейство какво правите:

А) Оставяте кошера да го почистят другите пчели(семейства).
    Б) Махате кошера, че да не се заразят с нещо здравите.
    В) Какво значение има?!?!

От 24 гласували, само 5-6 са обявили смъртност. Това значи, че само 20% от пчеларите обявяват някаква смъртност(няма значение какви са причините).
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Смъртността при мен засега е 10%.Семейство умряло от глад заради пило, а останалите изчезнали заедно с меда.За мен загуби до 20% не са притеснителни и бързо ще се възтановят.Колегите правилно споменаха, че е още рано да говорим за окончателна статистика.Но не намирам лошо в предварителната такава за обща информация, а може и на някой да му стане по леко заради споделената мъка.

Колеги имам голяма смъртност от 150-50 семейства,миналата година беше същата работа пак имах 50 загинали.Пчелар съм от 13 г.Не съм имал до преди това такива загуби.Умирали сами 5-10 семейства нищо страшно.Миналата зима след като загубих горе-долу съща бройка си помислих че е заради неправилно третиране на акара понеже сложих само по 2-3 ленти варотом.Пролета третирах с тимол с фогър есента също като започнах от началото на август до средата на сеп.също така и едновремедно с това и подхранвах 2-ти седмично.Зазимих ги началото на окт.На всички които ми се сториха,че имат малко мед сложих по 2 хр.мед.Сложих и найлон за затопляне.Със сиропа есента им варих билки; кора от дъб,коприва,пелин,лайка,тет ера и витамини.Бяха силни при зазимяването 6-7 рам.Сега работата е рлачебна 50 загинали,30 с по една шепа муха.И интересно че тези които са умрели вътре има по една шепа пчела,а бяха силни.Диария имат само 3 от тези 50 сем.Някои знаели къде да изпратя пчели за анализ.Казаха ми за проф.Румен Вълчовски които правел иследване за нозема-70лв.и ДНК за всички болести-160лв.Някои ползвал ли е услугите на професора.Дайте съвет какво да правя.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Анкетата е без краен срок и без имена.
    Никой няма да разбере как сте гласували.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Аз засега съм от тия късметлии с 0% има още много време до 1 Април .Но предвид грижите и старанието което положих може би късмета ми е заслужен .По добре Анкетата да е явна няма нищо срамно то който ,ще излъже винаги може да го направи.
    Милен Михов

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Анкетата е без краен срок и без имена.
    Никой няма да разбере как сте гласували.
    Мисля,че от така поднесена анкета няма да се направят достоверни заключения!Ако може да се направят следните промени:
    -да се изпишат по ред %от 0 до 15-20%
    -да се направят няколко подгрупи за броя кошери
    Имам в предвид,че ако колега със 100бр имат 6-7 загуба,няма да се впишат към 10%! Ако видиш някой колега изписал 100%/стряскащо е/,ама той примерно има 2-3 кошера/но е прав/. За които гледат над 30-35 семейства тези 2-3 се вписват до 10%,който мисля са в границите на нормалното

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Късно е вече за промяна в анкетата, защото ще се загубят резултатите от гласуването. Напролет на 1-ви април Дамянов или някой друг може да пусне нова анкета, и тогава вече ще стане истинското преброяване на пилците.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    В Царево говорих с колега,от 100 бр загинали 50,изпратил в лаборатория за иследване.Отговора бил,опаразитени с акар и натровени.От какво натровени?
    Наистина би било добре, ако може, да се узнаят точно думите от лабораторията, избягвайки грешки при превода за да се опитаме да разберем какво точно са имали впредвид, вместо да гадаем за възможните диагнози.
    Напр., натравяне на хемолимфата е нещо съвсем различно от натравяне от пестициди.
    А щом в лабораторията са засекли нещо (най-накрая!), значи би трябвало да могат да кажат какво точно е.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

То е още рано да се говори за загуби при положение че най много семейства отпадат средата на март или началото на април, но за момента нямам нито едно загубено имам едно рехаво семейство на 2-3 рамки но мисля че ще оцелее
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Автор
    Регистриран
    17.10.2012
    Пчеларски район
    Троян
    От зазимени 35 семейства-1 загинало по Коледа.Причини-късна майка,малко пчели,слаба организация.Виновни-аз .Освен това едно семейство ми се струва ,че няма майка. Гласувах с 10% .За сега толкова.Март ще видим.

Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •