Маята се ползва като заместител на прашеца.Прашец сега дал Бог.Самата мая има "неприятното свойство" да "втасва" , ако не е сварена добре.А дори при правилна термична обработка с оглед на топлото време сега риска да вкисне или мухляса не е за пренебрегване.Заместители на прашеца не са прашец и са далече от полезността на прашеца за пчелите. Общо взето не разбирам защо си вкарвате този "таралеж в гащите"точно в тоя момент.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Кое не разбра iskren78 ? Писал съм че на 1 кг захар се добавя едно кубче мая, да поясня смесва се с захарта и мачкаш докато маята се усвой и се изгуби в захарта сега разбра ли го. Ако само ще спамим темата и ще се правим на интересни да спрем до тук ????
Този пост е редактиран от ianev; 09.05.2014 в 10:55.
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Колеги,според вас пчелите могат ли да консумират пресен прашец или е необходимо,да премине млечно-кисела ферментация първо?
Пчелите преработват прашеца в перга и... консумират перга.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Напълно съм съгласен колега.Този факт обаче поражда въпроса - доколко пълноценно е подхранването с прашец(изсушен или замразен) без да е преминал млечно киселата ферментация(говоря за добавянето му в питки и сироп)?
колеги някои можели да ми даде информация за двусемеен кошер
търсих но неможах да намеря нищо
Колеги кажете някоя идея за вътрешна хранителна рамка, която да събира 2.5 литра. Собствено изработена или купешка, но на поносима цена. Защото тези по 6-7 лева ми идват прекалено скъпички.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))