Източника е достоверен.
Източника е достоверен.
Винаги може по-добре.
Понеже съм от по старите пчелари,моето виждане по темата е следното:За мен ако семейството има нужда от подхранване зимата,то да се направи с мед!Чета тука,че ако се дава мед и прашец се разпространява заразата/да така е,но нали този мед и прашец са от вашите семейства/Нали всички гледаме здрави и силни семейства/поне такава е една от целите ни/а същевременно ви е страх,да ги подхраните с мед,който те са събрали.За мен даването на добавки,протеини и витамини е излишно.Така по изкуствен начин поддържаме имунната система и не мисля,че е по добре за пчелите,по скоро е успокоение за пчелари/които по рано не са си свършили работата/.
Напълно си прав. От гледна точка на природата подхранването с мед е най-доброто решение за пчелите, но пустият му мед вече струва 5.0 лева, а алтернативите могат да се сведат до 2-3 лева или ако са собствено производство - дори и до 1.50. Това е изкушаващо - все пак правим бизнес и очакваме печалба .......
Отделно от това доста честа пчеларска практика е в зимата да се вкарват слаби семейства, за които изкуствената храна е единственото възможно решение. Ако така или иначе ще я правим и даваме, то нека това поне да става по верния начин.
Има и още нещо, което до момента не е засегнато в тази тема. Освен полезните за пчелите съставки масова практика е да се дават и вредни такива, но в името на някаква икономическа логика. Става въпрос например за СТАРТОВИТА или КОБАЛТА. Определено изкуственото пролетно подсилване с несвойствени за пчелите добавки е вредно за майката или семейството, но в случая надделява икономическата логика. То и при хората е така - борците и културистите на младини се тъпчат със стероиди, а после на старини проклинат съдбата си, но такъв е живота - има бизнеси на определени браншове, свързани с разрушаване на собственото здраве и с рискуване на собствения си живот (спортисти, циркови артисти, парашутисти, полицаи, военни и т.н.).
давай инвентиран сироп по евтино и по малко се изтощават пчелите
Това е така, ако нектара в природата е константна, но за съжаление нещата са други.
Има пчелари в САЩ, който унищожават пчелните семейства през есента, за да им вземат меда и да нямат никакви разходи през зимата. През пролетта си купуват пчелни пакети( голи роеве ) и така до есента. По този начин, те не се интересуват има ли болести в пчелното семейство и как би изкарало зимата то. Ако искаш да увеличиш печалбата, може да се замислиш, за този начин на пчеларстване.
Колега ,нали сме разисквали ,че нещата са различни за различните региони.При теб има прашец и няма нужда от подаване на заместители ,но при мен -няма.На пролет има недостиг .Ако трябва да приема твоя подход ,моите семейства кога ще се развият?Та затова аз ползвам заместители ,а сигурно и много колеги.
То да гледаме американците е като жабата и вола. Там си има ясно развити подотрасли. Един прави мед, друг опрашва, трети прави селекция и майки, четвърти пчелопакети и всеки един е професионалист в тясната си област. Отгоре на всичко взимат по 150$ на кошер за опрашване.
А ние тука майки си правим, отводки си правим, че и мед се опитваме да вадим, за опрашване и стотинка не вземаме. А гледам напоследък и майстори дърводелци се правим. Въобще дай ми един американец да му дам пчелите си и да видим дали ще изкара и половин година тук.
П.С.
Като потвърждение ще дам и една книжка да видите Австралийските колеги какво четат. Държавна политика.
Винаги може по-добре.
Колега, ако нещата бяха като в САЩ то:
Аз никога не бих тръгнал кошери да си правя. Просто цената е в пъти по-ниска, а тези пари трябва да ги извадя от джоба си и не съм се наредил на опашката за помощи пред МЗХ.
Ако имаше добри добавки и храни за пчелите на пазара, то сега нямаше да го говорим това.
Ако имаше добри търговци, то Матеев нямаше и да се замисли сам да си внася захар и кабзи.
Ако имаше държавна политика, то Дони щеше да си продава майките с хилядите и щеше да внася пари в хазната.
Ако имаше отново добра държавна политика, то нямаше колеги да седят по 12 часа на улицата и да си продават меда...Това е жалка картинка, но е реалността.
Ако имаше добра цена на продукцията, то нямаше толкова да ни мачка зимната смъртност.
ТАКАВА Е СРЕДАТА и ако искаш да оцелееш, то трябва да си готов да направиш нужното. Най ми е кеф да си платя и да не се занимавам с глупости, но ако го направя, то целия ми бизнес план отива в коша.
Вярвам, че много добре ме разбираш.
Темата е важна, защото с информацията можем да постигнем по-добри резултати. Матеев го обясни, как едни мижави % правят печалбата двойна.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Тези извадки са от разработките на Д-р Стефан Богданов (не е Българин), който 26 години се е занимавал с изследването на пчелни продукти:
На сайта са публикувани всичките му разработки в .pdf формат на който му се чете.
Source: http://www.bee-hexagon.net/
Към англоговорящите : Не забравяйте ,че има и такива ,като мен.Освен аз утре да препиша моята книжка ,че е на български.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))