ако ги смакна на един корпус при затоплене на времето ще направяли грешка
ако ги смакна на един корпус при затоплене на времето ще направяли грешка
Огромна!Първоначално публикувано от нако m
Ама ти май не четеш какво ти се казва.Първоначално публикувано от нако m
Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!
Защо трябва да ги смъкваш на един корпус, другия ще го центрофужиш ли? Руснаците казват : есен и пролет им даваме мед, лятото им го взимаме. Не е редно да правиш обратното.
така не се ли развиват по бавно
Аз бих направила такова стесняване /на един корпус/ при първия възможен момент.
Единият вариант, който аз бих направила, е да ги оставя на 1 корпус. Това включва пълен преглед на кошера, отделяне на празни пити, подбиране на пити с прашец, които да останат в кошера и преглеждане на питите с пило и подреждането им.
Другият описан е да се изолира корпусът с пило от корпуса без пило с полиетилен, като се остави проход около 2-3 см в предната част на корпусите между първия и втория корпус, за да могат пчелите да преминават, а в същото време да могат да поддържат по-лесно температурния режим. При това положение мисля, че е добре корпусът с пилото да остане отгоре, а маломедни пити да останат в долния корпус.
Но и в този случай ще трябва да направиш преглед на корпуса с пило, за да можеш да подредиш в него пити с прашец, за да има развитие семейството.
Колегите, които посъветваха да не стесняваш на един корпус, могат да изложат аргументите си, ако имат желание.
благодаряви много при удомно време ще ги смакна на един корпус
Най добре е за сега нищо да не прави. Поне още 2-3 седмици студ ще има, за да се местят корпуси и пити, не е подходящо. При всички случаи гнездото ще е в горния корпус, там е по топло и там ще тръгне развитието на семейството. Тогава най важното е да се запази топлината от към покривната табла да не излиза, като се сложи найлон и затоплящи материали отгоре. Това най рано средата на март ще се наложи да се правят стеснявания. Но всичко зависи от две неща - дали даденото семейство ще иззими и второ - каква ще е силата му. И трето - района.
И мойте кошери са на два корпуса и в момента гнездата са в горния корпус. Аз няма да махам долния корпус, само ще затопля тавана и ще вдигна дъното и ще затворя мрежестия отвор.
Даже вече им сложих и по една дебела погача над гнездото.
Колегата няма да ги пипа сега. Пита дали е грешно при първото затопляне, което се предполага, че ще бъде края на февруари - началото на март да ги остави на един корпус.
Имам чувството, че отговаряте, колеги, без да четете въпросите.
да при първото затопляне грешно ли е да се свали на един корпус
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))