Явно не сте обърнали внимание, но валовете имат разлика http://www.avv-100.com.ua/katalog/Val_cy/ Цена 570 USD отговор на мое запитване преди 2 години. За мен цена от 1300 лева за тези валове е напълно реална даже идеална.
http://www.delovoska.narod.ru/index3.html
Това е страницата на производителя на валовете от 13500 рубли. На мен преди време ми беше предложил вариянти за покупка и доставка.
Тия балове за 13500 са с пластмасово покритие.
Не мога да се ангажирам с ценови анализи на производства,от които нищо не разбирам.Но след като се оправдах с това,впредвид цената на алуминий и стомана,процеса им на отливане плюс 4 бр. лагера-около 300 лв.Проблема за мен е единствено изработката/отливката/ на самите валци и тяхното правилно съосие.Ето на господата,разбиращи от бизнес,например г-н Матеев, идея за инвестиция.Вярно е,че не всеки е пчелар,но всеки пчелар ще си я купи поради независимостта си от производителите на основи и работата със собствен качествен восък.Много по-лесно е,като ти потрябва основа на пчелина,да си я врътнеш на място.
Аз не знам защо толкова се палите по тази машина с валяците. Та тя е само част от технологията. Има нужда и от друга машина, която да прави восъка ви на плоска лента. Също така имате нужда и от специални казани с терморегулатори за топенето на восъка. Знаете ли какви пари струва всичко това?
Също и за технологията - за да направите восъка пластичен (а не трошлив както си е чистия восък) ще се наложи да се слага нещо в него, което аз не го знам. А вие знаете ли го?
И последно труда - има ли си някой представа колко труд ще отиде в една основа? Разтрошаване, нагряване, първо леене, обрязване, валцоване, второ странично обрязване, рязане на размер по дължина и т.н и т.н.
Всичко това ще изисква много оборудване, познаване на технологията и много-много ръчен труд. И накрая като теглите чертата да не се окаже, че пак сте се прекарали спрямо алтернативата да дадете на някого 12-13 стотинки на основа и той да ви я направи както трябва без да се главоболите?
Ако наистина си мислите, че ще ви излезе по-евтино от тези 13 стотинки, жестоко се лъжете. Ако вложите само 1 минута труд на основа (а вие ще вложите много повече), то това автоматично означава, че жестоко сте се прекарали. Посмятайте малко на база 5 лева на час, и ще се убедите сами.
ето и едно друго решение ако има някой които държи сам да си прави основите и иска да инвестира
http://www.rietsche.de/index.php/en/...olling-machine
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Ако един пчелар иска наистина да прави ЕФЕКТИВНО и ПЕЧЕЛИВШО ПЧЕЛАРСТВО, трябва да си концентрира усилията в тези насоки, в които ще има най-голям икономически ефект. Прави се по следния начин:
На един лист хартия се разписват всички разходи на пари, които се правят през годината за един кошер. След това се сортират в намаляващ ред, и се започва да се мисли и работи за подобряването само на първите три-четири пера, които вероятно ще включват над 80% от всички разходи. Това е съгласно принципа на Парето, който гласи че с 20% от усилията се постига 80% от резултата.
Същото важи и за вложеното време в пчеларстването. Разбива се на операции, и след това тези операции се подреждат в намаляващ ред по консумираното от тях време. И след това се мисли за усъвършенствуването само на първите три-четири операции от списъка. Вероятно те ще съставляват над 80% от общото време и всяко едно дребно подобрение може да доведе до ЗНАЧИТЕЛНА ИКОНОМИЯ НА ОБЩОТО ВРЕМЕ.
Опитите да се икономисва от нещо, струващо само 13 стотинки, и намиращо се на дъното на класацията, няма как да се класифицира по друг начин, освен като ПИЛЕЕНЕ НА РЕСУРСИ с нулев или дори с отрицателен икономически ефект. Или на по-прост език - докато си губите времето и енергията за икономията на едната стотинка, пропускате шанса да спечелите 100-те лева на кошер. И после се чудите защо някои хора постигат много повече от вас в този живот. Ами защото правилно разпределят времето и ресурсите си за действително важните неща, а не за дреболиите.
Още веднъж за принципа на Парето:
С 20% от парите, усилията, енергията, вложения труд и т.н. обикновенно се постигат 80% от резултатите (произведена продукция, печалба и т.н.). Опитите човек да се занимава с дреболии ВИНАГИ ВОДЯТ ДО ПРОВАЛ !!! За съжаление много малко хора го осъзнават това, и после се чудят защо не им вървят нещата с живота и бизнеса.
Дезинфекцията на восъка може да се извърши в тенджера под налягане,за да развие 120 градуса.Това еднократно след приключване на сезона.Крайния потребител може ли да е сигурен,че производителите са го свършили?Отливката на предварителната заготовка може да стане след дезинфекцията в иноксова тавичка примерно,сгъната по зададен размер според машината,нивелирана разбира се.Тези заготовки всеки може да си ги приготви през свободното си време,зимния сезон например.А когато ти потрябва основа и си я врътнеш на вала,изрязва се за секунди чрез дъсчица по размер и с дръжка-има клипчета в чичко гугъл.Лично за мен,подобно занимание е удоволствие,което обезсмисля сметките за печалба от това.И собствения чист дезинфекциран восък най-вече,добит в подходящия момент.Защото ти например,ако ми ги правиш на ишлеме,ако дойда от София и се върна,къде ще ми излезе сметката,особено при твоите сметки за транспорт,хотел,храна,фирм ни счетоводства и амортизации на автомобила?Между другото,ако във форума има колега с познания в леярството,ще бъде добре да изкаже мнение-колко би струвало отливане на алуминиевите валове,което е трудното.
Незнам къде в ръчната преса за основи се намират валовете?
Няма да е лошо някой да напише нещо и по темата.Например, какъв силикон се използва?Дву компонентен с последваща термо обработка?Специален за корабни модели?Каква марка е силикона и каква цена има? Къде се намира?
А за валовете, мераклиите с бизнес усет могат да си ги доставят и от Русия.Цената на рублата е достатъчно изгодна.А и недостигът на валута в Русия прави доста сговорчиви партньорите.
(Модераторът може да затрие първата или втората част , зависи коя счете за не по темата.)
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Вероятно си прав за себе си, но цялото твое разсъждение се базира на твоята убеденост, че личното ти време струва нула лева на час. Аз обаче разсъждавам така - моето лично време е най-ценния ресурс, с който разполагам. То безвъзвратно отлита и няма как да се закупи с пари. При това положение е редно това време да се използва колкото се може по-ефективно, за да получа по-голям резултат. Всеки един час, в който се занимавам с дреболии, е ПРОПИЛЯН ЧАС от малкото на брой часове, дадени ни в този живот от Господ. И ако пропилените часове станат много на брой, като цяло се получава цял един ПРОПИЛЯН ЖИВОТ.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))