За кумафоса, амитраза и т.н. спор няма. Личния ми опит с многократно третиране с О.К. се свежда до 1- вата ми пчеларска година. 3 пъти през 7 дни, Август, Септември и един път Ноември. По- слаби изпролетили семейства след това не съм имал. За О.К. има изписано много. Чел съм нещо за увреждане на хитина, а и не само. Ще цитирам зуница- " разликата между отровата и лекарството е в дозата", аз бих допълнил, - "няма лекарство, което да помага на едно, а да не вреди на друго". Ако някой мисли, че О.К. е безвредна за пчелите,..... не бих се съгласил. Ще цитирам и Георги 1974- " крайностите са вредни".
Няма оси ли??? Тая година при мен, е година на осите. Вдигам капак - оси, вдигам друг капак, пак оси. До преди месец мислех, че е година на стършелите, но явно със стършелите по-лесно се справят пчелите. Свиват ги на кълбо и по 5-6 бяха умрели пред сандъка под прелката.
Това си е начин за противодействие на акара, но... Но ако пък се случи и смяна на майката през акациево време, или през юни, тогава точно тези кошери, сменили майките си, ще имат минимално количество акар през септември. Заключението ми е от наблюдения от няколко години. Ако пък през лятото остане старата майка, да им е яка душата на тези семейства, сега ще гъмжат от акари. Тъкмо затова третирам всичко наред с МК, сега, и ОК в края на октомври.
Оси и при мен нямаше до преди две седмици. Но отскоро, мамицата им, ако успеят да се наврат в някоя хранилка със сироп, то става чудо, пълна е с мъртви оси. Вече даже и наливането на сироп в това топло време си е проблем, нападението, даже и от пчели, си върви нон стоп.
То ако беше така аз въобще пчели нямаше да имам. Ама как така при две третирания с МК през септември и още две с ОК през октомври най-силните ми кошери в края на януари имат по десет междурамия пчели, а? Номерът обаче е в това, тъкмо през септември да се подхранва със захарен сироп, не с инвертаза, почти всеки ден, за да имаме пило до началото и средата на октомври. Важното е хранилките рядко да бъдат сухи. Точно малките хранилки, до литър и половина, са най-подходящи за целта. И точно тези пчели, които се люпят сред средата на септември изкарват нормално до края на март.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))