Първоначално публикувано от
Mateev
Ще ви кажа и още няколко типични грешни умозаключения, които формират част от сбърканата народопсихология:
1. Всички лъжат, значи и аз ще лъжа
2. Всички крадат, значи и аз ще крада
3. Всички злопотребяват с еврофондове, значи и аз ще правя същото
4. Държавата нищо не прави за мене, значи имам свещеното право да я лъжа с данъците
5. Всички бизнесмени са мошеници и нито един от тях не е спечелил честно парите си. Следователно за да забогатея, трябва и аз да стана мошеник.
Познато ли ви е всичко това?
Най-интересното е факта, че хората, които си ги мислят горните 5 точки, наистина лъжат, крадат, злоупотребяват с еврофондове, не плащат данъци и се стремят да станат мошеници, защото наистина си мислят, че това е правилния път на развитие. И няма никакво значение, че горните 5 твърдения са грешни, и са плод на болна психика. Важното е, че тази болна психика вече си е намерила оправдание за мошеничествата, които непрекъснато прави без угризения на съвеста.
Да ви кажа и за умозаключенията на убийците:
1. Тя ме погледна накриво, следователно имам правото да я изнасила и да и прережа гръкляна.
Може да ви изглежда невероятно, но убийците също си имат оправдания за своите престъпни действия, и наистина също дълбоко вярват в собствената си "истина". Добре че са малко на брой ......