И аз съм против тази "поговорка." Зависи от много фактори през които ще преминат пчелите по време на този СТУД за който говорим. Много пчели са умирали и ще умират макар плодниците да са пълни с мед и обратно. Пчеларят е основният фактор, който да отрегулира начина за благоприятното презимуване на пчелите.
и скафандър слагам и димогенератор паля за всеки случай да имам запален под ръка иначе ги работя така как съм на снимката
а за стълбичката верно трябва доста е трудно вече на тази височина аз стъпвам на празен корпус
Здравеите ,колеги.Начина на зазимяване ми е следният-около 15 август преглеждам плодниците за количеството запас с мед за зимата.Ако е малък до 15 септември подхранвам захарен сироп 1 към 1.Веднага правя 1 третиране с накапване на ОК.Около 10 ноември правя двукратно третиране с ОК и поставям магазините над плодниците с рамките за да ги предпазя до пролетта от молци,като поставям платно с отвор между плодника и магазина и пръчки диаметър 8 мм.за да могат пчелите да се придвижват под платното.Кошерите са ДБ.От плодниците мед не вадя.
Платно,задължително от памучен плат,за да не се спарва вътре гнездото и да не става конденз, да може да става вентилация.Това,колега е наи важно за зимата ,постоянния обмен на въздуха и наличието на достатъчна храна за зимата.Заедно с унищожаването на акара с ОК.Лентите,които ги продават са менте и загуба на пари и на кошери.
Така,значи днес извъртях от магазините мед,поставих ги над плодниците,където ще останат няколко дни ,за да може пчелите да ги почистят.После ги слагам в стая,по няколко магазина един над друг с рамките,напушвам ги със сяра двукратно през 10 дни,за да може да ги предпазя от молците.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))