Каквото реши природата,това е!Ще ловим ройчета и ще попълваме зимните загуби.Аз предпочитам да си хвана рой отколкото да купувам или да правя отводка.
Каквото реши природата,това е!Ще ловим ройчета и ще попълваме зимните загуби.Аз предпочитам да си хвана рой отколкото да купувам или да правя отводка.
Не знам може и да не гоним рояци, отворих два кошера и нямаха много открито пило а пространство да снася майката колкото искаш. Може извадката да не ми е била добра. Мисля че липсата на приток на нектар и прашец оказват спиращо въздействие за роенето.
Така че мисля да залагам на храненето през ден два по 500 милилитра. Досега храних веднъж в седмицата. Поне семействата да са силни. Пък първия хубав слънчев ден когато имам възможност ще ги отворя да ги видя колко ли маточници са заложили другите.
Не съм сигурен кое е правилното да ги храним или да ги оставим да не се развиват в това време.
Аморфата премина почти но тези дъждове съсипаха хубавата паша.Като тази година не съм виждал да цъфти така аморфата цвят до цвят без празно все едно е рапица но уви срещу природата не може да се върви.Дано за липата и слънчогледа има по благоприятно време.Пожелавам на всички колеги спорна година.
В казармата викахме - Службата е тежка, но за сметка на това продължителна. Сега пък се задава слънчогледова паша - обилна, но за сметка на това продължителна. Вчера си прегледах кошерите /отдалеко, за да е леко :D /. ЛРите ми най-накрая са разбрали, че зимата е свършила, мислех да им показвам жълт картон, айде от мен да мине - пуснах им три месеца отсрочка. ДБ10 - всички имат пило и в магазина, явно плодника не им стига. Даже един, с два ЛР корпуса отгоре, майката направила три запечатани пити и една с младо пило в корпус 2. "Свинщина", както казва уважаван колега. Извадих и медец, НЕзапечатан, напълно узрял, букетен, цвят-светъл тютюн, бистър и ароматен. Оттук нататък вече... каквото каже Началника cool; .
Колеги,споделете какво е състоянието на семействата ви в момента, с колко пило и мед са.
При мен има на по 2-3 пити по малко пило и 6-7 рамки средно наполовина пълни с незапечатан мед.
При мен ситуацията е същата. Подхранвам от 15 авг.,но пилото си е на 2-3 рамки. Единственно са се дозапасили.Първоначално публикувано от simo
3-4 рамки пило в основните и 2-3 в отводките ,13.09.
И моите са на 3-4пити пило на основните а отвотките на 2-3, меда им е малко по 2-3пити пълни и 2-3 на 50%,но мисля че до 5-6 дена ще наваксат с много гъст сироп и 3-4 кг. на кошер,че до 20 каквото дам дам че после няма.
Голяма суша всичко е изгоряло, нямат грам приток на нектар,а носят малко прашец явно е от цветя че е с различни цветове и са нашарели питите.
Здравейте ,не съм от вашия регион ,но искам да попитам нещо например като казвате 3-4 пити пило това означава ли ,че са пълно с пило ? При мене имам на 3-4 пити пило ама в средата като кръг около 10-12 см диаметър или усреднено 1-2 пити пълни с пило . Вие така ли го смятате или как?
Бе то верно че сезона свърши, пък я бяхме забравили тая тема. Тазгодишния ми асортимент по ред на номерата :
Рапица, акация с малко рапица, ран букет, слънчото /половината добив/, късен букет. Среден добив -50 и няколко кг, няколкото сигурно ще ги върна обратно, като му дойде времето. Някъде бях писал, че ако при мойта семпла технология и бройката наоколо премина границата от 50, ще броя годината за форсмажор. Абсолютно вярно - рекорден студ февруари, април и май, рекордна жега и суша юли и август, рекордни добиви. Чуденката продължава - при малко по-добри метеоусловия през май и юли реално щеше да има още 15-20 кг, това само за размисъл, разбира се. Към средата на август направих преглед и сложих по три ленти Варостоп - много пило, нормално прашец и малко мед. Не бях виждал толкова малко мед в плодниците - само на крайните пити по малко медец в ъглите. Започнах нещо дето не го бях правил от години - всяка седмица по една хранилка сироп 1/1, има и малко принос, към момента средно по две пити /ДБ/ пълни и три-четири до половината. Има и пило на три-четири пити по един- два шамара, вкл. продължават да снасят. Обезателно ще има и късен предзимен преглед и стесняване. Ще зазимявам с отвори на дъното и найлон отгоре, това за втора година и благодарение на форума.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))