Мен ме е яд, че тая година стигат една рапица, и заеб@ха мъждряна!
Мен ме е яд, че тая година стигат една рапица, и заеб@ха мъждряна!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
А аз наблюдавам следната ситуация в един от кошерите.
Млада майка, на 7-10 дни. Пчелите са се струпали върху нея, обгрижват я, а тя постоянно се опитва да се отърве от тези грижи. Все пробва да избяга от свитата си. Защо?
Да, само тя е, от самосмяна, роене, аз тъй като гледам семействата, за втора поредна година няма да имам. Да е оплодена, май не, защото няма такива признаци, но пък има доста търтеи в кошера и се надявам, че и това скоро ще стане.
Благодаря. Ще я оставя намира, но не бях сигурна дали кошера има майка или е станал търтовка, защото когато предишния преглед го видях без никакво пило, а с много търтеи реших, че може да се е объркало нещо. Нямам практически опит с търтовки, досега не съм имала такива семейства и не бях сигурна какво се случва. Но при днешния преглед видях майката и поведението и' ме озадачи.
Тия от кошера не вършат работа.Все ще се намерят ергени и от други семейства.
След 2(две) седмици като преглеждаш, разгледай внимателно как се движи по питите. Понякога се случва такава неспокойна майка, пчелите в опитите си да я задържат да я контузят.Не се стряскай.Не е задължително да се получи такова нещо.Но внимателния оглед никога не е излишен.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Вчера прегледах този кошер. Много добре изглежда, майката е подредила 3 пити с пило, не са от рамка до рамка, но пак е много и хубаво подредено. Благодаря за съвета.
А защо да са слаби Наистина имам 3 кошера с млади майки, които още не са готови за медосбор, но останалите ми семейства са си много добре - кошерите са пълни с пчели и пило, няма място за мед и прашец даже.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))