Колега тези цифри дето ги пишеш 1000 с-ва 10000 майки и т.н. , цитираш ли ги или са измислени? Щото не съм чул за майкопроизводител с 1000 кошера!Първоначално публикувано от vanHanegem
Колега тези цифри дето ги пишеш 1000 с-ва 10000 майки и т.н. , цитираш ли ги или са измислени? Щото не съм чул за майкопроизводител с 1000 кошера!Първоначално публикувано от vanHanegem
Може да не са съвсем точни, но приблизително точни - някъде попаднах на сайта на пчеларска ферма Павлови от Плевенско. Потърси и виж, но мисля, че не греша.
Имат 1000 кошера, но не всички са за майкопроизводство. 7-8 са пчелините им, но 1-2 са за майкопроизводство.
Много добре споделен опит!!!
Аз отново се връщам обаче на майкопроизводителите - ако има 1000 кошера - по същия начин е възможно да произведе 10 000 майки още в ранна пролет и да продължи в сезона с производство на отводки, пакетни роеве и сткова продукция от мед, прашец и т.н. С едно мощно подхранване през май - всичко идва на местата си - семействата през юни и юли са възстановени и мощни. Без да съм категоричен, смятам че това е философията им на работа. Не ги обвинявам - тяхната работа е производство на майки, но съм против, когато ги наричат елитни, племенни, супер.... и т.н.
Working....
Проблема не е в цифрите. Едно семейство което се използва за майкопроизводство, не отглежда 1 майка ,а може да отгледа десетки маточници. Когато отглеждаш майки с комерсиална цел, освен че трябва да произведеш големи количества, то трябва да го направиш и в определени срокове. Така на практика се получават принудително произведени майки, което е едно и също с така наречените - свещеви. Това обаче не означава, че такива майки не могат да бъдат много качествени и по нищо да не отстъпват от майките от самосмяна или роевите. Качеството на майките зависи от много фактори. Наследственост, условия на отглеждане, оплождане и т.н. Ако всички тези фактори са спазени, няма причина да не излезе елитна майка.
Точно за това говорим с К.Желев - че свищевите майки са подценявани и "недолюбвани" от пчеларите. Купувайки майки от производител, ние си мислим, че тези майки са произведени специално за нас. Извода е, че не трябва да се подценяват качествата на свищевите - нека да се тестуват определено време и се прецени работата им.
Не става така. Въпреки че практически с 1000 кошера е невъзможно да се произведат толкова майки наведнъж, какво ще ги правиш когато станат готови, а няма на кого да ги продадеш? Можеби ще ги сложиш в банки? Въпреки, че това допълнително ускъпява продукта, качеството .... Не всички майки получават еднакво количество храна, някои дори умират от глад. И едва ли обикновенния пчелар може да придаде майка, която не е снасяла от 3 месеца, да не говорим за удъвкването на краченцата на майките от пчелите.Първоначално публикувано от vanHanegem
НИКОЙ НЕ ИСКА ТАКИВА МАЙКИ , повярвайте ми.
Вместо това е много по-добре да имаш по-малко нуклеуси в които се оплождат повече майки. Вземаш оплодената , слагаш маточник и цикъла се повтаря. Така веднъж като заредиш нуклеуса имаш постоянен оборот на майки, а пчелите идват от пилото снесено от предходната майка.
Формирането на отводки е по начина който и вие самите бихте използвали. През пролетта слагаш маточник и вземаш пило от друг кошер(като противороево средство и поради липса на майки толкова рано) По-късно - направо с оплодена майка.
Това че някой е казал че е произвел 10 000 майки, продал е 1 000 отводки и още толкова рояци , не е = на 12 хил майки. 8 хил са продадени самостоятелно, другите чрез отводките и рояците.
Относно до "елитността" и другите суперлативи свързани с майките на майкопроизводителите, е нещо към което за съжаление те нямат отношение. Един човек им казва "тези майки тая година са за личинки , онези - за търтеи". Те са като дърводелци, които използват купен материал, обаче дърводелеца има избор. Колкото и добър да е даден дърводелец, когато се улучи калпава дървесина , чудеса не стават.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Въпреки че попитах, въобще не се съмнявам, че по това време придавате готова оплодена майка! Следва друго питане - тази майка помощна(презимувала от предходната година) ли е, или я закупувате напр. от майкопроизводител? Това би трябвало да е около 15-20. 05.
Working....
рано на пролет купувам майки от майкопроизводител по простата причин ,че ми трябват рано за да мога да направя отводките и да има време да се развият до пашата
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))