Аааа, и аз съм на опашката. Пчелоядите не са ли птици? Цяло лято ги развъждам!!!
Аааа, и аз съм на опашката. Пчелоядите не са ли птици? Цяло лято ги развъждам!!!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Не влизаш в класацията!? Развъждаш цяло лято,ама резултата е лош.Популацията е слаба,значи слабо храниш.Затова опъни още 5 реда по 20 кошера,та вместо по 4–5 голошарчета да отглеждат по 7–8.Тагава си 100/100 вътре.Разбира се,като извършиш някои фиктивни формалности.Така било в ВG–то.
Лош, ама друг път. Като хвръкнат скриват слънцето!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Има по лесни начиниГлеш смоци и ги пущаш където са им дупките а ако не ти се занимава да гледаш смоци вземаш една мисирия и има запушваш дупките когато имат малки
Линка е малко стар ама по-новата информация е все в платени сайтове .
https://www.technavio.com/blog/top-1...n-seeds-market
Това са компаниите които държат основният пазарен дял на семена в Европа ( с уговорката че не всички са в сегмента " пшеница/рапица/царевица/слънчоглед " т.е. масовката в България ) . Байер и Монсанто се обединиха , ChemChina си купиха Syngenta и Makteshim Agan ( ADAMA ) - значи от топ 4 , 3 произвеждат и семената и химията свързана с тях .
В последните 20г ( +/-5 ) нещо се случи в Българските полета , и то се случи със съзнателното неучастие на голяма част от пчеларската общественост - трайното преминаване към неприсъщи за България сортове , осигуряващи по-високи добиви , изискващи много химия ( сборно препарати за РЗ и изкуствени торове ) и ( според семепроизводителите ) малко или никакво естествено опрашване - уедрено и интензивно земеделие . Караха я на принципа " И без петел ще съмне " а тя стана сега " Кой ми с.а в гащите " .
Производител на зеле казва " ами сея холандски сорт , изкупуват ми го като " зеле " - ама изкарвам 8-10 т/дка , не става за кисело , за кисело трябва да сея японски сорт ама дава 4-5т/дка .
Отива земеделеца при доставчика на семена и препарати , ще сее рапица , и му казват :
http://multilingual.bionetsyst.com/i...1329512102.pdf
И няма дума за опрашване . И колкото и да не ни харесва няма и да има , щото хората от опит знаят че ако пръскат и торят ще изкарат . И този опит е вече повече от 10 годишен , минаха времената когато масово се сееше Кнежа 509 ( царевица ) дето при +35 градуса ни пчела ни дявол я опрашваше или слънчоглед Сан Лука . За слънчогледа въобще няма смисъл , има хибриди дето даже пчелите не ги кацат . За пшеницата - ами може да не знаете ама на пазара вече има и хибридна пшеница ( т.е. тип хибрид който е година за година ) . И като казват някои хора " аз се разбрах с арендатора , и той плати по-скъпия препарат , че бил щадящ - пишете активното вещество , че аз съм прост ама скъпото е или хлорпирифос или неоникотиноид - ето Байер какво казват :
http://www.cropscience.bayer.bg/BCSW.../$file/OSR.pdf
"Биская® е толеран-
тен към пчелите инсектицид и не оказва
влияние върху храненето или поведението
им. Пръскането може да се направи само с
наземна техника сутрин или вечер, когато
пчелите не са в летеж. Протеус® също е
разрешен в този период, но третирането
трябва да се прави само надвечер, когато
пчелите не са вече в посева. Веднъж изсъх-
нал върху растенията Протеус® няма нега-
тивен ефект върху пчелите на следващия
ден". ( в цялата брошура единственият момент когато се споменават пчели е при инсектицидите , таблица с ползи от опрашване или нещо подобно няма )
И Биская и Протеус са на базата на прословутите неоникотиноиди . И сигурно няма рапица в България дето не е пръскана веднъж с тях . Актара , Моспилан и пр.
Важното е да има революционно настроение , щото някак все забравят че въпреки че са забранени за третиране на семена , тия препарати никога не са забранявани изцяло за вегетативно пръскане .
Много дълга стана и си забравих мисълта , но , не може да сте прочели тонове излишна литература за отглеждането на пчели , а да не знаете елементарни неща за средата в която ги отглеждате .
Мдааа , мисълта ми беше - една кампания за ползите от опрашването да има ( за един препарат за слънчоглед ( фунгицид ( според търговците вдига добива до 15 % ) има повече реклама отколкото целият панаир за неоникотиноидите )) , една кампания за качеството и ползите от употребата на пчелен мед ( че някои хора ни вкараха във филма " антибиотици , глифозат , инверт " ) . Нещо позитивно вкарайте , баш активистите , че ако пуснете едно търсене в гуглето за " пчели " ще се депресирате . И си избийте от главата мисълта че зърнарите са едни хора дето " хвърлят едно семе в земята и жънат пари и субсидии " . Никак не е проста работа земеделието , в днешно време .Беше то дето " даскала , попа и кмета " гледаха пчели а останалите бяха неграмотни .
Ако съм пропуснал нещо ще ме прощавате , ако някой се е засегнал моля само да не се хваща за пропусната запетая или неправилно изписана дума - това си е мое мнение и се надявам да е полезно на хора които тепърва почват в район подобен на моя .
Този пост е редактиран от old_greyish; 15.04.2017 в 23:16. Причина: допълване
А ти виждал ли си Кнежа 611, 613 на поливно. Такова нещо не съм виждал от 20 години. Ластунката му е дебела колкото на мамулите на Пионер. Вече не помня колко даваше от декар, ама като видиш какви мамули прави, само да ти е кеф да ги гледаш.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))