Накратко-договорих поръчката по телефона за основи от снимката на обявата- от Горна Оряховица и обявената цена.Поръчката е изпълнена, като нямаше опция за преглед. В офиса успях да надникна в кашона, като по средата тиксото беше скъсано, така че да се вижда желания жълт цвят на основите. От към дъното същото изпълнение. Платих и отидох да ги разделим с приятели и ядец. Отгоре 40 броя оригинални от Горна Оряховица какъвто е кашона, след това надолу 59 бр. кафяви и дънната също жълта. Започнах да звъня и на двата телефона, но селските тарикати не вдигнаха. Коментирах обявата, след което същата изчезна.При организирането на откриването на мошето, се оказа че същия нещастник има пчелин в или около елхово, живее,продава и разнася на адрес мед в Бургас. Не е проблем толкова в основите. Работил съм с такива, но такива номера да си правим. Не вярвам истински пчелар да направи такова нещо.Този се взел на сериозно и си мисли, че като прецака някой с 50 кинта ще стане богат ли ,не знам.Абсолютен селски тарикат. Забавям, но не забравям.Ще го накарам някой ден да се сети за мен.
На мен също ми се е случвало да намирам по някоя и друга тъмна основа, но съм нямал проблеми с изграждането им. Дано и ти нямаш проблеми. Но наистина малко понамирисва случаят
Цената за килограм восък не може да е различна, но за килограм ДБ или ЛР основи - може. Все пак в тях има различно количество труд и амортизации на машините.
Странното е, че в Турция основите се продават на килограм, а не на бройка, но защо пък не, ако пчеларите така са си свикнали.
Така и е по-коректно,мисля.Ако си купиш 1000 основи ЛР 72гр,от който и да е производител,няма да дойдат никога точно с общо тегло 72 килограма.Ако машината е мръднала с 1 грам надолу на основа,производителя е с кило восък печалба.Дори ако се въведе стандарт за дебелината и тежестта им,машината няма как да бъде чак толкова прецизна-сам си го казвал.И за да няма цакане в "дребния шрифт",техния вариант е за предпочитане.
Някой от нас не може да смята, но кой ли е той?
Иначе да - теглото на основите се променя в процеса на работа на една машина. Когато валяците са студени, температурното разширение ги прави ПО-МАЛКИ и разстоянието между тях се увеличава. В резултат на което основите излизат ПО-ДЕБЕЛИ и ПО-ТЕЖКИ с около 6%. Но това е в полза на клиента, ако купува бройки, а не в негова вреда. След темпериране на валяците основите започват да излизат с точен грамаж. Това отнема около 10-20 минути от работата на машината и след това теглото вече е прецизно през цялото останало време.
Според мен основите са с излишно неправилни размери. Аз лично предпочитам, въобще да не режа а направо да си ги монтирам, разликата в това рязане нека ми се отрази в грамажа на основата, тоест да е по-дебела. Говорих с производителя на основи от Г. Оряховица, казаха ми че могат да ми ги докарат корпусните на ширина, но не и на дължина. Матеев при теб мога ли да си ги поръчам основите с точен размер, направо да си ги слагам без да режа?
Да, разбира се. По ширина мога да настроя размера с точност до 1mm, а по дължина - със стъпка 2.5 мм. Обикновенно клиентите идват с една рамка и мерим направо на нея. Специално дължината се настройва в реално време на компютър, без да се спира машината.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))