как трябва да бъдат горните отвори на кошера през зимата отворени или затворени
как трябва да бъдат горните отвори на кошера през зимата отворени или затворени
Пламене,каква трябва да наречем пчеларската литературата,която препоръчва дъното да е мрежесто дори и през зимата.Аз ги зазимявам на долна прелка,а горната пчелите сами я регулират.Освен това долната прелка позволява на пчелите да си изхвърлят подмора ако времето им позволи.
Нямам в предвид вестниците!На мен ми харесват Пчеларската енциклопедия,календарния справочник на Любен Радоев,книгата на Бижо Бижев,както и друга чужда литература-Продуктивно пчеларство,методът на Фарар от Милан Матич и доста други!Не желая да влизам в спор!Ти опитвал ли си друг вариант на зимна вентилация,от тази която ползваш в момента?Ако си доволен,продължавай си по същия начин и толкова!
1000 пчелари - 1000 технологии
И кой е Бай Ганчо в случая?Първоначално публикувано от Пламен Ганев
Деспотов, как може да му задаваш такъв въпрос? Утре ще напише, че си го обидил. Съобразявай се с госпожицата на форума!
Working....
Колега ivandespotov,би ли обяснил: на какъв вход ги зазимяваш и защо?
Аз ги зазимявам само на горен защото:
1.Практически съм се убедил,че влага няма!
2.Предни години при сравненията между зимувалите на горна прелка и зимувалите на горна,не виждам същественна разлика в изразходвания запас,подмор и пилото на семействата!
3.Мишепредпазители на повечето кошери нямам,защото входовете на корпусите ми са 8 мм
Забравих че те ония всички от БАН са тъпи!Ето там е най-големия проблем на племето ни-всеки се прави на умник!
1000 пчелари - 1000 технологии
Май е дошло време да си поосъвременим мирогледа и да не робуваме на старите цървули.Демек трябва да сме в крак с времето.
Мрежестото дъно или само част от него да е с мрежа осигурява необходимата вентилация и не само,а студеното спестява мед.
Всичко на което му се казва вход е отворено, и на МК и на ДБ! И така вече 30 и повече години без проблеми!Първоначално публикувано от Пламен Ганев
Миналата година оставих вентилационните отвори на дъната отворени /по време на зазимяването/ ,но повечето семейства ги заклеиха.Сега съм разколебан и съм склонен да вярвам че те си знаят по-добре.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))