А тази "нашата" - тя каква е точно? От какъв точно майкопроизводител? Каква е линия, откога и кой селекционира? Тази, която лесно развежда (дори майка може облети/оплоди и живе извън кошера)? Коята може да направи рояк и от нуклеус с сега годишна майка? Но все пак, дава и мед и прашец? Само колку струва тоя мед на пазара и какви расходи изисква пчелно семейството през година... Три последни години работя само с купешки майки (спрял вече със свои мелези). Доста известен майко производител и т.н.т. (няма да правя реклама, разбирасе) За хоби пчеларство става. Но сметки не излизат, ако поискаш да си живееш с този занаят, ако не дигниш на стотици бройка (при тази медопродуктивност). Обща посока, която забелязал при колегите, взимаме за основа "нашата пчела" и после чудим с един куп технологии, оборудване и начини за работа, как да искараме не 1-2, а 3 магазина мед...
Това над долната прелка -що е ?
Запушени прелки за търтеите,когато събирам прашец.Пчелите се изхитриха да преминават през тях.
Нашата е местната за района.
От това което си написъл до сега аз лично го разбирам,че имаш 3 загубени сезона.
Много е обширна информацията и няма как да се опише с няколко изречения,но ...
Ако успееш да се сдобиеш с майки от успешно пчеларстващи около тебе,възприемеш техния подход на работа ще е крачка напред.
Ако искаш да се занимаваш с пчели трябва тотално да смениш инвентара и концепцията ...
Колега Бърз, има една поговорка-"не всичко което пише по книгите, расте и по нивите" и още една- " шапката се крои по главата а не обратното". Случаен пчелар като мене, в район който комшиите пчелари смятат за "сух", три поредни години вадя мед и то доста. Три поредни години осем от десет семейсва, по средата на май изпълват десет рамки с пило. Към края на май са с три до четири магазина плътно покрити с пчели. Твърдиш, че повече от 6 рамки пило не си видял. Дори така да е , няма ли по добре да е, тези 6 рамки да са в десетак? Имаш шестак с шест рамки от летва до летва. Супер. С какво изхранват това пило? Къде складират прашеца? Колко магазинчета ще са необходими да поберат излюпените пчели? Ами нали майките ще продължават да снасят...Нещо не мога да я разбера твоята логика, но ако ти върши работа, няма проблем нали? И....няма лошо да искаш и 3 и 4 магазина с мед, лошо е когато не ги получаваш
Моите са с една горна прелка и с прилетна дъска под нея. Дъната с 10 см прелка, но са падащи, като се позатопли ги свалям. Много рядко, едно, две семейства използват и горната прелка и то много слабо. Не знам защо е така. Освен за вентилация, при мене друго май не вършат.
Колега Алексиев,ако колегата Бърз /или някой друг колега/ успее да отговори на тези въпроси/конкретни/ ще премина на тази система ,макар да е късно за мен вече.Мисля че досега следих темата внимателно и не съм пропуснал някакъв нюанс който би опровергал твоите въпроси. И на мен ми е интересно какъв ще е отговора. Няма логика в написаното,освен ако нещо е "изтървал" да опише. Солидарен съм с теб в питанията ти.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))