Става на въпрос за колеги с малко кошери, които все още не знат как да си опазят питите. За големите пчелини се подразбира, че пчеларите са намерили най вярното решение.
Става на въпрос за колеги с малко кошери, които все още не знат как да си опазят питите. За големите пчелини се подразбира, че пчеларите са намерили най вярното решение.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Голям восъчен молец
ларви на големия и малкия восъчен молец съм виждал, но такава ларвая с такива размери до сега не бях виждал- явно мутант . Да не би случайно да е ларва на "Мъртвешката глава" ? За такива размери е невероятно поне за мен да вида такава ларва на восъчен молец за около 4 години стаж с пчелите . Ако някой има и друго мнение ще съм благодарен
За първи път чувам Мъртвешката глава да снася по восъчните рамки. Тя по скоро хапва от медеца до пръскане или докато не е усетят пчелите и не е утрепят
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Така е, но при две условия, или поне за толкова се сещам:Първоначално публикувано от Пламен Ганев
1. В тях не трябва да има никакъв прашец.
2. Ако се наложи за няколко дни да се складират осеменявани рамки, добре е те да се съхраняват отделно, т. е. да не са в контакт с неосеменяваните, защото покрай сухото почва да гори и мокрото. wink;
"It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
Sam Levenson
Много точно мнение!Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR
Нареждането на корпусите на 'комин' явно доста помага..
но какво да правим ако имаме малко корпуси...
или не искаме да ги нареждаме на голяма височина 2-3м...
или искаме да ги съхраняваме в затворено помещение...
хм.. ето какво си спретнах тези дни:
няколко комплекта дъна с отвовори за въздуха и капаци с вентилаторчета...
от вътрешната страна кръглите отвори на дъната обковах с метална ситна мрежа....
На едната от страниците на дъното направих импровизирана прелка с цел за евентуално поставяне на някакъв химикал за третиране против паразити разни....
вентилаторчетата са 12 волтови , но ще ги оставя да работят на 9 волта - дебитът ще е достатъчен , а живота им се удължава
мързела - основен двигател на прогреса !
За мен голям проблем се оказа тази година молеца, свалих магазините, напръсках ги с B401 и сложх орехови листа, след 2 дни вече имаше следи от молеца. Точно тези пити реших да върна в по-силните пчелни семейства, останалите преместих в едно мазе и сложих още орехови листа. Искам да попитам вярно ли е, че ако ги съхранявам навън няма да имам такъв проблем? До сега винаги съм ги прибирал, но тази година направо се сбърках. Ако се сещате за някакъв вариант моля споделете. Благодаря
Наредени на момин има значително по малки поражения.
Аз направих 2 комина от по 5 корпуса, вчера направих контролен преглед и намерих само 2 червея на молеца.
А бях забравил 2 в стаята, от тях не става нищо.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))