Много пъти съм споделял същото мнение .
Няма раздел за алтернативно пчеларство. Може би трябва да се направи отделен раздел, където да има теми за примерно "японската тръвна", "плетена тръвна в България", "Живот на пчелите в хралупа", или за теми като "не ползвам лекарства против акар, как го правя", "не ползвам восъчни основи, как го правя", "Защо си преправих стандартният 10 рамков многокорпусен кошер на 8 рамков ", "8 рамков кощер ДБ, защо е по-добър от 10 и 12 рамковите ДБ" и т.н.
В тези теми всеки ще опише какво как го прави, но без да се сравнява и конфронтира със стандартните кошери и учебници.
Сега алтернативните методи се смесват с традиционните, което създава един хаос, противоречия, обиди и т.н.
В нестандартните методи има много интересни неща, и качествена информация, даже и за любителите на стандартните кошери.
Да добавя, има много книги в които се описва алтернативно пчеларство, пример Лазутин.
Във всяка от тези книги има частица истина, колкото и да са смахнати на пръв поглед, и не трябва да се отхвърлят с лека рака.
Но, ако се направи такъв раздел, той трябва да е само информационен, и всякакво заяждане да се трие.
Slavi 13 половината теми ги има във форума , само че с други формулировки .
Да те питам - С какво 8 рамковият ДБ е по-добър от 10-та ?
С нищо !
Нали до 8 рамки развитието е едно и също . Десятката става на осмак , но обратното е невъзможно .
Благодаря Slavi13 .
Не питай старило , а питай патило .
Изцяло подкрепям идеята и съм съгласен да се създаде раздел АЛТЕРНАТИВНО ПЧЕЛАРСТВО, в който да се прехвърлят десетките разпиляни теми, които и сега ги има във форума. Проблемът е, че това ще ми отнеме няколко часа труд, така че засега ще го отложа това с няколко дена. При мене тези дни е лудница, и не мога да поема ангажимент за каквото и да било, ако ще ми отнеме повече от 10 минути време.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))