Много добре разбираш,но...Всеки е виждал пчелите,но не всеки е разбрал.И аз бях в това число до,като не прочетох,а по късно и се уверих..На пръв поглед няма разлика в големината,но като се позагледа човек,разликата става видима.Освен това,изграждат по малки килийки със страна не по голяма от 5мм...Разлика в медосбора не видях.
Та,Васко,най-вероятно говори за тез пчели и килийки,а от там и връзката с невъзможността за недоозряването на вс новоизлюпени акари.
Това ясно.
Тук не го разбирам. Ако е така, значи е по - добре. Малки килийки, малки пчели, няма разлика в медосбора или и да има е незначителна. Но важното, че поради тази причина акара остава недоразвит и оттам и предполагам ще е по - малко в семейството. Ако е така то това е интересен факт. Това имам предвид.Та,Васко,най-вероятно говори за тез пчели и килийки,а от там и връзката с невъзможността за недоозряването на вс новоизлюпени акари
Не помня,къде точно го четох това,но... Преди 3-4 години хванах рояк,който си изгради нови далци,въпреки,че имаше на разположение 2во,2тъмни и 2 новоизградени рамки.В 8 рамковия капан,от едната страна,бях поставил 2 празни рамки,за да уплътнят рамките,та да не се разместят при транспортиране.
Та,роячето предпочело да си изгради нови пити,без да се възползва от наличните.Килийките бяха видимо по малки......
След таз сполука,ми светна за прочетеното..
И при мен се е случвало същото, по - точно при колега комшия, който хванал рояка, поставил му всичко, но оставил празно пространство. Завил го с един вълнен плат и го оставил. На другия ден ме вика. Там където няма дори рамки, направо на плата по една педя пити - новоизградени. На другите и пчели нямаше. Та този номер го знам и никога не им оставям празно пространство на рояци. А за малките килийки съм малко на обратното мнение. Винаги са по - големи когато ги градят наново. Такова ми е наблюдението. Единствено съм виждал дребни килийки и то доста дребни, но така и не разбрах от какви пчели са. Беше ги изровил един дзвер от корена на един храст, но имаше само пити и нищо друго.
Някога, до преди създаването на восъчните основи, пчелите са съществували само на свободно изградени от тях пити. Тогава, размерите на килийките са били по-малки от сегашните. По-късно, някой известен учен - пчелар, решил изкуствено да увеличи размера на пчелните килийки, а от там и размера на самите пчели. Идеята била, че по-големите пчели ще събират повече мед. С лека ръка променил нещо, създадено от природата и издържало изпитанията на естествения отбор в продължение на милиони години. Така се установил сегашния стандарт на размер на восъчните килийки. От друга страна обаче, по-големите пчели са по-уязвими от акари, болести и т.н. Някой пчелари, вероятно в САЩ, Канада или Австралия отглеждат своите пчели на пити с по-малки килийки. Тези пчели са по-дребни, но по-устойчиви на болести и акари.
Това с размера на килийките и оттам и размера на пчелите ми се струва малко фантасмагорично. Все едно едно дете отгледано в малък апартамент и едно в голям. Кое ще стане по - голямо?
В голямата килийка се слага повече храна.А иначе и аз тази година имах едно семейство с видимо по дребни пчели,тънки и слаби,което обаче ми даде най много мед .
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))