Мда... по-лесно е да ги ротираш :D
Мда... по-лесно е да ги ротираш :D
А па за мене е магия някои хора, как гледат кошери - без значение с коя система, учудвам се на некви неща, които никога не съм срещал ... та както се вижда и аз се уча
"Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов
Колеги, сигурен съм, че всички от вас знаят колко голяма е разликата от това да работиш само на стационарен пчелин и на подвижно. Всъщност разликата е преди всичко в оборудването, дори и когато се говори за една и съша система кошери.Първоначално публикувано от Lazrov
Колега Лазров, за кошерите в Испания и Гърция си прав, а предполага знаеш и че причината е в субсидийте които получават за опрашване. На тях "медовици" не им трябват.
Подвижно може и с тръвни да се пчеларства (вижте как го правят египтяните с тръбните си кошери по река Нил), въпроса е кой с какво оборудване разполага. А и как е свикнал и предпочита да работи.
Първоначално публикувано от Lazrov
Въпроса ми беше не оставът ли остатъци от препарата от лентите по восъчните пити намиращи се в магазина поставен отдолу, а не само по меда.
Ако през лятото си ползвал по-вече магазини 2,3, всичките ли поставяш отдолу под плодника за зимуване?
Магазина го оставяш така до пролетта ли?Първоначално публикувано от Aleksey
ДБ магазини ли използваш за складиране на меда или корпуси ЛР.Първоначално публикувано от gojyto_
Корпуси ЛР.А за предния ти въпрос няма значение колко са магазините под плодника.И да стоят до пролетта отдолу(тоест докато ти дойде па6ата).
Да.Когато застудее изваждам рамките и затоплям.Когато през февруари поставям питка не си играя да правя питките по300-400грама,а направо 2-3кг.При положение,че нямаш надставки на кошерите,няма как да се събере голяма питка.Първоначално публикувано от Nic
Колега Nic няма никакви проблеми и нищо не остава по магазинните пити и самите ленти действат 35-40 дни и след това се вадят,а оксаловата киселина се съдржа в меда, аз с нищо друго не третирам кошерите.
Колега Юри колегите в Испания , Гърция и другите страни използват само 2 корпуса ЛР защото немгат да си развият по-силни кошерите,а и много от колегите в Б-я.съм сигурен , че работят само с 2 корпуса,а смятам че два корпуса ЛР са плодник ,а третия е медови, е мерси да гледам цяла година кошери които да изпълнят само плодника.
В кашони и ги подреждам в една стая,където престояват до началото на април.Първоначално публикувано от gojyto_
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))