Ха - ха ! Не съм я мерил ! Но ти разгледах профила и видях какво работиш. Затова те съветвам да отидеш на гости на лозето на Илиан Жабата. От там ще видиш за какво става въпрос!
Ха - ха ! Не съм я мерил ! Но ти разгледах профила и видях какво работиш. Затова те съветвам да отидеш на гости на лозето на Илиан Жабата. От там ще видиш за какво става въпрос!
Working....
Ами неработя във Врачанско колегите не ги познавам. Но ще поразпитам.
А от Враца ли си? Къде ти е пчелина?
Working....
Пчелина ми е в Бяла Слатина там и живея.Аз имам 5 кошера.
Е, там пък има слънчоглед - цъфти от юни до септември. Имаше преди 20 - тина години и много акация - гора от Добролево, през Алтимир до след Търнава! Изсякоха я наистина - едно дърво не остана. Ммого акация имаше и в Търнак - не съм минавал скоро от там, но предполагам, че положението е идентично! Трябва да имате и много рапица....а някога имаше и огромни площи с люцерна за семе! Районът ти е хубав и много медоносен!
Working....
Ами да навсякъде изсякоха гората. Люцерна за семе няма. Само рапица и слънчоглед има. И голям период от време без никаква паша.
Там имате един ветеринарен лекар с много кошери - всички на платформи. Мисля, че д-р Николов се казва(,,или Николай).Само подвижно пчеларства - на къси разстояния - в радиус 20 - тина километра. Има големи успехи. Районът ви е плодороден, навсякъде има слънчоглед и рапица, цъфтящи по различно време - от юни до септември - слънчоглед, от средата на април, до почти края на май - рапица..... Но майката му е подвижното пчеларство при вас - доктора само така работи. Равно е, пътищата са сравнително добри.......
Working....
При вас е като в поговорката - когато Мохамед не отива при планината - планината отива при Мохамед....
Working....
Чак добри успехи няма. При две паши вади 40-50 килограма мед ако ги кара по на далеч на акация след рапицата и липа преди слънчогледа да тогава сиг ще вади по 100 кг от кошер.За слънчогледа се бъркаш цъфти макс 15 дни и някаде със застъпване 20 и цъфти края на юли след липата дето я няма.
Искам да кажа, че това е районът във Врачанска област, където задължително трябва да се практикува подвижно пчеларство - и Дунава(акацията) ви е сравнително близо, само липа нямате. В Добролево(на 15-20 км.от Б.Слатина) има много магарешки бодил - тази година беше добра - сравнително влажна и имаше много бодил, а там е в протежение на километри - да го насадиш нарочно, не може да стане така нагъсто.... - мед вадеха и през септември.
Working....
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))