Веско, чупи веднага капачето ,няма смисъл да чакаш.
Веско, чупи веднага капачето ,няма смисъл да чакаш.
По първа точка -НЕ. Щом си решил да чакаш 3 дни, разруши маточниците преди това.
По втора точка -аз винаги корпусите с основи досега съм ги слагал най- отгоре.
Меда наистина в повечето случаи на пролет го тикат нагоре(и страни), въпреки че нектара винаги -първо в плодника. Просто малка необходима адаптация за съответния климат, когато камъните не щат да пускат мед по нормалния начин.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Благодаря за отговорите. По т.1 не разбрах за кои маточници говориш. Осиротих семействата и проверих за маточници и други признаци за роево настроение. След 2-3 часа придадох новите майки с клетката. За това време би трябвало пчелите да са усетили липсата на старата майка, да са се успокоили от ровенето на кошера и дима и да не се държат агресивно към новата, но не са имали време да заложат маточници. Сега присъствието на мамайка, дори и в клетка би трябвало да ги успокои и не би трябвало да залагат маточници. Аз моите си майки ги придавам доста по-бързо, но в случая искам да съм максимално сигурен. Чудя се дали да не послушам колегите и още довечера да счупа капачетата на клетките.
Всъщност още на следващия ден отворих пак кошерите и им счупих капачетата. Пчелите се бяха скупчили около клетките и се опитваха да хранят майките. Само на единия (по нервния) от двата имаше две умрели пчели в клетката, но за щастие от свитата, може би са били ужилени, не знам! Вчера отворих кошерите и двете майки си се разхождаха свободно и снасяха по питите.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))